ecopress
Σε τελικό στάδιο διαβούλευσης εισέρχεται η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, καθώς από την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018 υπό μορφή σχεδίου Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ),... Στη διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση – Σ. Φάμελλος: “προτεραιότητα στην πρόληψη»

Σε τελικό στάδιο διαβούλευσης εισέρχεται η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, καθώς από την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018 υπό μορφή σχεδίου Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ), αναρτήθηκε στο opengov.gr και θα παραμείνει ανοικτή για σχολιασμό μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2018. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με αυτή την υπουργική απόφαση θεσμοθετείται για πρώτη φορά, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, εθνική δασική στρατηγική, παρ’ όλο που θεσμικά εκκρεμούσε από το 2014, σύμφωνα με το άρθρο 60 του ν. 4280/2014.


Η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση (ΕΣΔ) έχει εικοσαετή ορίζοντα και εισάγει ένα νέο πρότυπο διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, τη «μεσογειακή δασοπονία». Η ΕΣΔ περιλαμβάνει τρεις οριζόντιους και τέσσερις κάθετους θεματικούς άξονες. Για κάθε άξονα, περιγράφονται οι γενικοί στόχοι, οι κατευθύνσεις δράσεων το επόμενο διάστημα και οι δείκτες παρακολούθησης υλοποίησής τους. Επιπλέον, παρατίθενται τα μέσα υλοποίησης της ΕΣΔ, καθώς και οι προδιαγραφές για την ανάπτυξη των πενταετών Σχεδίων Δράσης για τα Δάση. Το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών έχει δεσπόζουσα θέση στην ΕΣΔ, όσον αφορά τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή και στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, αναφέρει το ΥΠΕΝ.

Εργαλεία

Στην ίδια ανακοίνωση, το ΥΠΕΝ σημειώνει ότι η στρατηγική συνδιαμορφώθηκε με την κοινωνία και δεν ακολουθήθηκε η παλιότερη πρακτική της ενημέρωσης της κοινωνίας μετά τη κατάρτιση πολιτικών: “Έτσι επετεύχθη η σύνταξη της ΕΣΔ και του σχεδίου ΥΑ σε μόλις τέσσερις μήνες και έχει ήδη τύχει θετικής αποδοχής από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία”.
Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν:
•Δύο θεματικές συνεδριάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων στις 18/04/2018 και 10/07/2018.
•Δύο συναντήσεις διαβούλευσης σε Αθήνα (10/05/2018) και Θεσσαλονίκη (29/05/2018), που βασίστηκαν σε μεθόδους διάδρασης και δομημένου διαλόγου.
•Εθελοντική εργασία της σχετικής 36μελούς Ομάδας Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και εξειδικευμένοι εκπρόσωποι όλων των σχετικών ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων της χώρας.
Προστίθεται, δε, ότι όλο το παραδοτέο υλικό που προέκυψε από τις διαδικασίες διαβούλευσης (Βουλή των Ελλήνων και κοινωνικοί εταίροι), όπως και το σχετικό υλικό της Ομάδας Εργασίας είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ1.
Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε: «Η προγραμματική μας δέσμευση περιλάμβανε τη χάραξη μιας νέας δασικής πολιτικής για τη χώρα μας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ξεκινήσαμε από την αρχή του 2018 τη σύνταξή της, πριν από τα τραγικά γεγονότα των καταστροφικών πλημμυρών και των δασικών πυρκαγιών. Η Εθνική Δασική Στρατηγική ανατρέπει λογικές του παρελθόντος, που περιόριζαν τις δημόσιες πολιτικές και την περιφερειακή ανάπτυξη, τροφοδοτεί την εργασία και την παραγωγή προϊόντων στα ελληνικά δάση και ενισχύει τις προληπτικές και ολοκληρωμένες διαχειριστικές παρεμβάσεις. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες και στη σκιά μιας τραγωδίας εξαιτίας μιας δασικής πυρκαγιάς, η πολιτική πρόληψης είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Την προσπάθεια αυτή στήριξαν μέχρι σήμερα 250 επιστήμονες και εκπρόσωποι 90 φορέων, τη σύνθεση φιλοξένησε και στήριξε η Βουλή των Ελλήνων, συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, φορείς εποπτευόμενοι από το ΥΠΕΝ (όπως είναι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών), ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιστημονικοί φορείς, παραγωγικοί φορείς, ΓΕΩΤΕΕ, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ, κυνηγετικές οργανώσεις, δασική βιομηχανία και ορειβατικοί σύλλογοι. Θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς και ακόμη ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ στην Ομάδα Εργασίας που υλοποίησε αυτή την κρίσιμη πολιτική μας απόφαση. Επίσης, να ευχαριστήσουμε το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που φιλοξένησε τη συνάντηση διαβούλευσης στη Θεσσαλονίκη και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων που φιλοξένησε συναντήσεις της Ομάδας Εργασίας».
Η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων Κατερίνα Ιγγλέζη δήλωσε: «Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, αισθανόμαστε την ευθύνη να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε από τις αρχές του 2018 για την κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, ώστε να διασφαλίσουμε τις ευεργετικές υπηρεσίες πρόληψης που μπορούν αυτά να παρέχουν στην κοινωνία. Γι’ αυτό είμαστε ικανοποιημένοι που βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο διαβούλευσης της ΕΣΔ. H Βουλή των Ελλήνων, μέσω της Επιτροπής της, είχε την τιμή να κηρύξει την έναρξη του δημοσίου διαλόγου, αλλά και να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΣΔ. Μόλις η κοινωνία, με τη στήριξη της Ομάδας Εργασίας, διαμόρφωσε το πρώτο περιεχόμενο της ΕΣΔ, συζητήθηκε στη Βουλή στις 10 Ιουλίου 2018 και έγινε αποδεκτή με πολύ θετικά σχόλια από την πλειονότητα των μελών της, επικυρώνοντας έτσι ότι αυτή είναι μια θεματική εθνική στρατηγική που θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Θα ήθελα με αυτή την αφορμή να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν εθελοντικά, ώστε να έχουμε αυτό το πολύ θετικό αποτέλεσμα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας