ΣΑΔΑΣ-ΣΠΜΕ-ΠΣΔΑΤΜ: τα εμπόδια στο έργο των μηχανικών στο lockdown
ΕιδήσειςΈργαΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΥποδομές 9 Νοεμβρίου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Οι πρόεδροι των συλλόγων αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, τοπογράφων μιλούν στο ecopress για όλα τα ακανθώδη προσκόμματα, που βάζει το δεύτερο γενικευμένο lockdown, στο έργο των μηχανικών.
Μεγάλα εμπόδια αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί να εργαστούν, από την αναγκαία βεβαίως εφαρμογή των μέτρων της πολιτείας για την προστασία και αποφυγή διάδοσης της πανδημίας. Οι ίδιοι επισημαίνουν, ότι πολλοί μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες, παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα μείνουν χωρίς οικονομική στήριξη.
Συγκεκριμένα οι:
- Δημήτρης Ξυνομηλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών/Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ)
- Βασίλης Μπαρδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ)
- Μιχάλης Καλογιαννάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων –Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ):
Τονίζουν ότι μπαίνει σε μία διαδικασία επιβράδυνσης το σύνολο της τομέων της αγοράς που περιστρέφονται γύρω από την οικοδομική δραστηριότητα: της μελέτης, της επίβλεψης, της κατασκευής, της συντήρησης, της επιθεώρησης, της αδειοδότησης
Επισημαίνουν την ανάγκη θεσμοθέτησης παρατάσεων προθεσμιών σε διαδικασίες που προϋποθέτουν αυξημένες επαφές με τους πολίτες δηλώσεις όπως αυθαιρέτων, κτηματολογίου, δασικών χαρτών, θέτοντας στην αιχμή του δόρατος το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ».
Αναφέρουν την αναγκαιότητα να υπάρξει σχετική πρόνοια από το υπουργείο Εργασίας για ξεκάθαρες και αναλυτικές οδηγίες, για τις μετακινήσεις των μηχανικών όλων των κλάδων, οι οποίοι, κινδυνεύουν με επιβολή προστίμων, καθώς δεν καλύπτονται με τις υπάρχουσες φόρμες μετακίνησης. Εξηγούν ότι πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες άδειες μετακίνησης που να καλύπτουν όλους τους εμπλεκόμενους στα οικοδομικά και πολεοδομικά έργα και τις μελέτες αλλά και για αυτοψίες σε ακίνητα, διεκπεραιώσεις υποθέσεων από Δήμους, Πολεοδομίες, Δασικές Υπηρεσίες, κτλ. Ακόμη δε και για τους πολίτες, που θα πρέπει να παρίστανται σε αυτοψίες των ακινήτων τους.
Υπογραμμίζουν την ανάγκη της οικονομικής στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών, καθώς υποστηρίζουν ότι η μεγάλη πλειονότητα, εξ΄αυτών, θα μείνει εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής του 4ο και 5ο κύκλου που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Ζητούν επίσης, την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους.
Οι πρόεδροι συλλόγων μηχανικών
Παραθέτουμε (με αλφαβητική σειρά των ειδικοτήτων μηχανικών) στο ρεπορτάζ του ecopress τις απόψεις τους.
Αρχιτέκτονες: «Κινδυνεύουμε με επιβολή προστίμων. Δεν υπάρχει διαδικασία»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών/Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) κ. Δημήτρης Ξυνομηλάκης εξηγεί στο ecopress, ότι όπως και στο προηγούμενο lock down, έτσι και σ΄αυτό, δεν υπάρχει διαδικασία για να κινηθεί απρόσκοπτα ο αρχιτέκτονας μηχανικός και να κάνει τη δουλειά του. Την προηγούμενη φορά μάλιστα είχαν επιβληθεί και πρόστιμα. «Ο μηχανικός είναι πίσω από κάθε οικοδομική διαδικασία είμαστε στις άδειες, στο ΕΣΠΑ, το Εξοικονομώ. Έχουμε επιβλέψεις. Δεν μπορεί ο αρχιτέκτονας μηχανικός να κάνει take away στους πελάτες του. Πως θα κινηθεί όταν πρέπει να κάνει μία επίβλεψη και θα πρέπει να βρίσκεται εκεί για λόγους ασφαλείας; Οι επιβλέψεις μας δεν είναι όλες γύρω από το σπίτι μας».
Ο κ. Ξυνομηλάκης, υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να δοθούν παρατάσεις σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και στο «Εξοικονομώ»: «Ξενοδοχεία στα οποία γίνονται ανακαινίσεις ή επεκτάσεις μέσω του ΕΣΠΑ. Δήμοι, δημοτικά, δημόσια έργα, τα οποία για να ολοκληρωθούν και να μη χαθούν τα χρήματα θα πρέπει να εκδοθούν άδειες. Συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τις παραδόσεις συγκεκριμένων έργων, με όλες τις γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις που αυτές απαιτούν. Αν το κράτος δεν τρέξει να καλύψει, όλα αυτά, διερωτώμαι, τι πρέπει πραγματικά να γίνει: Θα πρέπει να καταλήξουν στα δικαστήρια εμπλεκόμενοι όπου θα μιλάνε για ανωτέρα βία; ».
Ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους, την ανάγκη οικονομικής στήριξης των αρχιτεκτόνων μηχανικών: «Και σ΄αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αρχιτέκτονες μηχανικοί, μένουν απέξω: Είναι κρίμα να γινόμαστε επαίτες κάθε φορά, κάποιας οικονομικής στήριξης, που η λογική λέει ότι το δικαιούμαστε. Εκτός αν θεωρούν ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας αρχιτέκτων μηχανικός είναι η οικονομική ελίτ και θα ήταν απαξιωτικό να μας δώσουν ένα επιστρεπτέο ή ένα εφάπαξ βοήθημα. Δεν είμαστε έτσι. Στοιχειωδώς αν ακούσει ποτέ κάποιος υπουργός ας κάνει κάτι».
Πολιτικοί Μηχανικοί «Αναγκαίες οι παρατάσεις προθεσμιών σε διαδικασίες που προϋποθέτουν αυξημένες επαφές με τους πολίτες»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ) κ. Βασίλης Μπαρδάκης, αναφέρει στο ecopress ότι «οι περισσότερες δραστηριότητες Πολιτικού Μηχανικού μπαίνουν σε έναν νέο κύκλο επιβράδυνσης. Λίγο πριν το 1ο κύμα της πανδημίας αισιοδοξούσαμε τεκμηριωμένα: βλέπαμε στην επαγγελματική μας καθημερινότητα την ανάπτυξη των σχετικών τομέων της αγοράς: της μελέτης, της επίβλεψης, της κατασκευής, της συντήρησης, της επιθεώρησης, της αδειοδότησης κλπ. Την περίοδο που ακολούθησε, η αβεβαιότητα της πανδημίας και τα αναπόφευκτα περιοριστικά μέτρα επιβράδυναν αρκετά έργα, όπως για παράδειγμα ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που είναι έργα τα οποία είχαν πολύ απαιτητικές αδειοδοτικές διαδικασίες, και εισήγαγαν πολλές δυσχέρειες στην πλειονότητα των άλλων δραστηριοτήτων. Στην παρούσα φάση, στην αρχή δηλαδή των νέων σημαντικών περιοριστικών μέτρων του 2ου κύματος φοβάμαι πως – πάλι – οι περισσότερες δράσεις μας θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ), αναφέρει ακόμη, ότι «η δυναμική απλοποίηση των διαδικασιών (μέσω πχ της εξαίρεσης από γραφειοκρατικές και πολλές φορές αχρείαστες γνωμοδοτήσεις) μαζί με τις σύγχρονες ψηφιακές διαδικασίες που τρέχει η Πολιτεία, δύναται να «απελευθερώσει» πολλά έργα. Αξίζει να θέσουμε ως παράδειγμα τις επιθεωρήσεις, τους προσεισμικούς ελέγχους, και τι συντηρήσεις-επεμβάσεις-αναβαθμίσεις σε δομήματα που υπό άλλες συνθήκες θα βρίσκονταν σε έντονη λειτουργία».
Ο ίδιος προτείνει ως προληπτικά μέτρα για τους Μηχανικούς, αναφέρει τα εξής: Την αναστολή οικονομικών υποχρεώσεων (φορολογικών & ασφαλιστικών υποχρεώσεων). Τις παρατάσεις προθεσμιών σε διαδικασίες που προϋποθέτουν αυξημένες επαφές με τους πολίτες (δηλώσεις αυθαιρέτων, κτηματολογίου, δασικών χαρτών, κλπ). Την αναστολή της φυσικής παρουσίας των Μηχανικών στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση δικαιολογητικών, αδειών, υποβολή αιτήσεων, κλπ. Την ηλεκτρονική χορήγηση στοιχείων, οικοδομικών αδειών, σχεδίων, πιστοποιητικών και φωτοαντιγράφων από τις Πολεοδομίες, τα Κτηματολογικά γραφεία, τα Πρωτοδικεία κλπ μετά από αίτηση των Μηχανικών. Την ένταση της επιλεξιμότητας των Μηχανικών σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Τοπογράφοι: «Αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες μένουν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων –Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ) κ. Μιχάλης Καλογιαννάκης, επισημαίνει στο ecopress , αφενός τις δυσλειτουργίες που δημιουργούνται από την έλλειψη ύπαρξης οδηγιών μετακίνησης εν τω μέσω του γενικευμένου lock down: «Όταν πάμε να κάνουμε μία αυτοψία σε κάποια οικόπεδα ή σπίτια τα οποία δεν είναι πρώτη κατοικία, δεν μπορούμε να κάνουμε την αυτοψία γιατί δεν μπορεί να έρθει ο ιδιοκτήτης. Δεν δικαιολογείται κάποια τέτοια για τον πολίτη». Αφετέρου, ο κ. Καλογιαννάκης υποστηρίζει την αναγκαιότητα παρατάσεων στις προθεσμίες μίας σειρά διαδικασιών, με κυρίαρχο το «Εξοικονομώ», αλλά και με τις προθεσμίες που αφορούν το κτηματολόγια, όπως επίσης «να μας δοθεί αντίστοιχη παράταση πρόσβασης αντίστοιχη στα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολoγικά γραφεία:
-«Πριν από το lock down είχαμε μεγάλο πρόβλημα πρόσβασης στα υποθηκοφυλακεία. Τώρα έχουμε μεγάλο πρόβλημα και με τις πολεοδομίες και τις τεχνικές υπηρεσίες όσον αφορά τα σχέδια που πρέπει να πάρουμε για το Εξοικονομώ για παράδειγμα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων –Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ), θέτει επίσης ως επιτακτικό ζήτημα της απόδοσης οικονομικού βοηθήματος στους μηχανικούς, καθώς όπως εξηγεί, «αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες μένουν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής. Κι αυτό γιατί καλύπτει εταιρείες που έχουν σταθερό κύκλο εργασιών κάθε μήνα. Εμάς λόγω της φύσης του επαγγέλματος, υπάρχουν μήνες που μπορεί να έχουμε αρκετά και μήνες που μπορεί να μην έχουμε τίποτα. Είναι η φύση της δουλειάς μας αυτή».
Σχετικά Άρθρα
- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: τα νέα μέλη του ΔΣ και του Προεδρείου Αντιπροσωπείας
- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: τα επίσημα τελικά εκλογικά αποτελέσματα
- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Αττικής: τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών
- Αρχιτέκτονες: στις κάλπες την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου
- Εκλογές ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: που και πότε ψηφίζουν οι αρχιτέκτονες
- ΣΑΔΑΣ: ΝΟΚ, εκτός σχεδίου, δημόσιος χώρος στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης