Στην αγορά ταχυμεταφορών ισχύουν μόνον οι νόμοι του κέρδους
Αθήνα η πόλη μουΑρχιτεκτονικήΑστικό περιβάλλον 16 Ιουλίου 2023 Αργύρης
Από τον Βασίλη Σγούτα*
Η ηθελημένη απαξίωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων είναι γεγονός. Τεράστια η ευθύνη της Πολιτείας. Ωφελημένες οι ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών. Αυτός δεν ήταν και ο σκοπός; Ας σκύψουμε λίγο στις συνθήκες δουλειάς των διανομέων. Ως πότε θα δεχόμαστε συμπολίτες μας να είναι υποχρεωμένοι να διακινδυνεύουν προκειμένου να μην χάσουν το μεροκάματο;
Ντελιβεράς στο έλεος των αυτοκινήτων
Η αθέατη πλευρά ενός επαγγέλματος
Πολλά γράφονται για τις εξοντωτικές και επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς των διανομέων. Και είναι όλα σωστά. Αυτό που παραλείπεται είναι ότι όποιοι διανομείς, ή επί το ελληνικότερον ντελιβεράδες, αποφασίσουν να τηρήσουν τους κανονισμούς κυκλοφορίας – μονόδρομοι, όχι οδήγηση σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους – είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι οι πρώτοι που θα χάσουν την δουλειά τους. Γιατί θα έχουν κάνει λιγότερες κούρσες στο μεροκάματο. Και, έτσι, είναι αναγκασμένοι να παίζουν κορώνα-γράμματα τη ζωή τους. Αλλά και τις ζωές των άλλων.
Τα ΕΛΤΑ στο Σύνταγμα
Οι εταιρείες ταχυμεταφορών, με τους διανομείς τους, υποκαθιστούν όλο και περισσότερο τα ταχυδρομεία. Μοναδικός φραγμός οι ανταγωνίστριες εταιρείες. Όλα καλά, λοιπόν, με βάση τους νόμους της αγοράς. Κάτι, όμως, λείπει. Το δικαίωμα και του πιο απόμακρου σπιτιού, σε πόλη ή χωριό, να απολαμβάνει, με κανονική συχνότητα και σε προσιτές για όλους τιμές, το κοινωνικό αγαθό του ταχυδρομείου. Παρ’ όλα τα λειτουργικά προβλήματα των ΕΛΤΑ, παραμένει υποχρέωση της Πολιτείας, και όλων μας, να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση του ταχυδρόμου της γειτονιάς.
*Βασίλης Σγούτας: Αρχιτέκτων. Μετά την Νότιο Αφρική και το Ιράκ, σταδιοδρομεί από το 1961 ως εταίρος του Κώστα Σγούτα και από το 1999 με τον Δημήτρη Σγούτα. Αντιπρόεδρος ΣΑΔΑΣ 1983-1984, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ 1984-2006, Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) 1999-2002, και από το 2019 Επίτιμος Πρόεδρός της. Το 2007 θεσπίστηκε το Vassilis Sgoutas Prize το οποίο απονέμεται ανά τριετία σε αρχιτέκτονες με έργο σε περιοχές κάτω από το όριο της φτώχειας. Το βιβλίο του A Journey with the Architects of the World (Jovis Verlag, 2017) έχει μεταφραστεί στην κινεζική.
-Πηγή του κειμένου είναι το βιβλίο του Βασίλη Σγούτα με τίτλο: «Ένας Αθηναίος για την πόλη του» από τις εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ
-Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης, Κατερίνα Γληνού.
-Eξώφυλλο: Βάσω Αβραμοπούλου / Α4 Design
Σχετικά Άρθρα
- ΕΜΠ: νέο ευρωπαϊκό έργο EVENTS από το ΕΠΙΣΕΥ
- Οδήγηση με ένα χέρι: μια επικίνδυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά στην πόλη
- Τροχαία: εκτακτα μέτρα για την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου
- Αγάπη για την πόλη μας σημαίνει και αγάπη για τους ανθρώπους της
- Οι άνθρωποι που κάνουν τη νύχτα μέρα και η πόλη ποτέ δεν κοιμάται
- ΟΣΕΤΕΕ: επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στο Μετρό Θεσσαλονίκης