ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Στην άντληση πόρων από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στοχεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το σχέδιο... Σανίδα σωτηρίας για την επιχειρηματικότητα το Ταμείο Ανάκαμψης

Της Ντίνας Καράτζιου/

Στην άντληση πόρων από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στοχεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του νέου ταμείου αναμένεται να κατατεθεί τον Οκτώβριο στην Κομισιόν, με τις εκταμιεύσεις να ξεκινούν το 2021.

Άντληση πόρων από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης για την τόνωση του επιχειρείν, αλλά και τη δυνατότητα νέων προϋποθέσεων ρευστότητας που είναι το μεγάλο ζητούμενο για την αγορά, θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας για το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ « οι τελικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι πολύ κοντά στις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν, που έχουν πολύ θετικά στοιχεία για την Ελλάδα και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το συντομότερο, ώστε να κατατεθεί τον Οκτώβριο στην Κομισιόν το σχέδιο αξιοποίησης των πόρων και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις από το 2021. Υπογράμμισε επίσης, επικαλούμενος και την πρόσφατη δήλωση του επιτρόπου Τζεντιλόνι στο συνέδριο του ΙΟΒΕ, ότι για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα υπάρξει πρόσθετη εποπτεία, πέραν όσων ήδη προβλέπονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Αυξημένη εγρήγορση

Αυξημένη εγρήγορση κυριαρχεί στο κυβερνητικό επιτελείο, όσον αφορά το μείζον ζήτημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων, το οποίο κατά κοινή ομολογία των εκπροσώπων θεσμικών φορέων του επιχειρηματικού κόσμου παραμένει προβληματικό. Με δεδομένο ότι οι πόροι του τρέχοντος ΕΣΠΑ οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν μετά το πράσινο φως της Κομισιόν με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, υπήρξαν πεπερασμένοι και συγκεκριμένοι, η βούληση που διαμορφώνεται, είναι να αντληθούν πόροι για δράσεις ρευστότητας των επιχειρήσεων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης React EU. Το γεγονός ωστόσο, ότι  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης δεν αναμένονται πριν από το 2ο εξάμηνο του 2021, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην αγορά, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να αποδέχονται το μη χείρον βέλτιστον,  υπό την έννοια ότι  θα χαθούν θέσεις εργασίας και θα επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης, στοχεύοντας να αναχαιτιστούν οι περισσότερες δυνατές απώλειες.

 Πόροι του React EU στην τόνωση της επιχειρηματικότητας

Με το βλέμμα στραμμένο στους πόρους του React EU  για την ενδυνάμωση της διοχέτευσης ρευστότητας στο επιχειρείν είναι τα κυβερνητικά στελέχη.  Τόσο ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τσακίρης όσο και ο γενικός γραμματέας  Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος σε δημόσιες παρεμβάσεις τους,  υπογράμμισαν σε κοινή γραμμή, ότι η διαχείριση των νέων πρόσθετων πόρων που θα εισρεύσουν την χώρα μέσω του Recovery Fund, θα διοχετευτούν πρωτίστως στην εξασφάλιση ρευστότητας των επιχειρήσεων. «Οι πόροι που διαθέτουμε είναι δεδομένοι και περιορισμένοι. Ο, τι υπήρχε από το ΕΣΠΑ κάναμε την αναθεώρηση και το ρίξαμε στην επιχειρηματικότητα», τόνισε ο κ. Τσακίρης σε τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Αναφερόμενος σε άλλο σημείο στο ταμείο ανάκαμψης, υπογράμμισε, ότι «Περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσει, δεν έχουμε σαφή εικόνα, Ξέρουμε πόσα θα είναι τα χρήματα πάνω – κάτω  τα χρήματα. Αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς, τη νομική βάση ή τις δράσεις που αυτό το ταμείο θα ακολουθήσει. Η πεποίθηση μου ότι ένα σημαντικό κομμάτι από αυτά τα χρήματα θα πάει στην αγορά και την ανταγωνιστικότητα. Αρα πιθανών θα μπορούμε να έχουμε δράσεις που θα βοηθήσουμε και άλλες επιχειρήσεις».

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο κ. Σκάλκος σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84: « Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που είχαμε, απελευθερώσαμε αδρανείς πόρους του ΕΣΠΑ και τους μεταφέραμε σε δράσεις για την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Όσους περισσότερους πόρους καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε από το κομμάτι της καινούργιας πηγής χρηματοδότησης, που είναι το React EU 2020-2022, προτεραιότητά μας είναι να δοθούν εκεί» Και πρόθεσε: Επειδή αυτό είναι ένα πακέτο με πλαίσιο υλοποίησης από το ’21 μέχρι το ’24, για το οποίο καμία χώρα δεν θα μπορέσει να φτιάξει άμεσα μια καινούρια δομή, είμαστε υποχρεωμένοι, με διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις να στηριχθούμε σε σημαντικό βαθμό στο  μηχανισμό που διαθέτουμε. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται η μεγάλη πρόκληση για εμάς»

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Μέχρι σήμερα, εκτός από τα μέτρα στήριξης, έχουν επιστρατευτεί συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προϊόντα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας των μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που αναζητούν «φθηνό» κεφάλαιο κίνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν εγκριθεί συνολικά 9,.2 δις δάνεια από τα εργαλεία αυτά. Πρόκειται για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που αφορά παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για 2 χρόνια, το οποίο ολοκληρώθηκε. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αιτήσεις για δάνεια μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας που αφορούν δάνεια κεφαλαίου κινήσεως, τα οποία είναι εγγυημένα σε επίπεδο χαρτοφυλακίου έως το 80% ανά δάνειο και σε επίπεδο χαρτοφυλακίου έως 40% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ήδη έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη χορήγηση μικροπιστώσεων χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Παράλληλα, το υπουργείο ανάπτυξης σχεδιάζει  ένα νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, για να δώσει ώθηση στο ΕΣΠΑ, απελευθερώνοντας τους επιχειρηματίες από τις εγγυητικές των Τραπεζών και το βάρος της προχρηματοδότησης των έργων.

Αναζητώντας  ρευστότητα
Ωστόσο, ο επιχειρηματικός κόσμος εκφράζει μεγάλη δυσαρέσκεια όσον αφορά τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά. Επί  του θέματος, στην παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ.  Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης,  ανέδειξε το πρόβλημα της αδυναμίας πρόσβασης του μεγαλύτερου ποσοστού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στον τραπεζικό δανεισμό και ζήτησε να ληφθούν οριζόντια μέτρα στήριξης για όλους. Όπως υποστήριξε είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που στηρίχθηκαν οικονομικά αυτό το κρίσιμο διάστημα και τόνισε ότι αν δεν εφαρμοστούν πολιτικές στήριξης τους, τότε το αποτέλεσμα θα είναι η ραγδαία αύξηση των «λουκέτων» και η εκτίναξη της ανεργίας.

Δυσοίωνη εικόνα

Επίσης δυσοίωνη είναι η εικόνα που μετέφερε ο την τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της διοίκησης του επιμελητηρίου Γιώργος Καββαθάς τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι με βάση έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, ρευστότητα θα λάβει μόνο το 9% των επιχειρήσεων, όταν 8 στις 10 επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Ειδικότερα, τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας που αποτυπώνουν την δυσμενή αυτή κατάσταση είναι τα εξής:

8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46%.

2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Εκτιμάται, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα πως μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.

1 στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα.

Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (37,2%) δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις

1 στις 3 επιχειρήσεις (33,4%) δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.

Σχεδόν 6 στις 10 (55,1%) επιχειρήσεις είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας