Της Ντίνας Καράτζιου/
Αρχίζει η «μάχη» για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης 166.000 αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων, συνολικού ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ως μέτρο στήριξης των επιστημόνων από τις συνέπειες της πανδημίας.
Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε όλη τη χώρα βρίσκονται ήδη σε «θέση μάχης» για τη διανομή της … απρόσμενα μεγάλης πίτας, που φέρνει στο προσκήνιο η συγκυρία της πανδημίας αλλά και η διαχρονική αδυναμία παραγωγικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων από τη χώρα μας, καθώς τα κονδύλια των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης προέρχονται από αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Αντιδράσεις από τους δικαιούχους
Παράλληλα στους κόλπους των επιστημόνων, όπως εκφράζονται από συλλογικές ανακοινώσεις και μεμονωμένες παρεμβάσεις, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, φαίνεται να επικρατεί έντονος σκεπτικισμός και μάλλον αρνητικό κλίμα για τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα τηλεκατάρτισης.
Από την πλευρά των επιστημονικών κλάδων σημειώνεται ότι αφενός μεν η αποζημίωση των 600 ευρώ δεν ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις ανάγκες των έκτακτων συνθηκών και μάλιστα με τη δέσμευση παραγωγικού χρόνου 100 ωρών, που αντιστοιχεί σε αποζημίωση της τάξης των 6 ευρώ ανά ώρα, σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας, καθώς σχεδόν στο σύνολο τους οι επιστήμονες έχουν οδηγηθεί σε αναστολή κάθε επαγγελματικής τους δραστηριότητας αφετέρου δε, υποστηρίζουν, ότι τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, όχι μόνον δεν έχουν να τους προσφέρουν ουσιαστικό περιεχόμενο γνώσης αλλά και ότι υποβαθμίζουν τον επιστημονικό τους ρόλο, καθώς αποδεδειγμένα για να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες του επαγγέλματος τους, διαθέτουν ήδη υψηλές ψηφιακές δεξιότητες.
Βγαίνει η προκήρυξη
Πάντως τα ΚΕΚ βρίσκονται εν αναμονή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Εργασίας, στην οποία θα περιγράφονται λεπτομερώς όλα τα στάδια της διαδικασίας, η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών.
Όπως ήδη έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Εργασίας πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης (voucher), 600 ευρώ, για συμμετοχή σε πρόγραμμα ασύγχρονης (εξ αποστάσεως) τηλεκατάρτισης συνολικής διάρκειας 100 ωρών, που απευθύνεται στους χιλιάδες δικαιούχους των έξι συνολικά επιστημονικών κλάδων (Μηχανικοί/Αρχιτέκτονες, Γιατροί, -συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού- Οικονομολόγοι /Λογιστές, Εκπαιδευτικοί και Ερευνητές). Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Προσέλκυση υποψηφίων
Στο μεταξύ τα ΚΕΚ έχουν ξεκινήσει ήδη ενημερωτικές καμπάνιες και ανακοινώσεις, προκειμένου να προσελκύσουν τους επιστήμονες δικαιούχους να πάρουν μέρος στα προγράμματα τους. Παράλληλα ορισμένα από αυτά, όπως πληροφορούμαστε από αναγνώστες μας, κατακλύζουν με διαφημιστικά μηνύματα τους τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των επιστημόνων, χωρίς να έχουν στο μεταξύ τη συναίνεση τους και προηγούμενη επικοινωνία μαζί τους, δημιουργώντας ερωτηματικά για αντικανονικές διαρροές λιστών διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της τελευταίας ώρας, με προεκτάσεις που χρήζουν διερεύνησης.
Σημειώνεται ότι ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων προς τηλεκπαίδευση, που θα εντάξουν στα νέα προγράμματα διαμορφώνεται και το μερίδιο του κάθε ΚΕΚ στη διανομή της «πίτας» των 180 εκατ. ευρώ του υπουργείου Εργασίας.
Μάλιστα, δεκάδες είναι τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα, τα οποία ήδη έχουν αναρτήσει στις επίσημες ιστοσελίδες τους φόρμες εκδήλωσης ενδιαφέροντος, απευθυνόμενα στους χιλιάδες δικαιούχους των έξι συνολικά επιστημονικών κλάδων (Μηχανικοί/Αρχιτέκτονες, Γιατροί, -συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού- Οικονομολόγοι /Λογιστές, Εκπαιδευτικοί και Ερευνητές), με τις οποίες τους καλούν να δηλώσουν προκαταβολικά συμμετοχή στο πρόγραμμα , προκειμένου να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την έναρξη υποβολής αιτήσεων, τους όρους και τις πληρωμές του προγράμματος.
Η “αρχιτεκτονική” του προγράμματος κατάρτισης
Εν αναμονή της πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Εργασίας, στην οποία θα περιγράφονται λεπτομερώς όλα τα στάδια της διαδικασίας για τα νέα προγράμματα παράγοντες από το χώρο των ΚΕΚ μεταφέρουν στο ecopress βάσει της μέχρι τώρα εμπειρίας τους από τα προγράμματα της συγκεκριμένης κατηγορίας, που γίνονται κυρίως για ανέργους με επιλογή κοινωνικών κριτηρίων αλλά και των πληροφοριών, που τους έχουν γνωστοποιηθεί από αρμόδιες πηγές, τους βασικούς άξονες της «αρχιτεκτονικής» και του περιεχομένου των νέων προγραμμάτων, που θα αρχίσουν να «τρέχουν» τις επόμενες ημέρες για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες προκύπτει ότι:
-Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, διάρκειας 100 ωρών με τη μέθοδο της τηλεκατάρτισης, θα αποσκοπούν στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο, χωρίς γνωστικά ή ηλικιακά προαπαιτούμενα, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα λήψης του ανάλογου πιστοποιητικού.
-Ο δικαιούχος με τη χρήση ενός κωδικού θα εισάγεται στην εκπαιδευτική πλατφόρμα τηλεκεπαίδευσης στην οποία θα έχει αναρτηθεί το εκπαιδευτικό υλικό που θα τον αφορά και θα μπορεί να παρακολουθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, το πρόγραμμά του, χωρίς να υπάρχει δέσμευση χρονική.
-Από τον κωδικό του θα εγγράφονται οι ώρες παρακολούθησης και θα επιβεβαιώνεται ότι έχει παρακολουθήσει το σύνολο του προγράμματος.
-Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας.
-Το πρόγραμμα θα είναι με τέτοιο τρόπο δομημένο ούτως ώστε ο δικαιούχος να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την πρώτη ενότητα της εκπαίδευσή τους μέχρι τις 15 Απριλίου, οπότε και θα καταβληθεί το πρώτο μέρος των χρημάτων, ήτοι 400 ευρώ.
-Στόχος που θα τεθεί, είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της τηλεκπαίδευσης μέχρι τα τέλη Απριλίου, ημερομηνία που θα δοθούν και το υπόλοιπο της επιδότησης.
-Η έναρξη του προγράμματος αναμένεται να γίνει στις 6-4-2020 και η διάρκεια του, είναι 7 ημέρες. Θα δοθεί προτεραιότητα στους δικαιούχους του Voucher των 600 €, έτσι ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για την εύκολη και απρόσκοπτη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κατάρτισης των 100 ωρών.
Δυσαρέσκεια από τους επιστήμονες
Από ορισμένες πλευρές το μέτρο της καταβολής επιδόματος μέσω τηλεκατάρτισης για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των επιστημόνων αντιμετωπίζεται ως “λύση ανάγκης”, που χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση, μέσω αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Ενδεικτική πάντως του κλίματος της αντίδρασης και δυσαρέσκειας, που επικρατεί στους κόλπους των επιστημόνων είναι, η ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα του κ. Φοίβου Μπλανά, πτυχιούχου Μηχανικού Δομικών Έργων Msc, που αποδοκιμάζει το νέο μέτρο ως «ανέκδοτο» και περιγράφει την ψηφιακή καθημερινότητα ενός μηχανικού στην Ελλάδα του 2020 ως εξής:
-«Οι Μηχανικοί της χώρας καθημερινά:
* Μετράμε χωρικά δεδομένα στο πεδίο χρησιμοποιώντας σύγχρονης τεχνολογίας συστήματα εντοπισμού θέσης (GPS) σε πραγματικό χρόνο (real-time) μέσω 4G δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.
- * Δημιουργούμε ψηφιακά CAD σχέδια για τα τοπογραφικά διαγράμματα, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα σχεδιαστικά CAD λογισμικά. Τα οποία εισάγονται στον ψηφιακό υποδοχέα της Ελληνικό Κτηματολόγιο, για την έκδοση κωδικού ηλεκτρονικών διαγραμμάτων.
- * Χρησιμοποιούμε το ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα για τις υπαγωγές στη ρύθμιση αυθαιρέτων και την έκδοση αντίστοιχων βεβαιώσεων, ανεβάζοντας ψηφιακά αρχεία όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών, που εμείς έχουμε δημιουργήσει.
- * Χρησιμοποιούμε το ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα για την έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.), ανεβάζοντας ψηφιακά αρχεία όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών, που εμείς έχουμε δημιουργήσει.
- * Χρησιμοποιούμε το ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ανεβάζοντας ψηφιακά αρχεία όλων των απαιτούμενων μελετών και δικαιολογητικών, που εμείς έχουμε δημιουργήσει. Αρχεία που δεν υπογράφονται με το χέρι αλλά με ειδική προσωπική ψηφιακή υπογραφή μέσω USB dongle και για να γίνουν όλα αυτά συνήθως απαιτούνται περισσότεροι του ενός υπολογιστή.
Το κόστος για την απόκτηση και την ετήσια συντήρηση του απαραίτητου εξοπλισμού και λογισμικών που είναι απαραίτητα για όλες τις παραπάνω εργασίες, ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως το σύνολο των μηχανικών της χώρας διαθέτει ψηφιακές δεξιότητες πολύ παραπάνω από τον μέσω όρο των κατοίκων αυτής της χώρας. Άρα το να μιλάει κανείς για επιδοτούμενα σεμινάρια αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων για τους μηχανικούς είναι ανέκδοτο».
Σχετικά Άρθρα
- e-ΕΦΚΑ-ΟΑΕΔ: τι πληρώνουν μέχρι παραμονές Χριστουγέννων
- ΕΣΠΑ: οι νέες δράσεις για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
- Ανάπτυξης: που οφείλεται η υστέρηση πληρωμών 1 δις στο ΕΣΠΑ
- ΕΣΠΑ: εγκρίθηκαν όλα τα Περιφερειακά Προγράμματα
- Πρόσκληση 700 εκατ. ευρώ για πράσινες επιχειρήσεις
- ΕΣΠΑ: εγκρίθηκαν 4 περιφερειακά προγράμματα 2,7 δις