ΣΕΠΟΧ για τη Χρυσάνθη Αραμπατζή-Καρρά: 40 χρόνια προσφοράς και δράσης
ΕιδήσειςΠολεοδομίαΧωροταξία 23 Απριλίου 2021 Αργύρης
Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) αποχαιρετά τη Χρυσάνθη Αραμπατζή-Καρρά, που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 11.03.2021 και ετοιμάζεται με πρωτοβουλίες της προέδρου του ΔΣ του ΣΕΠΟΧ Σοφίας Αυγερινού Κολώνια, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να αναλάβει δημόσιες δράσεις για να τιμήσει την εκλιπούσα και στο πρόσωπο της μια ολόκληρη γενιά προσφοράς και δράσης στην πολεοδομική και χωροταξική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας.
-«Μέσα στην διάρκεια των 43 χρόνων, πλούσιας και με πολλαπλούς ρόλους και εμπειρίες, επαγγελματικής ζωής, η Χρυσάνθη Αραμπατζή – Καρρά, χαρακτηρίστηκε από συνέπεια, αγωνιστικότητα και θάρρος για την υπεράσπιση του Δημόσιου συμφέροντος» αναφέρεται σε αποχαιρετιστήριο σημείωμα της Μαρίας Μαντουβάλου και Βιβής Μπάτσου, αρχιτεκτόνων πολεοδόμων χωροτακτών.
Αποχαιρετώντας τη Χρυσάνθη Αραμπατζή-Καρρά, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών σε ψήφισμα που εξέδωσε μίλησε για μια «αγαπημένη συνάδελφο και φίλη, θαρραλέα και γενναιόδωρη ψυχή», σημειώνοντας ότι:
-«Διπλωματούχος Αρχιτέκτονας Ε.Μ.Π, η Χρυσάνθη εντάχθηκε αμέσως μετά την αποφοίτηση της στο δυναμικό του νεοσύστατου Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών (ΣΠΕ) του ΕΜΠ. Κατόπιν εργάστηκε περισσότερο από 40 χρόνια με ακούραστη συνέπεια και σθένος για τα θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας, ανέλαβε καίριες διοικητικές θέσεις και συντόνισε πολυμελείς ομάδες μελέτης προγραμματισμού και χωρικού σχεδιασμού, με κύρια φροντίδα της το Δημόσιο Συμφέρον». Παράλληλα ο ΣΕΠΟΧ εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη κα τη συμπαράσταση του στην οικογένεια της εκλιπούσης, στην κόρη της Λήδα Καρρά και στον αδελφό της Νίκο Αραμπατζή.
Αποχαιρετιστήριο σημείωμα
Στο αποχαιρετιστήριο σημείωμα τους οι Μαρία Μαντουβάλου και Βιβή Μπάτσου αναφέρουν:
Χρυσάνθη Αραμπατζή- Καρρά Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος
Η Χρυσάνθη Αραμπατζή σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π.(1958-63).
Κομβικό σημείο για την στροφή της προς την Πολεοδομία-Χωροταξία, παρά τις καλές επιδόσεις της στο σχέδιο και στην σύνθεση, ήταν η Διπλωματική της Εργασία για την “Περιφερειακή Ανάπτυξη της Πελοποννήσου” που επεξεργάστηκε σε συνεργασία με μεγάλη ομάδα συναδέλφων της και την επίβλεψη του Καθηγητή Πολεοδομίας Αντώνη Κριεζή.
Η άμεση συνεργασία και ενίσχυση της διπλωματικής έρευνας από τον οικονομολόγο Αντώνη Καρρά, Διευθυντή της Υπηρεσίας Περιφερειακής Αναπτύξεως Πελοποννήσου (Υπουργείο Συντονισμού ),οδήγησε την Χρυσάνθη (μαζί με ομάδα από τις συναδέλφους της ) να αναλάβουν, μετά την αποφοίτηση τους, την συνέχιση των μελετών για την Πελοπόννησο στο πλαίσιο της Υπηρεσίας αυτής, στην Πάτρα.
Το 1964 ιδρύεται από τον Καθηγητή Αντώνη Κριεζή -σε άμεση συνεργασία με τον οικονομολόγο Αντώνη Καρρά, το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών (ΣΠΕ) στο ΕΜΠ, με στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη της προβληματικής για σύγχρονες διαδικασίες άσκησης πολιτικής στους τομείς Πολεοδομίας και Χωροταξίας.
Η Χρυσάνθη, μαζί με τις συναδέλφους της εντάσσεται σε αυτό και συμμετέχει στην εκπόνηση ορισμένων από την “ιστορική σειρά μελετών” του ΣΠΕ, που είχαν σημαντική επίδραση στις μεταγενέστερες Πολεοδομικές/Χωροταξικές προσεγγίσεις στην χώρα μας. Ενδεικτικά: Χωροταξικό Νομού Λακωνίας. Τουριστική αξιοποίηση Μάνης. Πολεοδομική μελέτη Σκάλας Λακωνίας. Οικιστική Αναδιάρθρωση σεισμοπλήκτων περιοχών Πελοποννήσου. Οικιστική Αναδιάρθρωση σεισμοπλήκτων περιοχών Ηπείρου -Θεσσαλίας. Ρυθμιστικό Σχέδιο Καλαμάτας.
Συμμετέχει επίσης στα “Σεμινάρια εξειδικεύσεως”, και στις άλλες, παράλληλες προς τις μελέτες, επιστημονικές εκδηλώσεις της Έδρας Πολεοδομίας και του ΣΠΕ, που προσέλκυσαν σημαντικό αριθμό νέων επιστημόνων και συνέβαλαν στην ανάδυση μιας επιστημονικής κοινότητας στο πεδίο της ανάπτυξης του χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την εντατική συμμετοχή σε αναλύσεις ,διερευνήσεις, ταξίδια ,μαθήματα, κοκ, η Χρυσάνθη διακρίνεται και για το εξαιρετικό της χιούμορ, με λόγο και σκίτσα.
Η λειτουργία του ΣΠΕ ανακόπτεται από την δικτατορία, την απόλυση από το ΕΜΠ του Καθηγητή Κριεζή ,και τις πολιτικές περιπέτειες μελών του.
Το 1970 η Χ.Α. εγκαταλείπει την Ελλάδα, και, ακολουθώντας τον σύντροφό της Αντώνη Καρρά, εγκαθίσταται στο Μιλάνο. Εκεί αποκτούν την κόρη τους Λήδα Καρρά, παιδί ιδιαιτέρων προσόντων, με σοβαρά προβλήματα κινητικότητας. Διαμονή για μεγάλα διαστήματα και στο Λονδίνο
Συμμετέχουν ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα και στο ΠΑΚ .Εξαιρετικές αφίσες του αντιδικτατορικού αγώνα έχουν σχεδιαστεί από την Χρυσάνθη σε αυτή τη φάση.
Συμμετείχε επίσης σε έρευνα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Μιλάνο με τίτλο “Υπόθεση για ένα αστικό μοντέλο. Εφαρμογή στις ευρύτερες περιοχές των πόλεων VARESECOMO”.
Τον Αύγουστο 1974 επιστρέφουν στην Ελλάδα.
1074-1977. Ως υπάλληλος στην Υπηρεσία Περιφερειακής Ανάπτυξης Αττικής και Νήσων (Υπουργείο Συντονισμού) προωθεί τον σχεδιασμό προγραμμάτων ανάπτυξης των νήσων του Αιγαίου.
1977-1990 Από τις θέσεις Προϊσταμένης και Διευθύντριας της Υπηρεσίας Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, και σε μία χρονική περίοδο με σημαντικές μεταλλαγές σε επίπεδο εθνικών πολιτικών, διατηρεί μόνιμα τον στόχο της προώθησης, μεταξύ άλλων, των Προγραμμάτων Υγείας, Πρόνοιας και Εκπαίδευσης.
Το 1990 παραιτείται από το Υπουργείο.
Από το 1990 εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας -μελετήτρια μετέχοντας σε “Ομάδες εκπόνησης μελετών” για μεγάλο αριθμό σημαντικών έργων (Χωροταξικά – Πολεοδομικά – Περιβαλλοντικά, Κτιριακά ) ως Συντονίστρια ,ή ως Μέλος, Συνεργάτης ή Σύμβουλος. Ενδεικτικά :
Ειδική χωροταξική μελέτη Κεφαλληνίας και Ιθάκης (στο πλαίσιο του ENVIREG), Πρόγραμμα αντιμετώπισης ειδικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και συστήματος διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, Χωροταξικό Σχέδιο Περιφέρειας Πελοποννήσου, ΠΕΡΠΟ Αργολίδας, Ρυθμιστικό σχέδιο Ιωαννίνων, ΓΠΣ Δήμου Καλαμάτας και Δήμου Θηβαίων, Ιδιωτικές Πολεοδομήσεις Συνεταιρισμών, κ.α.
Διετέλεσε επίσης στις αρχές της 10ετίας 1990, Σύμβουλος Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για θεσμικά θέματα Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Μέσα στην διάρκεια των 43 χρόνων, πλούσιας και με πολλαπλούς ρόλους και εμπειρίες, επαγγελματικής ζωής, η Χρυσάνθη Αραμπατζή – Καρρά, χαρακτηρίστηκε από συνέπεια, αγωνιστικότητα και θάρρος για την υπεράσπιση του Δημόσιου συμφέροντος.
Με ιδιαίτερα διοικητικά προσόντα, είχε δυνατότητα αποτελεσματικού συντονισμού μεγάλων ομάδων εργασίας, και πολύ καλή γνώση τόσο των θεμάτων Δημόσιου σχεδιασμού και προγραμματισμού, όσο και Χωρικού σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα. Είχε επίσης, πολύ καλή γνώση του Ελλαδικού χώρου.
Συνάδελφος, φίλη και συνοδοιπόρος, επαγγελματικά καταξιωμένη, υπερήφανη Σύντροφος του αλησμόνητου σε πολλούς Αντώνη Καρρά και υπερήφανη, αφοσιωμένη Μητέρα της αγαπημένης, εξαιρετικής Λήδας Καρρά, αφήνοντας σε πολλούς τομείς και ανθρώπους ανεξίτηλα αποτυπώματα, η Χρυσάνθη Αραμπατζή-Καρρά έφυγε από την ζωή στις 11-3-2021.
Μαρία Μαντουβάλου
Βιβή Μπάτσου
Σχετικά Άρθρα
- ΣΕΠΟΧ: αποχαιρετά τον ομότιμο καθηγητή Αθανάσιο Αραβαντινό
- ΣΕΠΟΧ για τον Κώστα Κραντονέλλη
- Επιστημονική επετειακή ημερίδα για την εκτός σχεδίου δόμηση
- ΕΛΛΕΤ: εκλογή νέου Προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου
- ΣΕΠΟΧ: παράθυρο για εκτός σχεδίου δόμηση, μέσω των νέων ΕΠΣ
- ΥΠΕΝ: τα επίσημα στοιχεία για τις αναθέσεις των 227 μελετών ΤΠΣ
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024