Του Αργύρη Δεμερτζή/
Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τη χορήγηση έκτακτου εφάπαξ επιδόματος ενίσχυσης στους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους.
Αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο και σύμφωνα με σχετική δέσμευση προς τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, που ανέλαβε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης.
-«Έχουμε τη διαβεβαίωση του υπουργού Εργασίας ότι η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή», δηλώνει στο ecopress o Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος είναι ταυτχορόνως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και πρωτοστατεί για την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων και συνακόλουθα των άλλων επιστημονικών κλάδων, που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας.
-«Βεβαίως θα περιμένουμε την θεσμοθέτηση του μέτρου μέχρι και την τελική καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους», προσθέτει ο κ Βερβεσός, υπενθυμίζοντας ότι είχε γίνει εξαγγελία τον περασμένο Μάρτιο από την κυβέρνηση ότι την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας, η οποία δεν υλοποιήθηκε.
Από 300 έως 500 ευρώ
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ εξηγεί ότι το ύψος του νέου επιδόματος, το οποίο υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ, θα προκύψει από το τελικό αριθμό των δικαιούχων, οι οποίοι θα κριθούν ότι συγκεντρώνουν τα κριτήρια που τίθενται και θα μοιραστούν τα διατιθέμενα κονδύλια. Ο ίδιος προσθέτει ότι εφόσον ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή, ακολούθως θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση ενεργοποίησης του μέτρου, εκτιμώντας ότι το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των επιστημόνων εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020.
Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣΑ στο ecopress, η νέα νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι:
- Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι οι αυτοπαπασχολούμενοι επιστήμονες και επαγγελματίες που ανήκουν στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας και πιο συγκεκριμένα μηχανικοί κάθε ειδικότητας, οικονομολόγοι/λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως, δικηγόροι (ασκούμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι), ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή και ιατροί κάθε ειδικότητας. Δηλαδή σε γενικές γραμμές, όσοι είχαν πάρει το επίδομα τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ την περασμένη άνοιξη, καθώς η ενίσχυση αποτελεί συνέχεια της στήριξης που είχε παρασχεθεί στους επιστήμονες τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
- Στους δικαιούχους θα περιληφθούν και όσοι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες μπήκαν στην αγορά εργασίας την τελευταία πενταετία.
- Το επίδομα θα χορηγηθεί με εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να στηριχθούν κατά βάση οι επαγγελματίες με χαμηλά η και μηδενικά εισοδήματα, σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία τους για το τελευταίο έτος.
- Ειδικά για τους νομικούς, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΔΣΑ θα εξαιρεθούν του επιδόματος οι έμμισθοι δικηγόροι, όσοι είναι διορισμένοι σε θέσεις μετακλητών, όσοι έχουν προβεί σε αναστολή επαγγέλματος κλπ. Και αυτό θα ισχύσει ανάλογα για τους άλλους κλάδους αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.
- Η δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος θα καλυφθεί από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων. Δηλαδή από χρήματα που έχουν καταβάλει οι ίδιοι οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και επαγγελματίες από τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Ειδικότερα πρόκειται για τα χρήματα που συγκεντρώνονται από την πρόσθετη εισφορά των 10 ευρώ το μήνα που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.
- Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.
Λογαριασμός αλληλοβοηθείας
Ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων δεν έχει διανεμητικό χαρακτήρα είναι λογαριασμός αλληλοβοηθείας, εξηγεί ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, σημειώνοντας ότι μεταξύ των δικαιούχων το επίδομα θα δοθεί σε αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «το έκτατο επίδομα ουσιαστικά θα καλυφθεί από πόρους των ίδιων των ασφαλισμένων», καθώς επίσης ότι με την ρύθμιση, που θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή θεσμοθετείται επί της ουσίας η έκτακτη οικονομική ενίσχυση πληττόμενων επαγγελμάτων με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με πόρους που καταβάλλουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες μέσα από τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις.
Θετικό βήμα
Στο ερώτημα εάν το επίδομα είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες των πληττόμενων επιστημόνων ο κ Βερβεσός αναφέρει ότι σαφώς υπολείπεται όχι μόνον από τις πραγματικές ανάγκες αλλά και από το ύψος της ενίσχυσης στήριξης που έλαβαν οι άλλοι κλάδοι, των 800 συν 534 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1334 ευρώ. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες έλαβαν 600 ευρώ και με το νέο επίδομα θα φτάσουν περίπου στα 1000 ευρώ. Ωστόσο προσθέτει ό ίδιος η χορήγηση του νέου επιδόματος είναι ένα θετικό βήμα που δημιουργεί προϋποθέσεις για να υπάρξει καλύτερη συνέχεια.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: αμεσα ρύθμιση στη Βουλή για τα εκτός σχεδίου, έπεται για τα αυθαίρετα 5
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: δικαστική προσφυγή κατά του φορολογικού νόμου
- Ασφαλιστικές οφειλές: παραγραφή στη 10ετία-εξόφληση από 24 έως 48 δόσεις
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: προσφυγή στο ΣτΕ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας
- Δικηγόροι: έως και δέκα χρόνια για τα ιδιοκτησιακά στους δασικούς χάρτες
- Στο σκαμνί προϊστάμενοι υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων