ecopress
-«Με απλά λόγια, όταν οι σύμβουλοι μελετητές δεν έχουν δουλειά σημαίνει ότι δεν σχεδιάζονται, δεν προγραμματίζονται και δεν υλοποιούνται επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια», τόνισε...  ΣΕΓΜ: Οι μελέτες και τα έργα σε κρίσιμη καμπή- Δεν υπάρχει ανάπτυξη με τον μελετητικό κλάδο χωρίς δουλειά

-«Με απλά λόγια, όταν οι σύμβουλοι μελετητές δεν έχουν δουλειά σημαίνει ότι δεν σχεδιάζονται, δεν προγραμματίζονται και δεν υλοποιούνται επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΜ Κωνσταντίνος Καλέργης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, στο Συνέδριο ΣΕΓΜ 2017: «Ο Μελετητικός – Συμβουλευτικός κλάδος σ’ έναν κόσμο που αλλάζει», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις 29 – 30 Σεπτεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη.

Στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διατυπώθηκαν σημαντικές επισημάνσεις και προτάσεις για τις αναγκαίες θεσμικές και επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του μελετητικού – συμβουλευτικού κλάδου.

Ο κ. Καλέργης μίλησε για τις βαθιές συνέπειες της κρίσης στον κλάδο των συμβούλων μελετητών, αναφέρθηκε σε στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με τα οποία οι προβλέψεις για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν είναι αισιόδοξες και παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους του συνεδρίου, με αιχμή την προώθηση των επενδύσεων και των έργων αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΜ Κωνσταντίνος Καλέργης

 

Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου του ΣΕΓΜ έχει ως εξής:   Αγαπητές και αγαπητοί…, καλημέρα και καλό φθινόπωρο. Ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Γραφείων Μελετών έχω την τιμή να σας καλωσορίσω στο φετινό συνέδριο του Συνδέσμου μας.

Όπως γνωρίζετε, ο μελετητικός-συμβουλευτικός κλάδος είχε, έχει και οφείλει να έχει καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας μας, καθόσον συνιστά τον πρώτο πυλώνα του συστήματος υλοποίησης τεχνικών και αναπτυξιακών έργων και προγραμμάτων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Είναι γεγονός ότι η μακρόχρονη ύφεση έχει οδηγήσει τον κλάδο σε δυσμενέστατη θέση, με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που είτε έχουν ουσιαστικά κλείσει είτε βρίσκονται στο όριο της βιωσιμότητάς τους. Από την άλλη πλευρά, η παρατεταμένη κρίση έχει αναδείξει και πολλές παθογένειες και αδυναμίες, τόσο από τη μεριά της πολιτείας όσο και από τη μεριά των μελετητικών επιχειρήσεων.

Παρά ταύτα όμως, όπως μπορούν να πιστοποιήσουν και οι παρευρισκόμενοι έγκριτοι οικονομολόγοι, ανάπτυξη με στέρεες βάσεις, ανάπτυξη με προοπτική δεν μπορεί να υπάρξει με τον μελετητικό – συμβουλευτικό κλάδο σε ύφεση.

Με απλά λόγια, όταν οι σύμβουλοι μελετητές δεν έχουν δουλειά σημαίνει ότι δεν σχεδιάζονται, δεν προγραμματίζονται και δεν υλοποιούνται επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια. Με δεδομένο τη συνεχιζόμενη μείωση της εγχώριας ζήτησης, αφενός λόγω του περιορισμού των δημοσίων επενδύσεων, αφετέρου λόγω του χαμηλού ρυθμού προσέλκυσης και υλοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων, βασική διέξοδο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των μελετητικών επιχειρήσεων συνιστά η εξωστρέφεια.

Όμως, η δραστηριοποίηση στο εξωτερικό έχει κι αυτή ιδιαίτερες δυσκολίες και προβλήματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Καλούμαστε, λοιπόν, να ζήσουμε και να επιχειρήσουμε σ’ έναν κόσμο που αλλάζει… Αλλάζει ραγδαίως στο εσωτερικό και, μάλιστα, με αβέβαιες προβλέψεις.

Σε έρευνα που διενεργεί ο ΣΕΓΜ για την κατάσταση του κλάδου, της οποίας τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο, στην ερώτηση «ποιες οι προβλέψεις σας για την πορεία του μελετητικού κλάδου το επόμενο 12μηνο» το 72% απάντησε ότι προβλέπει χειρότερη κατάσταση.

Αλλάζει, από την άλλη πλευρά, ραγδαίως και στο εξωτερικό όπου διαδραματίζονται σημαντικές μεταβολές στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό της σημερινής πραγματικότητας, ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Εταιρειών Γραφείων Μελετών οργάνωσε το Συνέδριο του 2017: «Ο Μελετητικός – Συμβουλευτικός κλάδος σ’ έναν κόσμο που αλλάζει», το οποίο αποφασίστηκε να διεξαχθεί στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης και στο εμβληματικό Ξενοδοχείο Εlectra Palace που θα μας φιλοξενήσει αυτό το διήμερο.

Προφανώς, σε ένα διήμερο συνέδριο δεν μπορούν να αναλυθούν και να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τις ελληνικές μελετητικές – συμβουλευτικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό επιλέξαμε να πραγματευτούμε κάποια βασικά θέματα, τα οποία πιστεύουμε ότι καλύπτουν σφαιρικά τα πεδία ενδιαφέροντος του κλάδου, όπως είναι οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς, η σύνδεση και οι συνέργειες με άλλους κλάδους της οικονομίας, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες εξωστρεφούς δραστηριοποίησης, καθώς και οι σύγχρονες απαιτήσεις και τάσεις στις διεθνείς αγορές.

Στους κύριους στόχους του προγράμματος του συνεδρίου περιλαμβάνονται:

Η ρεαλιστική περιγραφή της σημερινής κατάστασης και η ανάδειξη της αναγκαιότητας¤ οικειοθελούς υλοποίησης όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που θα διασφαλίσουν ταχύρρυθμη και στέρεα ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με εναγκαλισμό και προώθηση θεμελιωδών αξιών και εννοιών όπως η αριστεία, η αξιοκρατία, η υγιής επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία σε όλα τα επίπεδα.

Η ανάδειξη της αναγκαιότητας γόνιμης συνεργασίας κράτους και ιδιωτικού τομέα και¤ δημιουργίας θεσμικού και διοικητικού περιβάλλοντος που να είναι φιλικό και προσελκυστικό στις ιδιωτικές επενδύσεις. Όπως έχει πει ο ΣΕΒ που συμμετέχει στο συνέδριο «Η χώρα, εάν σέβεται τον εαυτό της, πρέπει να γίνει ένα επενδυτικό Ελντοράντο, ένα εφαλτήριο για τους χιλιάδες άνεργους νέους που ψάχνουν μάταια για αξιοπρεπή δουλειά».

Και προφανώς, δεν μιλάμε για Eldorando ανομίας και αυθαιρεσίας, αλλά για Eldorando με την έννοια της προσέλκυσης μεγάλου αριθμού επενδύσεων που θα πληρούν, βεβαίως, τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Παρεμπιπτόντως, εύχομαι να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος και Eldorando Gold, ώστε η χορηγία της στο συνέδριό μας να μην είναι η τελευταία σε ελληνικό δρώμενο.

Περαιτέρω, στόχος μας είναι η ανάδειξη της αναγκαιότητας αλλαγής σελίδας για τις μελετητικές¤ επιχειρήσεις, αφήνοντας πίσω τη νοοτροπία της κρατικοδίαιτης και της ευκαιριακής επιχειρηματικότητας, και στροφής προς μοντέλα ανάπτυξης εταιρειών με σύγχρονη οργάνωση και υποδομές και με πραγματικές δυνατότητες παροχής ποιοτικών και ανταγωνιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η ανάδειξη της αναγκαιότητας διεύρυνσης των δραστηριοτήτων των μελετητικών επιχειρήσεων¤ σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, συνυφασμένους με την ανάπτυξη, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία και ο αγροτικός τομέας.

Η ανάδειξη των δυνατοτήτων συμμετοχής στην αλυσίδα παραγωγής και αξιοποίησης της γνώσης¤ και της αναγκαιότητας ενεργού συμμετοχής του κλάδου στην Έρευνα και στην Καινοτομία.

Η ανάδειξη της αναγκαιότητας χρήσης των δημοσίων συμβάσεων και ως εργαλείο αναπτυξιακής¤ πολιτικής, ως εργαλείο προστασίας και προώθησης της υγιούς, οργανωμένης και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

Αδιαμφισβήτητα, το μοντέλο διαχείρισης των δημοσίων συμβάσεων κάθε χώρας έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εσωτερικής αγοράς και, συνακολούθως, επηρεάζει τις ανταγωνιστικές δυνατότητες και τα εφόδια που διαθέτουν οι επιχειρήσεις για δραστηριοποίηση στις διεθνείς αγορές.

Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, παρά την πρόσφατη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, δεν διαφαίνεται στη χώρα μας πρόθεση εφαρμογής πολιτικών προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπροσθέτως, για τον τομέα των δημοσίων συμβάσεων οφείλω να σημειώσω ότι έχουμε την τιμή και τη χαρά της πρώτης δημόσιας εμφάνισης και παρουσίασης της νέας ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, η οποία οσονούπω θα μπει και στη ζωή του μελετητικού και του κατασκευαστικού κλάδου (από το νέο έτος).  Έτερος σημαντικός στόχος του συνεδρίου είναι η παρουσίαση των προοπτικών, των απαιτήσεων¤ και των δυνατοτήτων δραστηριοποίησης στο εξωτερικό, καθώς και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μελετητικές επιχειρήσεις.

Επίσης, η παρουσίαση των δράσεων που υλοποιούν ή προγραμματίζουν τα υπουργεία που σχετίζονται με την οικονομική διπλωματία και η ανάδειξη των αναγκαίων βελτιωτικών ενεργειών και μέτρων.

Πρέπει να σημειώσω ότι σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες ο μελετητικός και συμβουλευτικός κλάδος είναι από τους πλέον εξωστρεφείς, συνιστά σημαντικό κλάδο της οικονομίας και κατατάσσεται στις υψηλές προτεραιότητες της οικονομικής διπλωματίας, όχι για τη λογιστική συμμετοχή του στο Α.Ε.Π., αλλά για τη μεγάλη προστιθέμενη αξία του στους λοιπούς τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, το εμπόριο δομικών υλικών, η ενέργεια, κ.ά.).

Πολύ απλά, ο μελετητικός κλάδος είναι ο προπομπός διείσδυσης στις αναπτυσσόμενες αγορές. Επιπλέον στην ενότητα της εξωστρέφειας, θα παρουσιαστούν δύο διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης εταιρειών – μελών του ΣΕΓΜ με επιτυχή, συστηματική δραστηριοποίηση στο εξωτερικό.

Άλλοι προσδοκώμενοι στόχοι του συνεδρίου είναι:

Η ανάδειξη της αναγκαιότητας προσαρμογής των μελετητικών επιχειρήσεων στις απαιτήσεις των¤ εναλλακτικών μοντέλων χρηματοδότησης μεγάλων έργων υποδομής και της αναζήτησης συνεργειών/συνεργασιών με τον κατασκευαστικό κλάδο.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η υλοποίηση δημοσίων έργων με τους κλασσικούς τρόπους χρηματοδότησης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή της απευθείας συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι πλέον η συνήθης διαδικασία, αλλά η εξαίρεση.

Οι σημερινές συνθήκες, αλλά και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλουν πλέον τον σχεδιασμό έργων με εμπορική αξία, ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής επενδυτών και ιδιωτικών κεφαλαίων και να επιτυγχάνεται παραγωγική και αποδοτική σύμμειξη πόρων (το λεγόμενο blending).

Η χώρα μας, στο πλαίσιο και της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021 που δημοσιοποίησε προς διαβούλευση η κυβέρνηση, πρέπει τάχιστα να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα μεγάλων έργων υποδομών προς αναζήτηση επενδυτών και ιδιωτικών κεφαλαίων, το οποίο θα εισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας, και παράλληλα στην ανάκαμψη του μελετητικού και του κατασκευαστικού κλάδου και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας και στην αναχαίτιση της εντεινόμενης μετανάστευσης επιστημόνων.

Στο σημείο αυτό θεωρώ χρέος μου να ακουστεί και στην εκδήλωση αυτή ότι το φαινόμενο του brain drain, όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι από τα πλέον κρίσιμα εθνικά θέματα, διότι όσο συνεχίζεται τόσο εντείνεται η μετριοκρατία και μειώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης και εξόδου από την πολυδιάστατη κρίση. Κι αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα: πολιτική, δημόσια διοίκηση, παιδεία, υγεία, πολιτισμός, αλλά και για την ιδιωτική οικονομία.

Τέλος, στους στόχους του συνεδρίου είναι η ανάδειξη της αναγκαιότητας προσαρμογής και¤ ένταξης στην εταιρική κουλτούρα σύγχρονων απαιτήσεων και εργαλείων σε τομείς όπως η ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, η διαχείριση ανθρώπινων πόρων, η πιστοποιημένη διαχείριση έργου (certified project management), οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Κυρίες και κύριοι, Θέλω να πιστεύω ότι με τις παρουσιάσεις των εκλεκτών ομιλητών, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο, αλλά και με τις παρεμβάσεις των συνέδρων στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν, θα καλυφθούν επιτυχώς οι στόχοι που σας ανέφερα.

Με τις σκέψεις αυτές και με την πεποίθηση ότι από το συνέδριό μας θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για τις αναγκαίες θεσμικές και επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του μελετητικού – συμβουλευτικού κλάδου, και όχι μόνον, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου του ΣΕΓΜ 2017 «Ο Μελετητικός – Συμβουλευτικός κλάδος σ’ έναν κόσμο που αλλάζει».

Προσωπικώς ευχαριστώ θερμώς όλους τους συμμετέχοντες στην οργάνωση και στην υλοποίηση του συνεδρίου: το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΜ, την ομάδα διοικητικής υποστήριξης, την εταιρεία οργάνωσης του συνεδρίου, τους χορηγούς για την πολύτιμη στήριξή τους, τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές του συνεδρίου και, βεβαίως, όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας επιδεικνύοντας το ενδιαφέρον και τη στήριξη της προσπάθειάς μας. Εύχομαι σε όλους ένα καλό και ενδιαφέρον διήμερο.

 

 Οι εργασίες του Συνεδρίου ΣΕΓΜ 2017: «Ο Μελετητικός – Συμβουλευτικός κλάδος σ’ έναν κόσμο που αλλάζει».

Με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στις 29 – 30 Σεπτεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη το Συνέδριο ΣΕΓΜ 2017: «Ο Μελετητικός – Συμβουλευτικός κλάδος σ’ έναν κόσμο που αλλάζει».

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διατυπώθηκαν σημαντικές επισημάνσεις και προτάσεις για τις αναγκαίες θεσμικές και επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του μελετητικού – συμβουλευτικού κλάδου.

Οι κ.κ. Νίκος Βέτας (Γενικός Δ/ντής ΙΟΒΕ), Άκης Σκέρτσος (Γενικός Δ/ντής ΣΕΒ) και Κυριάκος Πιερρακάκης (Δ/ντής Ερευνών «διαΝΕΟσις») ανέδειξαν την αναγκαιότητα οικειοθελούς υλοποίησης όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που θα διασφαλίσουν ταχύρρυθμη, στέρεα και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την αναγκαιότητα γόνιμης συνεργασίας κράτους και ιδιωτικού τομέα και δημιουργίας θεσμικού και διοικητικού περιβάλλοντος που να είναι φιλικό και προσελκυστικό στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι κ.κ. Γεώργιος Τζιάλλας, (Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης), Νικόλαος Αντώνογλου (Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) και Ανδρέας Λουκάτος (ΕΤΒΑ ΑΕ) ανέδειξαν την αναγκαιότητα διεύρυνσης των δραστηριοτήτων των μελετητικών επιχειρήσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, συνυφασμένους με την ανάπτυξη της χώρας, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία και ο αγροτικός τομέας, παρουσιάζοντας τις προοπτικές και τις δράσεις που υλοποιούνται και προγραμματίζονται στους τομείς αυτούς.

Η κ. Ζωή Παπασιώπη, Προϊσταμένη της αντίστοιχης Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-20 παρουσίασε το τρέχον πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων έργων Μεταφορών και Περιβάλλοντος και ανέδειξε την απουσία νέων μελετών και την αναγκαιότητα εξεύρεσης κονδυλίων για τη χρηματοδότηση μελετών για νέα έργα και δράσεις στους τομείς αυτούς.

Ο κ. Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής ΕΜΠ, παρουσίασε τις δυνατότητες συμμετοχής στην αλυσίδα παραγωγής και αξιοποίησης της γνώσης και της αναγκαιότητας ενεργού συμμετοχής του μελετητικού κλάδου στην Έρευνα και στην Καινοτομία.

Ο κ. Γεώργιος Καταπόδης (Πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων) ανέδειξε την αναγκαιότητα χρήσης των δημοσίων συμβάσεων ως εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής, προστασίας και προώθησης της υγιούς, οργανωμένης και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Ιωάννης Κίτσος (Πρόεδρος Κλιμακίου της νέας Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών) παρουσίασε τον νέο θεσμό προδικαστικής προστασίας στις δημόσιες συμβάσεις.

Οι κ.κ. Γιώργος Κρεμλής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος Ε.Ε.), Theodoros Axilithiotis (World Bank Group), Ines Ferguson (Chair of EFCA’s European External Aid Committee), Δημήτριος Χαλεπίδης (Διευθυντής Β1 Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπ. Εξωτερικών), Ηλίας Ξανθάκος (Γ.Γ. Υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης), Ιωάννης Φωτεινός (SALFO & Associates SA) και Παναγιώτης Αντωναρόπουλος (Z&A CONSULTING ENGINEERS SA) παρουσίασαν τις προοπτικές, τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες δραστηριοποίησης στο εξωτερικό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μελετητικές επιχειρήσεις, καθώς και τις αναγκαίες ενέργειες και δράσεις υποβοήθησης από την οικονομική διπλωματία. Επισημάνθηκε ότι η μικρή, αλλά πετυχημένη, παρουσία των ελληνικών μελετητικών εταιρειών στον διεθνή ανταγωνισμό ανάθεσης μελετών μπορεί να ενισχυθεί ιδιαίτερα με τη διαμόρφωση και εφαρμογή στοχευμένης πολιτικής εξωστρέφειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε επισήμως από τους εκπροσώπους των Υπ. Εξωτερικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης η αποδοχή σχετικής πρότασης του ΣΕΓΜ προς την Εθνική Επιτροπή Εξωστρέφειας και η απόφαση δημιουργίας κοινής ομάδας εργασίας με θέμα την ενίσχυση και προώθηση των ελληνικών μελετητικών – συμβουλευτικών εταιριών στο εξωτερικό, οι οποίες συνιστούν προπομπό διείσδυσης στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Αναλύθηκαν διεξοδικά οι προοπτικές της μελετητικής αγοράς στο πλαίσιο του προγράμματος εξωτερικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των νέων μορφών χρηματοδότησης μελετών και έργων τόσο στην Αφρική όσο και στις γειτονικές της Ε.Ε. χώρες.

Επισημάνθηκε ότι η σύμμειξη (blending) κεφαλαίων της Ε.Ε. και διεθνών χρηματοδοτικών φορέων θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια και θα αφορά ολοκληρωμένα έργα με οικονομική απόδοση. Αντίστοιχα συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) που αποτελεί έναν από τους σημαντικούς τροφοδότες της παγκόσμιας μελετητικής αγοράς. Ιδιαίτερα αναπτύχθηκαν και τα θέματα που αφορούν την κυκλική οικονομία και τις νέες οικονομικές και τεχνολογικές προοπτικές που προκύπτουν από την πλήρη αξιοποίηση των υλικών, την επαναχρησιμοποίησή τους, καθώς και την παραγωγή νέων προϊόντων.

Οι κ.κ. Γιάννης Μυλόπουλος (Πρόεδρος Αττικό Μετρό Α.Ε.), Σέργιος Λαμπρόπουλος (Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ), Βασίλης Χαλκιάς (Πρόεδρος Hellastron), Ιωάννης Καρνέσης (Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Έργων Παραχώρησης Υπ. Υποδομών) και Γιώργος Συριανός (Πρόεδρος ΣΤΕΑΤ) ανέδειξαν την αναγκαιότητα προσαρμογής των μελετητικών επιχειρήσεων στις απαιτήσεις των νέων μοντέλων χρηματοδότησης έργων, στις αρχές του «value engineering», καθώς και της αναζήτησης συνεργειών/συνεργασιών με τον κατασκευαστικό κλάδο.

Επισημάνθηκε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές ανάγκες κατασκευής μεγάλων έργων υποδομών, αλλά και έργων αξιοποίησης δημοσίων εκτάσεων, τα οποία έχουν εμπορική αξία και μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής επενδυτών και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θετική απήχηση είχε η πρόταση-πρόσκληση του ΣΕΓΜ στον ΣΤΕΑΤ και στον ΣΕΒ για συνεργασία στη σύνταξη μίας πρότασης Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για τον τομέα «Κατασκευές/Υποδομές», η οποία να προωθηθεί στην κυβέρνηση προς ένταξη στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021 που συζητείται την παρούσα περίοδο.

Στην πρόταση αυτή, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΓΜ, εκτός των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και στοχεύσεων για τον κλάδο, πρέπει να περιληφθεί ένα πρόγραμμα μεγάλων έργων υποδομών με πρόδηλη εμπορική αξία, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί προς ταχεία αναζήτηση επενδυτών και ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα εισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας, και παράλληλα στην ανάκαμψη του μελετητικού και του κατασκευαστικού κλάδου και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας και στην αναχαίτιση της εντεινόμενης μετανάστευσης επιστημόνων. Εφόσον συμφωνηθεί με την πολιτική ηγεσία η κατάστρωση του προγράμματος, οι επιχειρηματικοί φορείς μπορούν να αναλάβουν στη συνέχεια τον προκαταρκτικό οικονομοτεχνικό σχεδιασμό αυτού. Προτάσεις για μεγάλα έργα υποδομών υπάρχουν πολλές και σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, το περιβάλλον, κ.ά.

Τέλος, οι κ.κ. Γιώργος Κουτίνας (Ανταποκριτής LLOYD’S), Πέτρος Καβάσαλης (Αν. Καθηγητής Παν. Αιγαίου), Πάνος Χατζηπάνος (Πρόεδρος PMI-Greece), Κωστής Καγγελίδης (Πρόεδρος ΣΕΠΒΕ) και Εύα Αγαπάκη (Researcher at University of Cambridge) ανέδειξαν την αναγκαιότητα προσαρμογής και ενασχόλησης τόσο της επιχειρηματικής κοινότητας όσο και της ελληνικής πολιτείας με τις σύγχρονες απαιτήσεις και εργαλεία σε τομείς όπως η ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, η κατάρτιση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, η πιστοποιημένη διαχείριση έργου (certified project management) και οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (digitalisation, Building Information Modeling).

Ο ΣΕΓΜ συνεχίζει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη του μελετητικού κλάδου και είναι πάντα διαθέσιμος για συνεργασία με την πολιτεία και άλλους φορείς για τον σκοπό αυτόν. Όπως αναφέρθηκε και στο Συνέδριο του ΣΕΓΜ 2017 ανάπτυξη της χώρας με στέρεες βάσεις, ανάπτυξη της χώρας με προοπτική δεν μπορεί να υπάρξει με τον μελετητικό – συμβουλευτικό κλάδο σε ύφεση.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας