ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ: εκτεταμένο εμπόριο πλαστών ΠΕΑ και πλασματικά ΣΔΑ
ΑρχιτεκτονικήΕνέργειαΈργαΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧρήμα 27 Ιουλίου 2020 Αργύρης
Σε εκτεταμένο εμπόριο πλαστών Πιστοποιητικών Ενεργειακού Ελέγχου (ΠΕΑ) αναφέρεται σε αποκλειστική συνέντευξη του στο ecopress και τη δημοσιογράφο Ντίνα Καράτζιου ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ –Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων κ. Δημήτρης Ξυνομηλάκης.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει πλασματική και τη διαδικασία έκδοσης Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ), προτείνοντας δομικές αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης ΠΕΑ και των δύο πιστοποιητικών
Ο πρόεδρος ΣΑΔΑΣ –Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων κ. Δημήτρης Ξυνομηλάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ecopress, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «Δυστυχώς το εμπόριο των πλαστών ενεργειακών πιστοποιητικών φαίνεται πως είναι εκτεταμένο και πως το μεγαλύτερο ποσοστό ακόμα εξακολουθεί να ξεφεύγει. Ξέρουμε πολύ καλά, πως για να εκδοθεί ένα ενεργειακό πιστοποιητικό ακολουθείται μία πολύ συγκεκριμένη διαδικασία η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ώρες, χωρίς αυτοψία χωρίς μετρήσεις χωρίς μελέτη των στοιχείων του κτιρίου, χωρίς την επεξεργασία των στοιχείων. Πέραν από τους περισσότερους ελέγχους, και αν αυτό είναι δυνατό να γίνει, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κατ΄ αντιστοιχία με τους ελεγκτές δόμησης, συγκεκριμένα ποσά αμοιβών ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του έργου ή και κάποιες ακόμα άλλες παραμέτρους, ούτως ώστε αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός να σταματήσει ή τουλάχιστον να περιοριστεί»
Αλλαγή της διαδικασίας έκδοσης
Ο κ. Ξυνομηλάκης, υποστηρίζει όσον αφορά την έκδοση ΠΕΑ ότι « ο τρόπος και η διαδικασία της έκδοσης αυτών των πιστοποιητικών θα πρέπει να αλλάξει και να εφαρμοστεί ή κάποια άλλη διαδικασία απλούστερη, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία περισσότερο και αποφεύγοντας την πολυπλοκότητα του τρόπου που σήμερα εφαρμόζεται, με νομοθετήματα, εγκυκλίους και παραρτήματα και υπολογιστικούς γρίφους».
Πλασματική διαδικασία
Ο πρόεδρος ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ στηλιτεύει και τη διαδικασία έκδοσης ΣΔΑ, χαρακτηρίζοντας την πλασματική: «Επίσης, μία άλλη πλασματική διαδικασία που εφαρμόζεται κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών είναι το περιβόητο ΣΔΑ (σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων) όπου και σε αυτή την περίπτωση ο μελετητής ενός έργου πχ μίας πενταόροφης πολυκατοικίας, καλείται να προβλέψει, να ζυγίσει, να κοστολογήσει, να φανταστεί, να προϋπολογίσει, απόβλητα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στη συνέχεια να τα γράψει σε ένα έντυπο λαβυρινθώδες μαζί με κάποια άλλα έντυπα, υπεύθυνες δηλώσεις κλπ».
Από πιστοποιημένες εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων
Ο κ. Ξυνομηλάκης αναφέρει για τη λύση του προβλήματος, ότι: «Με δεδομένο πως όλοι συμφωνούμε στην διαχείριση των αποβλήτων και με δεδομένο ότι υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων πιστοποιημένες, μια λογική και όχι πλασματική διαδικασία θα ήταν η πιστοποιημένη ελεγχόμενη από το κράτος εταιρεία διαχείρισης, αφού παραλάβει τα όποια απόβλητα και αφού κάνει την κατάλληλη διαλογή και επεξεργασία, να κοινοποιεί στις υπηρεσίες του δημοσίου τα στατιστικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τα περαιτέρω. Ποιος είναι ο λόγος για την ενεργοποίηση των υποθετικών και μαντικών ικανοτήτων του μελετητή και η καταγραφή τους σε κάποιους δυσνόητος πίνακες, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό».
Σχετικά Άρθρα
- Αρχιτέκτονες: στις κάλπες την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου
- ΣΑΔΑΣ: ΝΟΚ, εκτός σχεδίου, δημόσιος χώρος στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης
- Εκλογές ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: που και πότε ψηφίζουν οι αρχιτέκτονες
- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: τα νέα μέλη του ΔΣ και του Προεδρείου Αντιπροσωπείας
- ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ: βανδαλισμοί αρχιτεκτονικού γραφείου επειδή πήρε βραβείο
- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: πρόσκληση για συμμετοχή στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής