ΣΕΒ: οι ελληνικές επενδύσεις σε τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομία 11 Δεκεμβρίου 2019 Αργύρης
Χαμηλή ψηφιακή ωριμότητα χαρακτηρίζει το ελληνικό επιχειρείν, καταλαμβάνοντας την 26η θεση στις χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών, πέραν λίγων εξαιρέσεων, η χώρας συνεχίζει να α εστιάζει στην αυτοματοποίηση, στην τυποποίηση και στη μείωση του κόστους, γεγονός, που έχει ως αποτέλεσμα την προαναφερθείσα χαμηλή απόδοση.
Πανευρωπαϊκά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι επενδύσεις σε τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό στη Γαλλία καταλαμβάνουν το 28% των συνολικών επενδύσεων, 30% στη Γερμανία, 32% στην Ισπανία, 33% Πορτογαλία, 42% στην Ιταλία. Στην ΕΕ είναι 31% ενώ η ελληνική επίδοση ανέρχεται στο 13%.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΣΕΒ υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους, ότι ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός είναι θέμα επιβίωσης και χαρακτηρίζει «ως εθνική προτεραιότητα αλλά και ευκαιρία που δεν πρέπει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, οι επιδράσεις της οποίας, έχουν ήδη εισέλθει δυναμικά στις παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή. Μάλιστα, το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, εντόπισε πέντε κύριους τομείς για τη Βιομηχανία 4.0 στην Ελλάδα, όπου πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις:
1.. Άμεση δημιουργία μηχανισμών συντονισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
- Δραστική ενίσχυση τεχνολογικών επενδύσεω.
- Ενίσχυση επενδύσεων που μετασχηματίζουν την έρευνα σε εμπορεύσιμα προϊόντ ων
- Κάλυψη χάσματος ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων.
5.,Ανάπτυξη κόμβων καινοτομίας για την συνεύρεση ερευνητών και επιχειρήσεων.
Στην έκθεση του Παρατηρίου καταγράφεται ότι ο εθνικός σχεδιασμός για το μετασχηματισμό της βιομηχανίας πρέπει να καταστεί πρώτη εθνική αναπτυξιακή προτεραιότητα, με την ενεργό συμμετοχή της βιομηχανίας στη διακυβέρνηση του προγράμματος και τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο επίκεντρο.
Σ΄αυτήν την κατεύθυνση και με το βλέμμα στην 4η βιομηχανική επανάσταση, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, ο 1ος μαραθώνιος ανοιχτής καινοτομίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας. To Ιndustry 4.0 NOW crowdhackathon είναι μία πρωτοβουλία ανοιχτής καινοτομίας του ΣΕΒ, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της εταιρείας τεχνολογίας και ψηφιακής καινοτομίας Crowdpolicy. Στόχος του πρότζεκτ, είναι να συνδεθεί το οικοσύστημα της καινοτομίας και των startups με τις πραγματικές ανάγκες της βιομηχανίας. Συμμετείχαν 30 ομάδες- startups με γόνιμες ιδέες και καινοτόμες εφαρμογές.Οι οκτώ καλύτερες ιδέες, προκρίθηκαν στην τρίτη και τελική φάση του διαγωνισμού και θα παρουσιαστούν στο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ, με θέμα: «Βιομηχανία 4.0: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», στις 19 Δεκεμβρίου 2019, στο ξενοδοχείο Hilton, όπου θα βραβευθούν οι τρεις καλύτερες.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών του Μαραθωνίου, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος σημείωσε πως «ο μαραθώνιος καινοτομίας εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία του ΣΕΒ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και υπογράμμισε «τη σημασία του industry 4.0 NOW crowdhackathon για την καλλιέργεια των συνεργασιών, που χρειαζόμαστε, για να πετύχουμε την ψηφιακή αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης της χώρας μας».
Η Technology and Innovation Senior Advisor του ΣΕΒ κ. Μάγκυ Αθανασιάδη, καλωσόρισε τις ομάδες και περιέγραψε τα θεματικά αντικείμενα της πρωτοβουλίας, ενώ οι κκ. Γιώργος Καραμανώλης, CTO/CIO, Crowdpolicy και Χρήστος Ζαχαρόπουλος, Digital Product Architecture & Services Engineer, Crowdpolicy παρουσίασαν αναλυτικά τη διαδικασία και τους στόχους του μαραθωνίου καινοτομίας.
Κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου καινοτομίας Industry 4.0 now crowdhackathon οι μέντορες, ήτοι υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών της βιομηχανίας όπως, η ABB, η Siemens, η ΕΛΒΑΛ — ΧΑΛΚΟΡ, βοήθησαν τις ομάδες να εξελίξουν τις ιδέες τους σε λύσεις για συγκεκριμένα προβλήματα της βιομηχανίας.
Οι 8 ομάδες-startups στον τελικό
Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν η κ. Μάγκυ Αθανασιάδη, Technology and Innovation Senior Advisor στον ΣΕΒ, ο κ. Μαρίνος Ξυναριανός, Digital Innovation and Financial Technologies Expert της Crowdpolicy, ο κ. Γεώργιος Καραμανώλης, CTO/CIO της Crowdpolicy, ο κ. Μηνάς Χανιώτης ΙΤ Center of Excellence Manager της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ο κ. Κυριακός Ρωτίδης, Διευθυντής τομέα ρομποτικής και συστημάτων κίνησης της ΑΒΒ, ο κ. Σπύρος Αρσένης, Συντονιστής προγράμματος “NBG Business Seeds” της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Ιωάννης Σηφάκης, Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης Digital Industries, SIEMENS A.E. και ο κ. Αλέξης Μπίρμπας, Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Πάτρας.
Οι 8 ομάδες-startups που θα συμμετέχουν στην τελική φάση του industry 4.0 NOW crowdhackathon και οι λύσεις που παρουσίασαν είναι οι παρακάτω.
- ANALOG PROGRAMMER: Τοποθέτηση πλαστικών προστατευτικών στις άκρες των σωλήνων και την τοποθέτηση τους στα κουτιά μεταφοράς.
- enVy Softworks: Υλοποίηση πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας για τηλεδιάσκεψη και η εκπαίδευση των στελεχών μιας εταιρείας καθώς και παρουσίαση και επίβλεψή της εταιρείας και των εγκαταστάσεών της, με εφαρμογές στο κλάδο της βιομηχανίας.
- TRESL: Εισάγει ένα πλαίσιο υπηρεσιών που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Telepresence και Robotics για την ψηφιοποίηση των εργαστηρίων και του τόπου εργασίας, την ενίσχυση της εμπειρίας και με φυσική απόσταση αλλά και απομακρυσμένα (Telepresence.
- GryPhon: Ανάπτυξη Συστήματος με την χρήση τεχνολογιών Επαυξημένης Πραγματικότητας και Βαθιάς Μάθησης με σκοπό την διαχείριση έκτακτων βλαβών και συντηρήσεων περιστροφικού μηχανισμού μη καταστροφικού ελέγχου υψηλής ταχύτητας (19000 rpm), που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ποιότητας σωλήνων χαλκού με χρήση δινορευμάτων.
- RECYTRUST: Έξυπνη ανακύκλωση για βιώσιμες επιχειρήσεις.
- 1UP: Βελτίωση της παραγωγικότητας και μείωση λαθών στις αποθήκες με χρήση AR τεχνολογίας και πρακτικών gamification.
- ALARM: Πώληση ειδικού μικροφώνου για κάθε μηχάνημα και συνδρομή για το διαχειριστικό.
- Pythia: Έξυπνα εργοστάσια μέσω ανακάλυψης γνώσης και παραγωγής προβλέψεων αξιοποιώντας χρονοσειρές πραγματικού χρόνου.
Σημειώνεται, ότι καθεμία από τις παραπάνω προτάσεις, μπορεί να βάλει τη δικη της ψηφίδα στο ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας. Σύμφωνα με το στοιχεία του Παρατηρίου του ΣΕΒ οι ωφέλειες από τα «Έξυπνα Εργοστάσια» στην ΕΕ, περιλαμβάνουν:
-7-12% λιγότερες δαπάνες ελέγχων ποιότητας και φύρας
-ως 30% λιγότερος χρόνος από το σχεδιασμό ως τη μαζική παραγωγή
-ως και 60% περισσότερος παραγωγικός χρόνος μηχανημάτων
-5-10% λιγότερες δαπάνες συντήρησης
– 10-20% βελτίωση της ροής παραγωγής
– 20-30% μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πρώτων υλών
– 10-20% μικρότερο κόστος πωληθέντων
– 10-20% μεγαλύτερη απόδοση στοιχείων ενεργητικού
– 10-35% καλύτερη ποιότητα προϊόντων
– 10-20% λιγότερος χρόνος αλλαγής γραμμών παραγωγής
– 15-25% λιγότερα αποθέματα
– ως και 10% περισσότερη ασφάλεια στην εργασία
Σχετικά Άρθρα
- Παραγωγή ενέργειας: που κερδίζει και που χάνει η Ελλάδα πανευρωπαϊκά
- EY: ιστορικά υψηλή επίδοση της Ελλάδας στις ΑΠΕ
- Φωτοβολταϊκά: η Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα της Ευρώπης
- Ανάπτυξης: ποιές χρηματοδοτήσεις ανοίγουν για νεοφυείς επιχειρήσεις
- Ε.Ε: εγκρίθηκαν δύο ελληνικά έργα ανάπτυξης παραγωγής υδρογόνου
- Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης: ανασύσταση μετά από 47 χρόνια