ΣτΕ: όχι σε πρόσθετη αποζημίωση ιδιοκτητών, για μειωμένα ενοίκια του covid
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικονομίαΠολεοδομίαΧρήμα 1 Οκτωβρίου 2024 Αργύρης
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Α΄ Τμήμα) αποφάνθηκε ότι το Δημόσιο δεν υποχρεούται να αποζημιώσει τις εταιρείες ιδιοκτήτριες ακινήτων, αλλά και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων, με τα ποσά που μείωσαν (από 40% έως 100%), τα ενοίκια των καταστημάτων και των κατοικιών τους, το διάστημα των lockdown για τον κορωνοϊό.
Υπενθυμίζεται σύμφωνα με ενημέρωση που δημοσίευτηκε στο pomida.gr ότι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ 10 εταιρείες, οι οποίες μισθώνουν τα ακίνητά τους και ζητούσαν να τους αναγνωρίσουν ότι το Δημόσιο οφείλει στις εταιρείες, ως ιδιοκτήτριες ακινήτων, οι οποίες εκμισθώνουν επαγγελματικούς χώρους σε τρίτους (καταστήματα, κλπ), αλλά και σε ιδιώτες που εκμισθώνουν διαμερίσματα και άλλα ακίνητα, να καταβάλει τα ποσά των ενοικίων που απώλεσαν λόγω εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων σε ποσοστό 40%, από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 και 100% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021. Ακόμη, 96 ιδιοκτήτες κατοικιών είχαν κάνει παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ των θέσεων των 10 εταιρειών. Παράλληλα, ζητούσαν να καταβληθεί στον καθένα και το ποσό των 1.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από την μείωση των ενοικίων.
Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της προσφυγής
Η επταμελής σύνθεσης του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ (πιλοτική απόφαση), με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Λιάκουρα, απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων.
Ειδικότερα, το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης των προσφευγόντων, κρίνοντας ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων, δεν θεμελιώνουν δικαίωμα καταβολής αποζημίωσης σύμφωνα με το άρθρο 105 Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα (ΕισΝΑΚ).
Αναλυτικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι «η αξίωση κατά του Δημοσίου για την αποκατάσταση της ζημίας (περιουσιακής και μη περιουσιακής – ηθικής βλάβης) την οποία οι εταιρείες έχουν υποστεί, κατά τους ισχυρισμούς τους, από νομοθέτηση, κατά παράβαση διατάξεων υπέρτερης τυπικής ισχύος, δεν μπορεί να θεμελιωθεί στο άρθρο 105 του ΕισΝΑΚ».
Τα ποσά που είχαν επιστραφεί
Το 2021, μετά από επίμονα διαβήματα της ΠΟΜΙΔΑ προς την κυβέρνηση, επιστράφηκε από το υπουργείο Οικονομικών στις εταιρείες ιδιοκτήτες ακινήτων το 60% των απωλειών που είχαν από τα μισθώματα το επίμαχο χρονικό διάστημα και στους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων επιστράφηκε το 80% των απολεσθέντων μισθωμάτων. Η ΠΟΜΙΔΑ είχε ζητήσει οι επιστροφές αυτές να είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες, πράγμα που έγινε δεκτό από το Υπουργείο Οικονομικών.
Οι εταιρείες ζητούσαν από το ΣτΕ να αναγνωρισθεί ότι το Δημόσιο οφείλει να καταβάλει τα ποσά τα οποία αντιστοιχούν στα μισθώματα που απώλεσαν, ως ιδιοκτήτριες ακινήτων τα οποία είχαν εκμισθώσει με συμφωνίες επαγγελματικής μίσθωσης, για τους επίμαχους 11 μήνες, εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης του μισθώματος για τις πληττόμενες από την πανδημία του κορωνοϊού covid-19 μισθώτριες επιχειρήσεις.
Υποστήριζαν ότι οι μειώσεις αυτές ως μέτρο στήριξης των ενοικιαστών είναι αντίθετες σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Παράλληλα, υποστήριζαν οι εταιρείες ότι παραβιάστηκε η αρχή της ισότητας, λόγω της δυσμενούς, αδικαιολόγητης διακριτικής μεταχείρισης που επιφύλαξε ο νομοθέτης στους εκμισθωτές – νομικά πρόσωπα σε σχέση με τους εκμισθωτές – φυσικά πρόσωπα για τα οποία προέβλεψε περισσότερα μέτρα στήριξης.
Ζητούσαν επιπλέον 20% στην αγωγή τους
Επίσης, οι εταιρείες ζητούσαν, επιπρόσθετα, να τους καταβληθεί και η διαφορά του 20% η οποία προκύπτει μεταξύ της μείωσης του ενοικίου των νομικών προσώπων (εταιρειών) και των φυσικών προσώπων τα οποία μίσθωναν ακίνητα.
Σύμφωνα με την απόφαση, «οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις αποτελούν μεν παρέμβαση σε καταρτισθείσες μεταξύ ιδιωτών συμβάσεις επαγγελματικής μίσθωσης ακινήτων, εισάγοντας βλαπτική μεταβολή για τον εκμισθωτή με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19 για τις αντίστοιχες επαγγελματικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, όμως μόνη η θέσπιση των διατάξεων αυτών δεν αρκεί αυτή καθεαυτή να επιφέρει τη ζημία (περιουσιακή και μη – ηθική βλάβη) που επικαλούνται οι εταιρείες-εκμισθώτριες με την ένδικη αγωγή τους κατά του ελληνικού Δημοσίου».
Και αυτό, γιατί «οι επιζήμιες συνέπειες για τους εκμισθωτές επαγγελματικών ακινήτων δεν επέρχονται απευθείας και αμέσως από την πρόβλεψη με τους νόμους του επίμαχου μέτρου της (μερικής ή/και πλήρους) απαλλαγής, αλλά από τη διαφοροποιημένη, σε σχέση με τα συμβατικώς προβλεπόμενα, εκτέλεση των οικείων συμβάσεων από τους μισθωτές συνεπεία του ότι οι τελευταίοι διαμόρφωσαν τη συμβατική συμπεριφορά τους με βάση τις προβλέψεις των νομοθετικών ρυθμίσεων και έτσι δεν κατέβαλαν μέρος ή το σύνολο των οφειλόμενων μισθωμάτων».
Η απόψη της μειοψηφίας δικαίωσε τους διιοκτήτες
Αντιθέτως, κατά τη μειοψηφούσα άποψη που περιλαμβάνεται στην απόφαση και διατυπώθηκε από τον εισηγητή της υποθέσεως Σύμβουλο Επικρατείας κ. Χρ. Λιάκουρα, «η ένδικη αγωγή στηριζόμενη στο άρθρο 105 Εισ.Ν.Α.Κ. είναι νόμω βάσιμη. Και τούτο, διότι οι επίμαχες ρυθμίσεις συνιστούν επέμβαση του νομοθέτη σε ισχύουσες ήδη συμβατικές σχέσεις, η οποία συνεπάγεται περιορισμό της ελευθερίας των συμβάσεων για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις αυτές ο νομοθέτης στο πλαίσιο της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής χάριν της προστασίας των μισθωτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χορήγησε στους μισθωτές των εναγουσών εταιρειών το ενοχικό δικαίωμα να καταβάλουν μειωμένο -αντί του αρχικώς συμφωνηθέντος- μίσθωμα, ή και καθόλου, διά της άμεσης παροχής μέρους του μισθώματος εκ μέρους του Δημοσίου, σε περίπτωση δε που οι μισθωτές δεν αποποιήθηκαν το εν λόγω δικαίωμα επήλθε τροποποίηση της μισθωτικής τους σχέσης ως προς το ύψος του οφειλόμενου μισθώματος, χωρίς αυτό να έχει αποτελέσει αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Κατ’ ακολουθίαν, η ζημία που προκλήθηκε στις ενάγουσες προκλήθηκε απευθείας από τις προαναφερθείσες διατάξεις», σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του νομικού παραστάτη των ιδιοκτητών στο ΣτΕ
Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΣτΕ και το σημείωμα του νομικού παραστάτη των ιδιοκτητών στο ΣτΕ, στο “Κίνημα Ιδιοκτητών Ακινήτων” ΕΔΩ
Σχετικά Άρθρα
- Οικονομικών: καταβάλλονται αποζημιώσεις για κομμένα ενοίκια
- Κουρεμένα ενοίκια: πότε θα καταβληθούν όλες οι εκκρεμείς αποζημιώσεις
- «Κουρεμένα ενοίκια»: νέος γύρος αποζημιώσεων-ποιους αφορά
- ΑΑΔΕ: ποιοι πληρώνουν Ειδικό Φόρο Ακινήτων
- ΑΑΔΕ: ανοίγει νέο ψηφιακό μητρώο για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων
- Οι παγίδες σε διασταυρώσεις μεταξύ Κτηματολογίου και Περιουσιολογίου (Ε9)