Σε διαβούλευση o ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροιΧρήμα 13 Απριλίου 2022 ecotypos
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα» προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ποια είναι τα οφέλη της δράσης για τους παραγωγούς και τον αγροδιατροφικό τομέα.
Οι ωφελούμενοι εκτιμώνται σε 450.000, καλύπτοντας κατηγορίες πληθυσμού που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα είτε άμεσα ή έμμεσα, όπως οι αγρότες, οι εποπτευόμενοι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οργανισμοί, οι γεωργικοί σύμβουλοι, ερευνητές και ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, καταναλωτές καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Τρεις χιλιάδες πενήντα (3.050) σταθμούς Συλλογής Δεδομένων, 15 Κέντρα Διανομής και Υποστήριξης, 50 συστήματα drones και δορυφορικά δεδομένα περιλαμβάνονται στην τεχνολογική υποδομή του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα», το οποίο δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 54.979.275 ευρώ και όπως τονίζεται σκοπός είναι «η δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών με αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών».
Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη του έργου, τα οφέλη για τους παραγωγούς μεταξύ άλλων θα είναι:
«*Εκπαίδευση και ενημέρωση των παραγωγών στη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, στην εφαρμογή βέλτιστων καλλιεργητικών μεθόδων, στην τήρηση των κανόνων και των υποχρεώσεων απέναντι στους καταναλωτές, την ΚΑΠ κ.λπ.
*Άμεση πρόσβαση των δικαιούχων σε μέτρα και επιδοτήσεις όπως αυτές διαμορφώνονται από τους δύο πυλώνες της ΚΑΠ.
*Σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια αύξηση του κέρδους.
*Αύξηση παραγωγής και βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων.
*Μείωση βιολογικής ανισορροπίας, λειψυδρίας και ερημοποίησης που συχνά προκαλούνται από την εντατική γεωργία.
*Ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού.
*Προστιθέμενη αξία των προϊόντων, λόγω των καλύτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών, που επιτυγχάνουν υψηλότερες τιμές διάθεσης.
*Το προϊόν γίνεται πιο ελκυστικό για τον καταναλωτή, δεδομένου ότι παράγεται με μεθόδους που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω της ορθολογισμένης χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
*Παραγωγή ασφαλέστερων και ποιοτικότερων τροφίμων δεδομένης της ελεγχόμενης και ακριβούς χρήσης γεωργικών εισροών.
*Βελτιστοποίηση του κόστους των γεωργικών ασφαλίστρων έναντι φυσικών καταστροφών, λόγω της ύπαρξης του αντίστοιχου υποσυστήματος».
Σχετικά Άρθρα
- Ψηφιακός μετασχηματισμός: όλος ο χάρτης των έργων ύψους 5 δις
- Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: ξεκινούν οι αιτήσεις χρηματοδότησης
- Νέο ΕΣΠΑ: εγκρίθηκε το Ε.Π «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»
- ΥΠΑΑΤ: σε δημόσια διαβούλευση η δράση «Πράσινος αγρο-τουρισμός»
- ΥΠΑΑΤ: πρόσκληση για «Βιολογική Γεωργία», 490 εκατ. ευρώ
- Καινοτομία: 5+1 προκλήσεις για τον αγροδιατροφικό τομέα