ecopress
Μπαίνουν ξανά στα «χαρακώματα» η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εφαρμογή του νέου Πολεοδομικού νόμου 4495/2017. Πέντε μήνες... Στα «χαρακώματα» ΕΝΠΕ – ΥΠΕΝ για τα αυθαίρετα – Ελεγκτικό μηχανισμό με 780 εγγυημένες θέσεις μηχανικών ζητούν οι Περιφέρειες – Όλες οι θέσεις στα Παρατηρητήρια, τα Συμβούλια και τις Επιτροπές Ελέγχου Δόμησης

Μπαίνουν ξανά στα «χαρακώματα» η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εφαρμογή του νέου Πολεοδομικού νόμου 4495/2017. Πέντε μήνες μετά την ψήφιση του νέο πολεοδομικού νόμου δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι βασικές του διατάξεις, που προβλέπουν μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων  για τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, με κυρίαρχο θέμα τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, στις Περιφέρειες της χώρας, μέσω της συγκρότησης και λειτουργίας παρατηρητηρίων Δόμησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) σε συνεδρίαση του το βράδυ της Δευτέρας 3 Απριλίου 2018 πήρε απόφαση με την οποία ξιφουλκεί εκ νέου κατά του νέου νόμου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΝΠΕ σημειώνει ότι «το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος (νέος νόμος 4495/17)  θα επιφέρει πολλαπλά αδιέξοδα», προσθέτοντας ότι η εφαρμογή του νόμου προωθείται από το ΥΠΕΝ «χωρίς να έχουν διασφαλιστεί  το απαιτούμενο προσωπικό, η επαρκής χρηματοδότηση και η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή των Περιφερειών στις οποίες μεταβιβάζονται αρμοδιότητες αλλά και χωρίς να έχουν εξεταστεί ζητήματα συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων».

Παράλληλα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ζητά άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, θέτοντας θέμα εγγυημένων θέσεων εργασίας όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων. 

Η ΕΝΠΕ τονίζει ότι για την πλήρη στελέχωση κάθε Περιφέρειας απαιτούνται 50-60 άτομα, κυρίως των ειδικοτήτων μηχανικών. Δηλαδή για τις 13 Περιφέρειες ζητούνται 780 άτομα με ειδικότητες κυρίως μηχανικών και με εγγυημένες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα η ΕΝΠΕ παρουσιάζει στοιχεία των θέσεων που πρέπει να καλυφθούν με προσλήψεις η μετακινήσεις τεχνικού επιστημονικού δυναμικού, σε όλο το φάσμα των δομών, που καθιερώνονται με το νέο πολεοδομικό νόμο και ζητά στελέχωση των συμβουλίων και επιτροπών στις διευθύνσεις και τα τμήματα των Παρατηρητηρίων Δομημένου Περιβάλλοντος.

Η ΕΝΠΕ

Ειδικότερα η ΕΝΠΕ στην ανακοίνωση της σημειώνει ότι:

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι «η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σχετικά με τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος (Νόμος 4495/2017) στις αιρετές Περιφέρειες χωρίς να έχουν διασφαλιστεί  το απαιτούμενο προσωπικό, η επαρκής χρηματοδότηση και η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή αλλά και χωρίς να έχουν εξεταστεί ζητήματα συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων θα επιφέρει πολλαπλά αδιέξοδα», κρούει για ακόμη μια φορά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που συζήτησε το θέμα στη σημερινή του συνεδρίαση.

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ, υιοθετώντας εισήγηση των Εκτελεστικών Γραμματέων των Περιφερειών που εξέτασαν διεξοδικά το νέο θεσμικό πλαίσιο για το δομημένο περιβάλλον, αποφάσισε να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη προκειμένου να του αναπτύξει το ακόλουθο πλαίσιο θέσεων των Περιφερειών:

1) Προσωπικό. Είναι αδιανόητο να ξεκινήσει η εφαρμογή του Νόμου χωρίς οι Περιφέρειες να έχουν στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό. Σε κάθε Περιφέρεια για την πλήρη στελέχωσή της σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρειάζονται από 50-60 άτομα των κάτωθι ειδικοτήτων

Α) Μηχανικοί ΠΕ- Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Χωροταξίας. Επίσης ΤΕ Δομικών Έργων

Β) Διοικητικοί

Γ) ΠΕ ή ΤΕ Πληροφορικής

Δ) Νομικοί

Ορισμένες από τις ανάγκες αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν από την μεταφορά προσωπικού από τις ΥΔΟΜ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, εκφράζουμε όμως την ανησυχία μας κατά πόσο θα είναι επαρκές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο για ένα Τμήμα Ελέγχου Δόμησης-Τοπικών Παρατηρητηρίων στην έδρα μιας Περιφερειακής Ενότητας  χρειάζονται κατ’ ελάχιστο

Α) Τρεις Μηχανικοί ΠΕ ειδικότητας Πολιτικού Μηχανικού, Τοπογράφου Μηχανικού, Χωροτάκτη Μηχανικού

Β) Ένας Αρχιτέκτονας Μηχανικός  ΠΕ

Γ) Τρείς Μηχανικοί ΤΕ ειδικότητας Πολιτικού Μηχανικού και Τοπογράφου Μηχανικού

Δ) Δύο ΤΕ ή ΔΕ Διοικητικοί για το Πρωτόκολλο και την γραμματειακή υποστήριξη των Επιτροπών.

Επισημαίνεται ότι για προφανείς λόγους ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί  για τις νησιωτικές Περιφέρειες.

2) Συμβούλια-Επιτροπές. Ανάλογα μεγάλος είναι και ο όγκος των μελών των Συμβουλίων αλλά και Επιτροπών στα οποία εκτός των άλλων, συμμετέχουν συνολικά από την Διεύθυνση και τα Τμήματα Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος 12 άτομα (τέσσερις Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, τρεις Προϊστάμενοι Τμήματος, ένας Διευθυντής Διεύθυνσης, τέσσερις υπάλληλοι ως γραμματείς).

Αναλυτικά τα Συμβούλια-Επιτροπές έχουν ως εξής

Α) Συμβούλιο Παρακολούθησης Δομημένου Περιβάλλοντος

Β) Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής

Γ) Περιφερειακό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής

Δ) Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας