ecopress
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεγάλη βιομηχανική συγκέντρωση στον Ασωπό, στα Οινόφυτα Αττικής, ενώ ακολούθως θα... Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ασωπό και έπεται το Καλοχώρι

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεγάλη βιομηχανική συγκέντρωση στον Ασωπό, στα Οινόφυτα Αττικής, ενώ ακολούθως θα προωθηθεί και η μελέτη και για το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προχωρήσει σχέδιο οριοθέτησης και εξυγίανσης και αυτής της περιοχής.

Αυτά ανακοίνωση από τη Θεσσαλονίκη   ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, διευκρινίζοντας ότι “το ίδιο πράγμα θα γίνει σε όλη την Ελλάδα”.

Μιλώντας σε δημοσιογράϕους, στο περιθώριο εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με την ευκαιρία της Εβδομάδας Βιομηχανίας της ΕΕ,  σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ακόμη ότι στους στόχους της κυβέρνησης εντάσσεται και η επανασύσταση του Υπουργείου Βιομηχανίας, υπενθυμίζοντας ότι, ήδη, μετά τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό, η βιομηχανία έχει πλέον αναβαθμισμένο ρόλο στο πλαίσιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αφού για πρώτη φορά υπάρχει αναπληρωτής υπουργός για θέματα βιομηχανίας. “Η προοπτική μας είναι ακριβώς να προχωρήσουμε στην ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας. Βεβαίως, ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές, για τη λήξη αυτής της θητείας δεν είναι πολύς και δεν θέλουμε να τον χάσουμε σε θέματα διαδικαστικά και τυπικά και επομένως στο γενικό σχήμα του υπουργείου Ανάπτυξης αναβαθμίστηκε ο ρόλος της βιομηχανίας” υπογράμμισε.

Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε, ακόμη ότι το 2019 θα είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για την ελληνική και την ευρωπαϊκή βιομηχανία, αφού είναι υπό επεξεργασία η νέα ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα αυτό, με βασικό στόχο να συγκεντρωθούν οι πόροι στην καινοτομία για την παραγωγή ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών καινοτομικών προϊόντων. “Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν έξι αλυσίδες αξίας, με βάση τις οποίες και εμείς, στην Ελλάδα, θα πρέπει να κινηθούμε. Άρα η γνώση, η καινοτομία, τα clusters, οι αλυσίδες αξίας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να επηρεάσουν και τη δική μας στρατηγική” εξήγησε.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, είναι αποφασισμένη να βρει τρόπους να ενισχύσει τη βιομηχανία. “Ήδη έχουμε πάρει πρωτοβουλίες σημαντικές για τη χρηματοδότηση της μεταποίησης. Η πιο πρόσφατη είναι να διαθέσουμε 900 εκατ. ευρώ από κρατικούς πόρους, σαν προίκα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, οι οποίοι θα μοχλευθούν με ιδιωτικούς και κοινοτικούς, μέσα από δράσεις του ΤΑΝΕΟ (Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας) και του ΕΤΕΑΝ (Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), που θα αποτελέσουν τον κορμό της Αναπτυξιακής Τράπεζας” διευκρίνισε.

Υπενθύμισε, δε ότι ετοιμάζονται νέες δράσεις του ΕΣΠΑ με στόχευση τη βιομηχανία, παράλληλα με τους αναπτυξιακούς νόμους και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που τρέχουν ως σήμερα. Ο κ. Πιτσιόρλας πρόσθεσε, τέλος, ότι αρχίζει να αισιοδοξεί για την εξεύρεση λύσης για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, “παρότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα”.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας