ΣτΕ: Πράσινο φως στα αγκυροβόλια στον κόλπο των Μεγάρων – απαραίτητα για τον ΔΕΣΦΑ
pressroomΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομίαΠεριβάλλον 15 Μαρτίου 2018 Αργύρης
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το αγκυροβόλιο στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου των Μεγάρων, Δυτικά της Σαλαμίνας, δεν παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος.
Επίσης, το ΣτΕ έκανε δεκτή την παρέμβαση υπέρ της ισχύος του 190 κανονισμού που είχε κάνει η εταιρεία ΔΕΣΦΑ, η οποία υποστήριζε ότι τα αγκυροβόλια είναι απαραίτητα για τις φορτοεκφορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, στις εγκαταστάσεις της, στη Ρεβυθούσα
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ειδικότερα, ο Δήμος Μεγάρων, ο Σύνδεσμος «Ένωση Πολιτών» και 9 κάτοικοι της περιοχής, ζητούσαν από το ΣτΕ να ακυρωθεί ο υπ΄αριθμ. 190 κανονισμός λιμένα Πειραιά με τον οποίον καθοριζόταν περιοχή αγκυροβολίας η θαλάσσια περιοχή του κόλπου των Μεγάρων, Δυτικά της Σαλαμίνας και η σχετική απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που ενέκρινε τον εν λόγω κανονισμό. Στις αιτήσεις τους, μεταξύ των άλλων, οι τοπικοί φορείς υποστήριζαν ότι επιτράπηκε η αγκυροβολία πλοίων κατά παράβαση των διατάξεων του Συντάγματος και της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και της προστασίας της ποιότητας ζωής στην περιοχή της Αττικής. Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 611 και 612/2018 αποφάσεις του απέρριψε ως αβάσιμους και αναπόδεικτούς τους ισχυρισμούς του Δήμου και των άλλων φορέων.
Αναλυτικότερα, το ΣτΕ απέρριψε, ως αβάσιμο, τον ισχυρισμό του εν λόγω Δήμου ότι ο επίμαχος 190 κανονισμός είναι αντίθετος με το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς εκδόθηκε χωρίς να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις, χωρίς να εκτιμηθούν τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά και οικιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής, αλλά και χωρίς να ληφθεί πρόνοια με επαρκή μέτρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της ζωής, της υγείας και των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των κατοίκων της περιοχής.
Παράλληλα, το ΣτΕ αναφέρει ότι όπως προκύπτει, το αγκυροβόλιο:
1) Είναι ασφαλές, σύμφωνα με τη διεύθυνση ασφαλείας ναυσιπλοΐας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού,
2) Οριοθετήθηκε σε θαλάσσιο χώρο που δεν απολαύει ειδικής προστασίας σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία,
3) Εξυπηρετεί ανάγκες των βιομηχανικών και λοιπών εγκαταστάσεων της περιοχής,
4) Έχει ελάχιστη απόσταση 0,91 ναυτικά μίλια από τον πλησιέστερο οικισμό της Πάχης Μεγάρων,
5) Δεν χρησιμοποιείται για παροπλισμό πλοίων και
6) Δέχεται πλοία κάτω των 100 μέτρων, στελεχωμένα και στα οποία απαγορεύεται η εκτέλεση ρυπογόνων εργασιών.
Επίσης, το ΣτΕ έκανε δεκτή την παρέμβαση υπέρ της ισχύος του 190 κανονισμού που είχε κάνει η εταιρεία ΔΕΣΦΑ, η οποία υποστήριζε ότι τα αγκυροβόλια είναι απαραίτητα για τις φορτοεκφορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, στις εγκαταστάσεις της, στη Ρεβυθούσα.
Σχετικά Άρθρα
- ΔΕΣΦΑ: έναρξη λειτουργίας της νέας πλωτής δεξαμενής LNG
- Ρεβυθούσα: έτοιμη η νέα δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου
- Ανακατασκευάζεται το παραλιακό μέτωπο των Μεγάρων
- ΔΕΣΦΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών η χρήση της Ρεβυθούσας
- Φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP αναζητά η ελληνική αγορά
- Ρεβυθούσα: υψηλή η ζήτηση στον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου