«Στοιχεία Αναλυτικής Χαρτογραφίας»: τα μεγέθη του χάρτη στον πραγματικό κόσμο
ΕκδηλώσειςΈργαΟικονομίαΠολεοδομίαΧωροταξία 1 Ιουλίου 2021 Αργύρης
Με τίτλο «Στοιχεία Αναλυτικής Χαρτογραφίας» κυκλοφορεί το βιβλίο του Βύρωνα Νάκου, καθηγητή στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από τις «Εκδόσεις Παπαζήση».
-«Στο βιβλίο αυτό εξετάζονται η διαδικασία σύνθεσης ενός χάρτη ξεκινώντας από την απεικόνιση της γήινης σφαίρας ή ελλειψοειδούς στο επίπεδο, δηλαδή οι προβολές και οι παραμορφώσεις που τις συνοδεύουν, η εφαρμογή των ποικίλων χαρτογραφικών μετασχηματισμών των χωρικών δεδομένων, η εκτέλεση μετρήσεων σε έναν χάρτη αλλά και η μετατροπή τους σε μεγέθη που να αντιστοιχούν στον πραγματικό κόσμο», αναφέρει στο οπισθόφυλλο της έκδοσης ο συγγραφέας του βιβλίου».
Στο ίδιο σημείωμα ο κ Νάκος αναφέρει ότι: «Στην ιστορική της διαδρομή η χαρτογραφία χαρακτηρίζεται από διαρκή αξιοποίηση και ενσωμάτωση επιστημονικών πορισμάτων και τεχνολογικών αλλαγών. Ορισμένες απ’ αυτές διαμορφώνουν «σταθμούς», υπό την έννοια της ριζικής αναθεώρησης των θεωρητικών αρχών και των πρακτικών διεργασιών της, αλλά και της μορφής του χάρτη. Κατά την κλασική και ελληνιστική εποχή φιλόσοφοι, μαθηματικοί και αστρονόμοι συνδέουν τη χαρτογραφία με τα μαθηματικά, σηματοδοτώντας έτσι τη σταδιακή μετάβασή της από εμπειρική τεχνική αναπαράστασης του γεωγραφικού χώρου σε επιστήμη. Πολλούς αιώνες αργότερα, η ανακάλυψη της τυπογραφίας παρέχει τη δυνατότητα μαζικής αναπαραγωγής του χάρτη καθιστώντας τον προσιτό σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Η ανακάλυψη της φωτογραφίας και του αεροπλάνου οδηγούν στην επινόηση της αεροφωτογραφίας, ενός μέσου μαζικής συλλογής χωρικών δεδομένων, με αποτέλεσμα την ακριβέστερη και ταχύτερη χαρτογράφηση ανεξερεύνητων περιοχών. Από τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα βρίσκεται υπό διαμόρφωση ο τέταρτος «σταθμός» της χαρτογραφίας. Καθοριστικές εξελίξεις στις επιστήμες και την τεχνολογία αποτελούν ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, η πληροφορική και οι τεχνητοί δορυφόροι. Σήμερα σχεδιάζουμε, διαθέτουμε και χρησιμοποιούμε τους χάρτες με ψηφιακά μέσα».
Σύντομο βιογραφικό
Ο Βύρωνας Νάκος γεννήθηκε το 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Είναι καθηγητής στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη χαρτογραφική γενίκευση, τη χαρτογραφία για παιδιά, την ανάλυση των οφθαλμικών κινήσεων στις χαρτογραφικές οπτικοποιήσεις, την αναλυτική φωτοσκίαση χαρτών και το σχεδιασμό και υλοποίηση εφαρμογών συστημάτων χωρικών πληροφοριών. Έχει πλούσιο δημοσιευμένο έργο και συμμετοχή ως ερευνητικός υπεύθυνος ή κύριος ερευνητής σε ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο τη Χαρτογραφία και τη Γεωπληροφορική χρηματοδοτημένα είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από δημόσιους φορείς. Την περίοδο 2015-2019 διετέλεσε πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Σχετικά Άρθρα
- Παρουσίαση: έκδοση- οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας
- «Ο μηχανικός καταλαβαίνει τον κόσμο, όταν επεμβαίνει να τον αλλάξει»
- Ξεκίνησε το 1o παγκόσμιο συνέδριο ευρωπαίων τοπογράφων μηχανικών
- Γιώργος Καραγιαννίδης: δημιουργική σύζευξη επιστήμης και λογοτεχνίας
- Το 1o παγκόσμιο συνέδριο ευρωπαίων τοπογράφων μηχανικών στην Αθήνα
- Υπερταμείο: μετασχηματίζεται με σύμβουλο τη Black Rock