Στη Βουλή τα ενεργειακά «φέσια» -κίνδυνος κατάρρευσης παρόχων
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΧρήμα 23 Φεβρουαρίου 2022 ecotypos
Το ζήτημα των οφειλών αλλά και των χρεών των ενεργειακών παρόχων περνάει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ζητούνται να δοθούν αναλυτικές απαντήσεις για το σύνολο των οφειλών, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εξόφληση τους αλλά και για την εξομάλυνση της αγοράς, προκειμένου να διασωθούν οι υγιείς εταιρείες του κλάδου.
Οι 47 ερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν κίνδυνο κατάρρευσης ενεργειακών εταιρειών, λόγω της εντεινόμενης αδυναμίας και της στάσης πληρωμών.
Τον κίνδυνο κατάρρευσης των ενεργειακών εταιρειών, λόγω της εντεινόμενης αδυναμίας και της στάσης πληρωμών που γίνεται χιονοστιβάδα και μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας και δυσπιστίας στους καταναλωτές που φοβούνται μία αναβίωση φαινομένων Energa/ HellasPower, αναδεικνύουν σαράντα επτά (47) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτηση που κατέθεσαν με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος καικαι Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου. Επισημαίνουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει στο έλεος της ακρίβειας την κοινωνία, με τους πολίτες να αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών και τα χρέη των επιχειρήσεων να σωρεύονται σε σημείο που να αμφισβητείται η ίδια η παραγωγική διαδικασία, ως αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης να μη ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή που οι πολίτες οι επιχειρήσεις, οι αγρότες και ακόμα και οι ΔΕΥΑ αναζητούν τρόπο για να καλύψουν τις οφειλές τους, πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεγάλες οφειλές των ιδιωτών παρόχων προς τους Διαχειριστές Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και προς τους Δήμους, με το σύνολο των οφειλών να υπερβαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, τα 500 εκατομμύρια Ευρώ. Το ζήτημα εξελίσσεται σε μία βραδυφλεγή βόμβα για τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, καθώς ενδεχόμενο λουκέτο αυτών των εταιρειών (όπως έγινε πρόσφατα και με ενεργειακές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο) θα συμπαρασύρει τη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής αγοράς, με επιπτώσεις εκτός των Διαχειριστών και στη ΔΕΗ και στις υγιείς εταιρείες του κλάδου.
Δημιουργείται παράλληλα σοβαρό έλλειμμα εσόδων στους διαχειριστές των δικτύων και στους ΟΤΑ και άρα αμφισβητείται η λειτουργία τους και η κάλυψη των δικών τους οικονομικών υποχρεώσεων. Όπως αναφέρουν δήμαρχοι σε δημόσιες δηλώσεις τους, τινάζεται στον αέρα ο προϋπολογισμός των ΟΤΑ και αυτό δημιουργεί και πρόβλημα στην κάλυψη ενταλμάτων και οικονομικών υποχρεώσεων των ΟΤΑ.
Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν ποιο είναι το σύνολο των ενεργειακών εταιρειών στη χώρα και ποιες είναι αναλυτικά οι οφειλές τους σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ και ΟΤΑ, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπισθεί το ολοένα και διογκούμενο πρόβλημα των οφειλών των ενεργειακών παρόχων, καθώς και πώς σκοπεύει να συνδράμει στην εξομάλυνση της αγοράς και στη διάσωση των υγιών εταιρειών του κλάδου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Οικονομικών
Θέμα: «Κίνδυνος κατάρρευσης των ενεργειακών εταιρειών και επιπτώσεις στους καταναλωτές και στην αγορά»
Τους τελευταίους μήνες καταγράφονται υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ειδικότερα στο ρεύμα, εξαιτίας των ενδογενών χαρακτηριστικών και των στρεβλώσεων στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και έκρηξης/αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών του CO2 στο Χρηματιστήριο των Ρύπων. Το ζήτημα απασχολεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κράτη να επεξεργάζονται λύσεις προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές και να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ακρίβειας.
Η Ελλάδα παρουσιάζεται όμως στις πρώτες θέσεις στην ακρίβεια της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για συνεχόμενους μήνες. Η λειτουργία της αγοράς ενέργειας χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, η απουσία προθεσμιακών διμερών συμβολαίων, η λειτουργία ολιγοπωλίου με χειραγώγηση των τιμών, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ουρανοκατέβατων κερδών, η λανθασμένη ενεργειακή στρατηγική με πρόσδεση στο φυσικό αέριο πίσω από την επικοινωνιακή εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, αλλά και οι επιλογές των γαλάζιων διοικήσεων των ενεργειακών φορέων και του ΥΠΕΝ, συντελούν στο ακραίο ράλι ακρίβειας που οδηγεί σε ακραία ενεργειακή φτώχεια και λουκέτα στην αγορά.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει στο έλεος της ακρίβειας την κοινωνία, οι πολίτες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών και τα χρέη των επιχειρήσεων σωρεύονται σε σημείο που να αμφισβητείται η ίδια η παραγωγική διαδικασία, ως αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης να μη ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή που οι πολίτες οι επιχειρήσεις, οι αγρότες και ακόμα και οι ΔΕΥΑ αναζητούν τρόπο για να καλύψουν τις οφειλές τους, πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεγάλες οφειλές των ιδιωτών παρόχων προς τους Διαχειριστές Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και προς τους Δήμους, με το σύνολο των οφειλών να υπερβαίνει , σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, τα 500 εκατομμύρια Ευρώ. Το ζήτημα εξελίσσεται σε μία βραδυφλεγή βόμβα για τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, καθώς ενδεχόμενο λουκέτο αυτών των εταιρειών (όπως έγινε πρόσφατα και με ενεργειακές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο) θα συμπαρασύρει τη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής αγοράς, με επιπτώσεις εκτός των Διαχειριστών και στη ΔΕΗ και στις υγιείς εταιρείες του κλάδου.
Επιπλέον, θα δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας και δυσπιστίας στους καταναλωτές που φοβούνται μία αναβίωση φαινομένων Energa / HellasPower. Παράλληλα δημιουργείται σοβαρό έλλειμμα εσόδων στους διαχειριστές των δικτύων και στους ΟΤΑ και άρα αμφισβητείται η λειτουργία τους και η κάλυψη των δικών τους οικονομικών υποχρεώσεων. Όπως αναφέρουν δήμαρχοι σε δημόσιες δηλώσεις τους, τινάζεται στον αέρα ο προϋπολογισμός των ΟΤΑ και αυτό δημιουργεί και πρόβλημα στην κάλυψη ενταλμάτων και οικονομικών υποχρεώσεων των ΟΤΑ. Και όλο αυτά ενώ αυξάνεται συνεχώς ο πληθωρισμός, συνεχίζεται το ράλι ακρίβειας και περιορίζεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Είναι προφανές ότι η ανεπάρκεια της κυβέρνησης αλλά και οι επιλογές της οδηγούν σε μία εντεινόμενη αδυναμία και στάση πληρωμών που γίνεται χιονοστιβάδα και αμφισβητεί τις βασικές κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες της χώρας μας.
Δεδομένου ότι το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας δεν έχει πραγματοποιηθεί με σαφείς ρυθμιστικούς κανόνες και επαρκή έλεγχο.
Δεδομένου ότι ήδη συσσωρευμένα χρέη απειλούν την βιωσιμότητα και την ευστάθεια του ενεργειακού μας συστήματος.
Δεδομένου ότι η προδιαγεγραμμένη κατάρρευση των ζημιογόνων εταιρειών θα συμπαρασύρει το σύνολο της αγοράς, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιο είναι το σύνολο των ενεργειακών εταιρειών στη χώρα και ποιες είναι αναλυτικά οι οφειλές τους σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ και ΟΤΑ;
2. Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ολοένα και διογκούμενο πρόβλημα των οφειλών των ενεργειακών παρόχων;
3. Πώς σκοπεύουν να συνδράμουν στην εξομάλυνση της αγοράς και στη διάσωση των υγιών εταιρειών του κλάδου;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
- Φάμελλος Σωκράτης
- Γεροβασίλη Όλγα
- Αβραμάκης Ελευθέριος
- Αλεξιάδης Τρύφωνας
- Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
- Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
- Βαρδάκης Σωκράτης
- Βαρεμένος Γιώργος
- Βασιλικός Βασίλης
- Βέττα Καλλιόπη
- Γιαννούλης Χρήστος
- Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
- Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
- Ζουράρις Κωνσταντίνος
- Θραψανιώτης Εμμανουήλ
- Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
- Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
- Κατρούγκαλος Γιώργος
- Κάτσης Μάριος
- Κόκκαλης Βασίλειος
- Λάππας Σπυρίδων
- Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
- Μάρκου Κωνσταντίνος
- Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
- Μπαλάφας Γιάννης
- Μπάρκας Κωνσταντίνος
- Μπουρνούς Γιάννης
- Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
- Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
- Παπαηλιού Γιώργος
- Παπανάτσιου Κατερίνα
- Παππάς Νίκος
- Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
- Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
- Σαντορινιός Νεκτάριος
- Σαρακιώτης Γιάννης
- Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
- Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
- Σπίρτζης Χρήστος
- Συρμαλένιος Νίκος
- Τόλκας Άγγελος
- Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
- Φίλης Νίκος
- Φωτίου Θεανώ
- Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
- Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
- Ψυχογιός Γεώργιος
Σχετικά Άρθρα
- Δήμοι: με ψηφιακή πλατφόρμα θα γλυτώσουν τα «φέσια» της ενέργειας
- Κομισιόν: τελεσίγραφo στην Ελλάδα για κρατικά φέσια σε ιδιώτες
- ΣΥΡΙΖΑ: απένταξη αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης
- ΔΕΥΑ: οικειοθελείς συγχωνεύσεις εντός 6 μηνών, με κίνητρα
- Κορονοχρέη: η αγορά ζητάει 120 δόσεις για την εξόφληση τους
- BEΑ: ζητά παράταση και αύξηση δόσεων για την επιστρεπτέα