Στο «σκαμνί» βιομηχανίες υλικών για την τραγωδία στον πύργο Grenfell
ΟικιστικάΠολεοδομίαΥποδομές 18 Ιουνίου 2019 Αργύρης
Οι επιζώντες της πυρκαγιάς του πύργου Grenfell του 2017 στο Λονδίνο, μαζί με τις οικογένειες των 71 θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά, έχουν ασκήσει αγωγή εναντίον προμηθευτών υλικών και προϊόντων σε αμερικανικό κρατικό δικαστήριο στη Φιλαδέλφεια, ισχυριζόμενοι ότι τα προϊόντα τους συνέβαλαν στη διάδοση της πυρκαγιάς.
Η αγωγή, η οποία έχει συνολικά 250 ενάγοντες, στρέφεται κατά τριών εταιριών που είναι η πρώτη παραγωγός ψυγείων, η δεύτερη κατασκευαστής επενδύσεων και η τρίτη κατασκευαστής μόνωσης.
Η εταιρία ψυγείων κατηγορείται ότι από ένα ψυγείο παραγωγής της ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά, ενώ από την πλευρά της η εταιρία υποστηρίζει ότι οι έρευνες δεν έχουν εντοπίσει ελαττώματα στο συγκεκριμένο μοντέλο. Οι εταιρίες επενδύσεων και μόνωσης του κτιρίου κατηγορούνται ότι τα υλικά τους δεν απέτρεψαν αλλά συνέβαλαν στο να εξαπλωθεί ταχύτατα η φωτιά, όπως επίσης ότι η καύση των μονωτικών υλικών απελευθέρωσε κυανιούχο αέριο, που επηρέασε καθοριστικά τις συνθήκες θανάτου και τραυματισμού των ανθρώπων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου η μόνωση και η επένδυση που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του Grenfell έχουν αποσυρθεί από την αγορά.
Η δίκη, η οποία θα στηριχθεί σε πορίσματα ειδικών εμπειρογνωμόνων για τον προσδιορισμό των ζημιών, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια έως την οριστική εκδίκαση της και την έκδοση απόφασης.
Στο μεταξύ, το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από το τραγικό γεγονός στο Grenfell είχε γίνει σημαντική ανακαίνιση του κτιρίου με επιλογή υλικών, μεγάλης ανθεκτικότητας σε φωτιά.
Οι πραγματογνωμοσύνες για τις συνθήκες της καταστροφικής πυρκαγιάς διαπίστωσαν ότι τα υλικά της επένδυσης και της μόνωσης του κτιρίου ήταν εύφλεκτα, καθώς επίσης ότι δεν υπήρχε συμμόρφωση με τους οικοδομικούς κώδικες και τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι οι αρμοί των κοιλοτήτων ήταν τόσο κακώς εγκατεστημένοι, ώστε να δημιουργούν μια διαδρομή για την πυρκαγιά αντί να την εμποδίζουν να εξαπλωθεί. Το υλικό που γεμίζεται σε κενά παραθύρων και στις πόρτες φέρεται να συνέβαλε στη διάδοση της φωτιάς.
Ο πύργος Grenfell δεν ήταν εξάλλου εξοπλισμένος με σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης, το οποίο είναι συνηθισμένο σε πολλά πολυώροφα κτίρια μεγάλων δυτικών πόλεων που κατασκευάστηκαν πριν οι τοπικοί οικοδομικοί κώδικες απαιτούσαν τέτοια συστήματα ασφαλείας.
Στη Νέα Υόρκη, ωστόσο, πολλές αναβαθμίσεις κτιρίων έχουν γίνει ασφαλέστερες από μια ρύθμιση που προβλέπει υποχρεωτική εγκατάσταση σε υπάρχοντα κτίρια νέων πυροσβεστικών συστημάτων.
Από την 1η Ιουλίου 2019, οι ιδιοκτήτες κτιρίων γραφείων της Νέας Υόρκης άνω από τα 100 πόδια οφείλουν να έχουν προσαρμοστεί πλήρως με τον εκσυγχρονισμό αυτόματων συστημάτων καταιωνιστήρων. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι ιστορικά μνημεία ή εάν η δομή του κτιρίου δεν μπορεί να φιλοξενήσει ένα τέτοιο σύστημα. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ιδιοκτήτες κτιρίων υποχρεώνονται να θεσπίσουν άλλα μέτρα πυροπροστασίας για να καλύψουν την έλλειψη ψεκαστήρων. Η Νέα Υόρκη θέσπισε την απαίτηση εκσυγχρονισμού πυροσβεστικών συστημάτων υφιστάμενων κτιρίων το 2004, δίνοντας στους ιδιοκτήτες 15 χρόνια για να ολοκληρώσουν τις εγκαταστάσεις.
Σχετικά Άρθρα
- Motor Oil: τρείς τραυματίες εργαζόμενοι, συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά
- Ρήτρα αναπροσαρμογής: Ιούλιο η αγωγή-άμεσα απόφαση για διακοπές ρεύματος
- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε τρεις περιφέρειες της χώρας
- ΕΚΠΟΙΖΩ: κατέθεσε την πρώτη συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ
- ΕΚΠΟΙΖΟ: πάροχος άλλαξε τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετά από συλλογική αγωγή
- Δαδιά: αποτίμηση των καμένων δασικών εκτάσεων από ΥΠΕΝ