ecopress
Μία δύσκολη μέρα ξημέρωσε στη Σάμο έπειτα από τον φονικό σεισμό των 6,7 ρίχτερ που χτύπησε το νησί, το μεσημέρι της Παρασκευής. Η Σάμος... Σάμος: oι μηχανικοί στη μάχη αντιμετώπισης των συνεπειών του σεισμού  

Μία δύσκολη μέρα ξημέρωσε στη Σάμο έπειτα από τον φονικό σεισμό των 6,7 ρίχτερ που χτύπησε το νησί, το μεσημέρι της Παρασκευής. Η Σάμος μετρά τις πληγές της και θρηνεί τα δύο παιδιά εκείνα που καταπλακώθηκαν από τις πέτρες και τα χαλάσματα.

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η καταγραφή των ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Την πρώτη ημέρα μετά το σεισμό πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 215 κτίρια στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, σε 14 σχολικές μονάδες στο Βαθύ και στο Άνω Βαθύ, στα δύο λιμάνια του νησιού, στο Βαθύ και στο Καρλόβασι αντίστοιχα, στην Εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι και στα 5 κτίρια, που είναι φοιτητικές εστίες στο Καρλόβασι.

Από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό στη Σάμο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε κλιμάκιο 10 μηχανικών για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (δημόσια κτίρια, κατοικίες, ναούς), αλλά και τα λιμάνια του νησιού.

Το Σάββατο ενισχύθηκε το δυναμικό με κλιμάκιο 47 μηχανικών του υπουργείου.

Αναλυτικά το νέο κλιμάκιο αποτελείται από:

  • 16 μηχανικούς της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) Βορείου Ελλάδος.
  • 21 μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ Κεντρικής Ελλάδος.
  • 5 μηχανικούς της Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε.
  • 4 μηχανικούς και έναν μελετητή της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών

Το κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης, εξειδικευμένο στις λιμενικές υποδομές, πραγματοποιεί επιθεώρηση στα λιμάνια του νησιού, που έχουν υποστεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση. Παράλληλα, οι πέντε μηχανικοί της ΚΤΥΠ Α.Ε. έχουν ξεκινήσει επιθεώρηση σε σχολικές μονάδες και στις μονάδες υγείας του νησιού.

ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου

Κάλεσμα προς τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βορειοανατολικού Αιγαίου απευθύνει ο πρόεδρος του Τμήματος Στρατής Μανωλακέλλης για εθελοντική συμμετοχή στην προσπάθεια καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών στη Σάμο, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ζημιές, και το μέγεθος της καταστροφής, είναι μεγάλο, αφού έχουν υποστεί, παλαιά κυρίως κτίσματα, ολική καταστροφή και άλλα, «διαμπερείς ρωγμές και αποκλίσεις από την κατακόρυφο». Μερικά από αυτά, σημειώνει πρέπει να κριθούν επικινδύνως ετοιμόρροπα, ώστε να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.

«Το περιφερειακό μας τμήμα καλεί τους συναδέλφους σε συστράτευση προκειμένου να συνδράμει στη σωστή διεκπεραίωση των διαδικασιών αποτίμησης και καταγραφής των ζημιών», σημειώνει.

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα ξαναχτυπήσουν οι καμπάνες στην εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου

Τις ζημιές που έχει υποστεί η εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου, στο Καρλόβασι, είδε από κοντά ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε για την αναστήλωση του ναού. «Αυτή την εμβληματική εκκλησία θα μεριμνήσω -σε συνεννόηση και με τους ειδικούς μηχανικούς και του Υπουργείου Πολιτισμού- να την αναστηλώσουμε, να ξαναχτυπήσουν οι καμπάνες, γιατί αυτό και της αξίζει και αξίζει σε όλη την ιστορία αυτού του όμορφου τόπου» σημείωσε.

Στο Καρλόβασι, όπου μετέβη μετά το Βαθύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρο Λυμπέρη, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την «πραγματικά άμεση ανταπόκριση» και συζήτησαν για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον σεισμό. «Θέλω δημόσια να πω ότι το μεταναστευτικό επί των ημερών σας βρήκε λύση» ανέφερε μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό ο κ. Λυμπέρης και στη συνέχεια του έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Σε ευχαριστώ δήμαρχε γι’ αυτό που είπες για το μεταναστευτικό» απάντησε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Παραλάβαμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση -το ξέρετε- έχουμε περιορίσει στο απολύτως ελάχιστο τις ροές και ταυτόχρονα εργαζόμαστε σε συνεννόηση με όλους τους τοπικούς φορείς για να δημιουργήσουμε -όπως έχουμε δεσμευτεί- μια σύγχρονη δομή στη Σάμο για να κλείσει, επιτέλους, το Βαθύ το οποίο αποτελεί και μια προσωπική μου δέσμευση».

Για τα έργα αποκατάστασης, τόνισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” του υπουργείου Εσωτερικών θα δοθεί προτεραιότητα σε δήμους οι οποίοι έχουν πληγεί από μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Μιλώντας, τέλος, για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είπε ότι έχει πολύ καλές αξιολογήσεις και ότι η Πολιτεία θα μεριμνήσει και για τα θέματα των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές.

Την ικανοποίησή τους για την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού εξέφρασαν στον πρωθυπουργό και οι φορείς του νησιού κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Βαθύ, πρώτο σταθμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην πληττόμενη Σάμο.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι ζημιές που έχουν γίνει στις υποδομές και στις επιχειρήσεις και από το σεισμό και από το τσουνάμι, αλλά έγινε επίσης αναφορά στο ζήτημα που προσφυγικού- μεταναστευτικού, καθώς και στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. «Είχα αναλάβει μια δέσμευση, να φυλάξουμε τα σύνορα της χώρας. Το έχουμε κάνει πράξη,ξέρετε πολύ καλά πόσο έχουν μειωθεί οι ροές» τόνισε στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός μιλώντας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Στο Βαθύ, επίσης, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε και ευχαρίστησε τα στελέχη των σωστικών συνεργείων και του στρατού καθώς και τους εθελοντές οι οποίοι συγκεντρώνουν αιτήσεις καταγραφής των ζημιών και στη συνέχεια, περιόδευσε στην πόλη για να δει από κοντά τις ζημιές που έχουν υποστεί κτίρια και επιχειρήσεις. Συνομίλησε με πολίτες και συζήτησε με επιχειρηματίες του νησιού οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από το τσουνάμι.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας