ecopress
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη της Φλώρινας, μαζί με τα ορυχεία που... Στην τελική ευθεία για δεσμευτικές προσφορές η ΔΕΗ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη της Φλώρινας, μαζί με τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής» και του δημοσιογράφου Κώστα Δεληγιάννη έχει ήδη ξεκινήσει ο προγραμματισμός των παρουσιάσεων (management presentation) που θα γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου από τη διοίκηση της ΔΕΗ σε κάθε υποψήφιο επενδυτή.

Στο πλαίσιο αυτών των παρουσιάσεων, πέρα από τη γενική επισκόπησή του προς παραχώρηση χαρτοφυλακίου, θα δοθούν επίσης περαιτέρω διευκρινίσεις στις ερωτήσεις που έχουν υποβάλει οι επενδυτές αφότου απέκτησαν πρόσβαση στο virtual data room (VDR), δηλαδή την ηλεκτρονική βάση δεδομένων όπου έχουν «ανέβει» όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες για τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς στη Φλώρινα και την Πελοπόννησο. Τα σχήματα Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτισθεί για την υλοποίηση της αποεπένδυσης, οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν μερικές εβδομάδες πριν ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών, η οποία έχει προγραμματισθεί για τον Οκτώβριο.

Σε αυτήν, είναι ήδη δεδομένο πως θα δώσουν το «παρών» δύο κοινοπρακτικά σχήματα, τα οποία μάλιστα φέρονται διατεθειμένα να διεκδικήσουν όλο το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο.

Έτσι, ήδη από τη φάση υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, ο όμιλος Κοπελούζου έχει ενώσει τις δυνάμεις του με την China Energy. Επίσης, στα τέλη Ιουλίου ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία Indoverse (Czech) Coal Investments Limited, μέλος του ομίλου Seven Energy από την Τσεχία, για την από κοινού υποβολή δεσμευτικής προσφοράς. Όσον αφορά τις τρεις άλλες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, η Μυτιληναίος έως και αυτή τη στιγμή δεν έχει αποκαλύψει αποκαλύψει ει τις προθέσεις της.

Από την άλλη πλευρά, αν και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει προσεγγισθεί από αρκετούς από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, καθώς έχει το πλεονέκτημα της αντιστάθμισης των ρύπων που εμμέσως μειώνει το κόστος λειτουργίας λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να έχουν κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή, αξιοσημείωτη είναι η απουσία της δεύτερης τσεχικής εταιρείας που πήρε μέρος στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή της Energeticky a prumyslovy holding (EPH), από τις διεργασίες που ξεκίνησαν από τα τέλη Ιουλίου ανάμεσα στους «μνηστήρες», για την πιθανή κοινή «κάθοδο» στη φάση των δεσμευτικών προσφορών. Μάλιστα, παρόλο που τον προηγούμενο μήνα είχε ενημερώσει άλλους επενδυτές πως, στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, θα έρχονταν έρχονταν στην Ελλάδα στελέχη της για διαπραγματεύσεις για πιθανή σύμπραξη, έως και αυτή τη στιγμή δεν έχει δώσει το «παρών» στη χώρα μας.

Ο διαγωνισμός γίνεται στον απόηχο της συνεχόμενης ανόδου των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων στην Ε.Ε., οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, δημιουργώντας έτσι δυσοίωνες προοπτικές για το λειτουργικό κόστος των μονάδων. Αν και μία λύση θα αποτελούσε η ένταξη των λιγνιτικών εργοστασίων στον επικείμενο Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος, δεν μπορεί να προεξοφληθεί ούτε ότι η Κομισιόν θα συναινέσει σε αυτό το ενδεχόμενο, ούτε όμως και ότι ο μηχανισμός θα εγκριθεί έγκαιρα, παρόλο που σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να κατατεθεί το φθινόπωρο στις Βρυξέλλες. ωρείτο θετική εξέλιξη για την αίσια έκβασή της. Ωστόσο, η στάση της τσεχικής εταιρείας σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα για τη σύναψη συμμαχιών, προκαλεί ερωτηματικά για τα σχέδιά της σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

«Ναυτεμπορική»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας