«Smart Dubai»: Το τέλος των χάρτινων συναλλαγών, χωρίς έγγραφα και μετρητά
Αστικό περιβάλλονΟικονομίαΧρήμα 18 Μαρτίου 2019 Αργύρης
Τέλος στο χαρτί βάζει η πόλη του Ντουμπάι φιλοδοξώντας να διεκπεραιώσει την τελευταία χάρτινη συναλλαγή της το 2021. Η πόλη έχει ήδη διανύσει το 57% του δρόμου προς το στόχο αυτό επενδύοντας στις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το blockchain για να καταργήσει πλήρως από τις συναλλαγές της τα έγγραφα και τα μετρητά.
Σε συνέντευξή του από την έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα ο Aisha Bin Bishr, γενικός διευθυντής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας «Smart Dubai», δήλωσε ότι ο στόχος είναι να γίνει το Ντουμπάι η πιο ευτυχισμένη πόλη στη γη και ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να φτάσει εκεί».
Η Zeina Kaissi, επικεφαλής του τομέα των αναδυόμενων τεχνολογιών στο Smart Dubai, δήλωσε στο portal “Smart Cities Dive” ότι η χρήση blockchain για συναλλαγές θα μπορούσε να ξεκλειδώσει “σημαντικές δυνατότητες στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις και οι πολίτες αλληλεπιδρούν”.
Σύμφωνα με τον Bin Bishr η πόλη του Ντουμπάι χρησιμοποιεί 1 δισεκατομμύριο τεμάχια χαρτιού για να εξυπηρετήσει πληθυσμό μόλις 3 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η πόλη έχει ήδη μειώσει τη χρήση χαρτιού κατά 57%. Κατά τον ίδιο, εάν το Ντουμπάι μηδένιζε τη χρήση χαρτιού, θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να θρέψει 130 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο και να καλλιεργήσει σχεδόν 130.000 δέντρα, τα οποία θα καλύπτουν μια έκταση πενταπλάσια του μεγέθους του Central Park στη Νέα Υόρκη.
Σημείωσε επίσης ότι η χρήση χαρτιού θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρόνο στους κατοίκους, εκτίμηση που επιβεβαιώνεται από έκθεση της Intel πέρυσι, σύμφωνα με την οποία η εισαγωγή διαφόρων τεχνολογιών έξυπνων πόλεων θα μπορούσε να βοηθήσει τους πολίτες να κερδίσουν έως και 125 ώρες την εβδομάδα.
Για να δείξει το μέγεθος της σπατάλης η Kaissi αναφέρθηκε σε συναλλαγές όπως η αγορά ενός σπιτιού, η οποία στο Ντουμπάι μπορεί να απαιτήσει έγγραφα πολλών εκατοντάδων σελίδων για ανάγνωση και υπογραφή.
Η πόλη θα συνεχίσει να διεκπεραιώνει κάποιες συναλλαγές με τον παραδοσιακό τρόπο. Στο μεταξύ μοιράζεται πρακτικές και συμβουλές με τη Σουηδία που κινείται επίσης προς μία οικονομία χωρίς μετρητά και έγγραφα. Όπως δήλωσε ο Bin Bishr «είναι επιτακτικό να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους κατοίκους για να εξασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα αισθάνεται ότι μένει πίσω. Και το Ντουμπάι, επισήμανε ο ίδιος, μπορεί να έχει ένα πλεονέκτημα, καθώς ο πληθυσμός του είναι από τους νεώτερους και πιο τεχνολογικά καταρτισμένους σε σύγκριση με τον πληθυσμό πολλών άλλων πόλεων, όπως αποδεικνύει η έκρηξη της χρήσης smartphones και άλλων συνδεδεμένων συσκευών, που άλλαξε τη φύση της οικονομίας της πόλης.
“Τα παιδιά μας σήμερα, παραγγέλνουν τα πάντα από τις συσκευές τους: όπως το Uber, παραγγέλνουν ένα βιβλίο, παραγγέλνουν φαγητό, ψωνίζουν online”, είπε. “Σπάνια πηγαίνουμε στην αγορά σήμερα για να αγοράσουμε ρούχα. Και αναμένουν από την κυβέρνηση να προσαρμοστεί. Αλλά εσωτερικά στην κυβέρνηση, λένε, «Όχι, πρέπει να σφραγίσω το έγγραφο, πρέπει να το υπογράψω φυσικά, πρέπει να το δω φυσικά». Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για να αλλάξουμε: την αντίληψή μας προς το χαρτί και την υιοθέτηση περισσότερων ψηφιακών συστημάτων ».
Σχετικά Άρθρα
- Οι παγίδες προστίμων στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά
- Smart Forest Innovation Challenge: στις 140 οι συμμετοχές στο διαγωνισμό
- VRF V8: νέο σύστημα κεντρικού κλιματισμού από τη Midea MBT
- Ρέθυμνο και Άλιμος στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Κινητικότητας
- Δήμος Αθηναίων: παραδόθηκαν δύο πλήρως ανακαινισμένοι αθλητικοί χώροι
- Το ΔΕΗ e-bike festival επιστρέφει στην Αθήνα