ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ «Η νέα επιστημονική και τεχνολογική συμφωνία ΗΠΑ- Ελλάδας επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να ενισχύσει την έρευνα των ΗΠΑ, να ενισχύσει... STATE DEPARTMENT: οι επενδύσεις καινοτομίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Του Αργύρη Δεμερτζή/

«Η νέα επιστημονική και τεχνολογική συμφωνία ΗΠΑ- Ελλάδας επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να ενισχύσει την έρευνα των ΗΠΑ, να ενισχύσει τις προστασίες IP, να αποκτήσει πρόσβαση σε διεθνή επιστημονικά δεδομένα, γνώσεις και εγκαταστάσεις και να κατανοήσει καλύτερα τις περιφερειακές τάσεις έρευνας και καινοτομίας».

Αυτά αναφέρονται  σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του State Department, αμέσως μετά την υπογραφή της επιστημονικής και τεχνολογικής συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ, που υπέγραψαν οι Μ. Πομπέο και Άδωνις Γεωργιάδης στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα αναφέρονται οι εμβληματικές επενδύσεις ενδιαφέροντος ΗΠΑ, που προωθούνται στην Ελλάδα.

-«Ο αμερικανικός ιδιωτικός τομέας έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα στην επιστήμη και την τεχνολογία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του State Department και σημειώνεται ότι: «ως αποτέλεσμα των αμερικανικών πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν με αφετηρία  τη  Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018, αμερικανικές εταιρείες, όπως η Pfizer και η Cisco επεκτείνουν το αποτύπωμά τους στη Θεσσαλονίκη. Η Pfizer σκοπεύει να κάνει το νέο της γραφείο στη Θεσσαλονίκη έναν παγκόσμιο κόμβο, που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη και στα μεγάλα δεδομένα. Η εταιρεία ελπίζει να αυξήσει το προσωπικό της σε 200 άτομα μέχρι το φθινόπωρο. Η Cisco επενδύει 10-12 εκατομμύρια ευρώ σε έναν ψηφιακό κόμβο,  που θα αναπτύξει τεχνολογίες για έξυπνες πόλεις και εφαρμογές για τη γεωργία».

-«Διακεκριμένες εταιρείες των ΗΠΑ αποκτούν ελληνικές νεοσύστατες εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες: η Microsoft απέκτησε τη Softo Motive στην Αθήνα και η Applied Materials απέκτησε το Think Silicon στην Πάτρα. Η ANSYS έκανε μια εξαγορά στην Ελλάδα που αξιοποιεί επιστημονικές και τεχνολογικές εφαρμογές λογισμικού» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και υπογραμμίζει την παρουσία των ΗΠΑ στην ενεργειακή τεχνολογική καινοτομία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι:

-«Αμερικανικές εταιρείες όπως η Tesla και η Blink Charging εισέρχονται στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Η Tesla αναπτύσσει  ένα νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα.  Η Blink Charging έχει αναπτύξει ένα δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο του 2020, η Amazon Web Services υπέγραψε ένα μνημόνιο με την Ελλάδα για την προώθηση της καινοτομίας σε ολόκληρη την οικονομία και  συνεργασίας στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στην ψηφιακή υποδομή και στην εκπαίδευση δεξιοτήτων cloud. Έλληνες μηχανικοί στη Nokia συνεργάζονται καθημερινά με τους Αμερικανούς ομολόγους τους για να αναπτύξουν λύσεις στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές νέας γενίας».

Επίσης αναφέρεται ότι «τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google, η Cisco, η Microsoft, η Apple, η Abbott και η Palantir βοήθησαν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19 στην Ελλάδα».

Η συμφωνία

Την κοινή δέσμευση Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας για την προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος της ευημερίας των πολιτών και της οικονομίας, αλλά και της προώθησης της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, αντανακλά η σχετική συμφωνία που υπέγραψαν, στη Θεσσαλονίκη, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και Ανάπτυξης & Επενδύσεων της χώρας μας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα παραπάνω επισήμανε ο ομογενής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάικλ Κράτσιος, επικεφαλής Τεχνολογίας στον Λευκό Οίκο, λίγα λεπτά πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, παρουσία του Έλληνα υφυπουργού Ενέργειας και Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη -από το 1980- επικαιροποίηση της ελληνοαμερικανικής σχέσης στον συγκεκριμένο τομέα, σύμφωνα με τον κ. Κράτσιο.

«Ήμουν στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018 (σ.σ. όταν τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ), μαζί με τον υπουργό Εμπορίου, Γουΐλμπερ Ρος, και έχουμε προχωρήσει τόσο καταπληκτικά έκτοτε» είπε ο κ.Κράτσιος και πρόσθεσε: «Για εμάς αυτή η συμφωνία αναδεικνύει τη δέσμευση και των δύο εθνών μας στην προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας, προς όφελος της ευημερίας των πολιτών μας, της οικονομίας του μέλλοντος και της ασφάλειας. Ανοίγει τον δρόμο για έναν αριθμό νέων επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, για ΣΔΙΤ και τεχνολογικές ανακαλύψεις και για τις δύο χώρες μας».

Κατά τον κ. Κράτσιο, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι φυσικοί εταίροι στην επιστήμη και την τεχνολογία και το να εμπεδωθούν τα κοινά ιδανικά στο πεδίο αυτό, μέσα από τη συνεργασία των δύο χωρών, είναι πιο σημαντικό από ποτέ. «Κάποιες προτεραιότητες που έχουμε στον Λευκό Οίκο για την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και το 5G, τις μοιράζονται και οι ομόλογοί μας εδώ στην Ελλάδα και είμαστε ευτυχείς και δεσμευμένοι στο να δουλέψουμε μαζί τους για να προωθήσουμε την ανάπτυξή τους (αυτών των τομέων)» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα «συλλογικό μονοπάτι μπροστά».

 Το ιστορικό της συμφωνίας

Το ιστορικό των διαδικασιών που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας -η οποία επρόκειτο αρχικά να υπογραφεί τον περασμένο Μάρτιο, αλλά καθυστέρησε λόγω πανδημίας- παρουσίασε από την πλευρά του ο κ. Δήμας. Οπως είπε, η συζήτηση επί της συμφωνίας είχε αρχίσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και ήταν κάτι που η χώρα μας έπρεπε να κάνει, καθώς είχε διμερείς συμφωνίες με πολλά άλλα κράτη, αλλά όχι με τις ΗΠΑ.

«Mετά τον στρατηγικό διάλογο τον περασμένο χειμώνα είχαμε τη συζήτηση με τον Μάικλ (Κράτσιο) στις ΗΠΑ και συμφωνήσαμε πολύ γρήγορα ότι είναι απαραίτητο να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία. Ήμασταν έτοιμοι να την υπογράψουμε τον Μάρτιο, αλλά η Covid-19 χτύπησε την πόρτα μας. Ελπίζουμε ότι (η συμφωνία) θα βοηθήσει να χτίσουμε περισσότερες γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών για επιστήμονες, ερευνητές και νέους επιχειρηματίες των δύο χωρών» τόνισε.

Οικοσύστημα καινοτομίας

Μετά τη συμφωνία και την αποχώρηση των κυρίων Πομπέο και Γεωργιάδη ακολούθησε σύσκεψη των κυρίων Κράτσιου και Δήμα με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των φορέων και των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν την έρευνα και την καινοτομία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και των αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα.

Στη σύσκεψη, στην οποία συζητήθηκαν τα δυνατά σημεία και οι προοπτικές της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικ. Παπαϊωάννου, η γενική διευθύντρια της Google, Πέγκυ Αντωνάκου, ο γενικός διευθυντής της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Αντώνης Τσιμπούκης, ο επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, Νίκο Γκαριμπόλντι (Nico Gariboldi), ο εταίρος της Deloitte, Βασίλης Καφάτος, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος και Ηλίας Σπυρτούνιας, και οι πρόεδροι της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης, του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Θανάσης Κωνσταντόπουλος και της Τεχνόπολης (και της ΔΕΘ-Helexpo AE), Τάσος Τζήκας.

Η υπογραφή της συμφωνίας, καθώς και η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για την ενέργεια, με τη συμμετοχή (μεταξύ άλλων) του κ.Πομπέο, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Φατμίρ Μπιτίκι, πραγματοποιήθηκε στα νέα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), στην περιοχή των Παλαιών Σφαγείων.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας