Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, έντονο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η έρευνα υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Για τη διαδικασία της έρευνας και της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων μιλάει στο kokkino.gr o αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Σπύρος Μπέλλας.
Μεγάλο ενδιαφέρον προσελκύει η έρευνα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τις έρευνες να επικεντρώνονται στη Δυτική Ελλάδα. Άλλωστε, από τη πρώτη στιγμή έδειξαν τις προθέσεις τους ξένοι κολοσσοί, όπως η ExxonMobil, η Ιταλική ENI, ιδιαίτερα για την δυτική Ελλάδα, τα ΕΛ.ΠΕ. και η Edison. Παρ’ όλα αυτά παραμένει το ερώτημα σε σχέση με τα αποθέματα των κοιτασμάτων. Εκτιμήσεις βέβαια μπορούν να γίνουν με ασφάλεια μετά το πρώτο στάδιο των ερευνών. Άλλο ένα ερώτημα για αρκετό κόσμο είναι πόσα έσοδα θα προκύψουν από την αξιοποίηση τους από το κράτος, κατά το στάδιο της παραγωγής, ωστόσο πολλές φορές αγνοείται ή ξεχνιέται το στάδιο της έρευνας που διαρκεί σύμφωνα με τον κ. Μπέλλα τουλάχιστον οκτώ χρόνια.
-Το στάδιο της έρευνας. Ειδικότερα, στο πρώτο στάδιο που είναι η φάση διεξαγωγής περιβαλλοντικών μελετών χρειάζεται μία περιβαλλοντική μελέτη βάσης, η καταγραφή δηλαδή της περιοχής, έτσι ώστε να εξετασθούν για παράδειγμα τα θαλάσσια ρεύματα, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν οι γεωφυσικές, βαρυτικές και μαγνητικές μελέτες. Από την διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων θα προκύψουν οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου. Αφού ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις. Και βέβαια τελευταίος κρίκος είναι η φάση της παραγωγής, όπου παράλληλα παρακολουθείται ο τρόπος ανάπτυξης των κοιτασμάτων. Αυτή τη στιγμή, όπως εξήγησε ο κ. Μπέλλας, υπάρχει ενδιαφέρον για την περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου επιλεγείς αιτών για την έρευνα είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά και για την περιοχή 1, η οποία είναι βόρεια της Κέρκυρας και είναι στη φάση της αξιολόγησης. Τέλος, στον Πατραϊκό Κόλπο, μεταξύ Πελοποννήσου και Κεφαλλονιάς, υπάρχει μια περιοχή όπου διεξάγει έρευνα η κοινοπραξία που έχουν τα ΕΛΠΕ με την Edison. Εκεί μάλιστα έχει ολοκληρωθεί η φάση της έρευνας και αναμένεται η απόφαση για την γεώτρηση.
–Τι γίνεται στις περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης και σε ακόμα μία περιοχή στο Ιόνιο. «Για τις περιοχές αυτές βρισκόμαστε στη φάση, όπου περιμένουμε να βγούνε οι διακηρύξεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αξιολογηθούν και να ενημερωθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Αφού δημοσιευτεί στην εφημερίδα των κοινοτήτων, τότε θα ξεκινήσει η υποβολή των προσφορών», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ.
–Αναβαθμισμένος ο ρόλος για την ΕΔΕΥ. Όπως έχει επανειλημμένως αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η αναβάθμιση του ρόλου της εταιρείας και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Ο κ. Μπέλλας υπογραμμίζει πως προτεραιότητα έχει το σωστό άνοιγμα των περιοχών, να είναι σωστά ελεγμένες οι περιοχές, να φτιάχνονται σωστές συμβάσεις προς όφελος του Δημοσίου και την προστασία του περιβάλλοντος και να γίνεται σωστή διαχείριση της εφαρμογής των συμβάσεων.
Σχετικά Άρθρα
- ΕΛΠΕ: συμφωνία με την ExxonMobil για τις έρευνες Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης
- ΕΔΕΥ: επιτάχυνση των ερευνών στα “οικόπεδα” της Κρήτης
- ΙΕΝΕ: επιτάχυνση των ερευνών υδρογονανθράκων και σε νέες περιοχές
- ΥΠΕΝ: υψηλές προσδοκίες από τα ελληνικά κοιτάσματα
- Παράταση στις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κυπαρισσιακό κόλπο
- ΣτΕ: νόμιμες οι έρευνες κοιτασμάτων στην Κρήτη