ΟΤΑ: αδυναμία υποβολής προτάσεων έργων, λόγω έλλειψης μηχανικών
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚτηματαγοράΜεταφορέςΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΥποδομέςΧρήμα 26 Μαρτίου 2021 ecotypos
Της Ντίνας Καράτζιου/
Λίγο πριν κοπεί το νήμα για το πέρας της υποβολής προτάσεων για το «Αντώνης Τρίτσης», πολλοί δήμοι είναι αποψιλωμένοι από το αναγκαίο τεχνικό προσωπικό το οποίο θα τρέξει τις μελέτες και την ωρίμανση των έργων . Το ζήτημα εξελίσσεται σε θέμα μεγάλης αιχμής για τους ΟΤΑ, με την ΚΕΔΕ να επισημαίνει το κίνδυνο απογύμνωσης των δήμων από εξειδικευμένα τεχνικά στελέχη ως θλιβερή πραγματικότητα, η οποία επιτείνεται λόγω της απόσπασης πολλών εξ αυτών από τους δήμους στα υπουργεία.
Την αναγκαιότητα να υπάρξει και νέα παράταση προθεσμίας για την υποβολή προτάσεων από τους δήμους πέρα της αποφασισθείσας που θα νομοθετηθεί με ΚΥΑ τις επόμενες μέρες και οριοθετεί την 30η Απριλίου, ως λήξη της προθεσμίας, θα επιδιώξει η ΚΕΔΕ, καθώς ακόμη δεν έχει δοθεί λύση στην αποψίλωσης των δήμων απο τεχνικό προσωπικό. Μάλιστα, η έλλειψη επιχειρησιακής –τεχνικής επάρκειας των ΟΤΑ αναδεικνύεται σε ζήτημα αιχμής για την ομαλή πορεία του αναπτυξιακού προγάμματος «Αντώνης Τρίτσης», ικανό να δυναμιτίσει την πορεία του προγράμματος, εφόσον δεν δοθεί λύση, με τους πρώτους αδικημένους, τους μικρότερους δήμους, για τους οποίους παραμένει το ερώτημα για το πως θα προχωρήσουν σε μελέτες και ωρίμανση έργων,με την προθεσμία υποβολής προτάσεων να έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Ταυτόχρονα και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για το πως και πότε θα ενεργοποιηθούν οι περίπου 2000 ιδιώτες μηχανικοί που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον μέσω του ειδικού μητρώου της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης. Προς το παρόν, για το ζήτημα της τεχνικής στελέχωσης των δήμων, η μόνη εξέλιξη που υπάρχει, αφορά το ζήτημα της πρόσληψης με σύμβαση ορισμένου χρόνου των 50 επιστημόνων, ειδικοτήτων μηχανικών και δασολόγων, οι οποίοι θα συγκροτήσουν τη νέα τεχνική υπηρεσία της ΕΕΤΑΑ. Η διαδικασία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της με ρεκόρ συμμετοχής 1800 υποψηφίων για την πλήρωση των 50 θέσεων.
Προγραμματικές συμβάσεις
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η εν λόγω υπηρεσία αφενός θα είναι επιφορτισμένη με το ρόλο της τεχνικής υποβοήθησης των δήμων που παρουσιάζουν ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Και αφετέρου, μέσω της ΕΕΤΑΑ, οι ενδιαφερόμενοι δήμοι θα υπογράφουν προγραμματικές συμβάσεις για να χρησιμοποιούν τους ιδιώτες μηχανικούς που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον μέσω του μητρώνου για τη σύνταξη των τεχνικών μελετών και επίβλεψη των έργων. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες επειδή ο χρόνος τρέχει, ενδέχεται με νομοθετική πρόβλεψη να παρακαμφθεί η σύναψη των προγραμματικών συμβάσεων και να επιλεχθεί μία πιο ευέλικτη και ταχεία διαδικασία για τη διοχέτευση τεχνικού προσωπικού στους δήμους μέσω του μητρώου.
Κίνδυνος απογύμνωσης των δήμων
Για κίνδυνο απογύμνωσης των Δήμων από εξειδικευμένο προσωπικό έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στην τελευταία συνεδρίαση της. Οπως ανέφερε, σε συνάντηση που θα έχει τις επόμενες μέρες στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα θέσει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι λόγω της απόσπασης για περίπου έξι έτη εξειδικευμένου προσωπικού για τις ανάγκες του Υπουργείου. Τα 117 άτομα (ΠΕ Πληροφορικής) που χρειάζεται το Υπουργείο θα λείψουν τουλάχιστον από 80 Δήμους της χώρας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες τους από εκπαιδευμένο προσωπικό. Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο δεδομένου ότι και άλλα Υπουργεία αποψιλώνουν υπηρεσίες των Δήμων με απόσπαση υψηλής εκπαίδευσης κι εξειδίκευσης προσωπικού, με αποτέλεσμα η Τ.Α. να απογυμνώνεται διαρκώς. Υπογράμμισε δε, ότι η επιβάρυνση δε των Δήμων με την μισθοδοσία του αποσπασμένου προσωπικού δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία τους
Ζητείται παράταση στην παράταση
Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε την αναγκαιότητα για νέα παράταση προθεσμίας προς τους Δήμους να υποβάλλουν προτάσεις πέραν της 30ης Απριλίου η οποία και θα νομοθετηθεί τις επόμενες ημέρες. Τόνισε, ότι «θα χρειαστεί να δοθεί ένας επιπλέον μήνας, προκειμένου οι Δήμοι να έχουν το χρονικό περιθώριο όχι μόνον να καταθέσουν νέες προτάσεις, αλλά και να επικαιροποιήσουν κι αυτές που έχουν ήδη υποβληθεί, εξαιτίας του γεγονότος ότι θα μπει πλαφόν στο όριο χρηματοδότησης κάθε Δήμου, προκειμένου να μπορέσουν να επωφεληθούν όλοι από το πρόγραμμα, χωρίς αποκλεισμούς. Τέλος υπογράμμισε, ότι : «Χρειάζεται ορθολογική κατανομή των χρημάτων του προγράμματος ανάμεσα στους αστικούς και επαρχιακούς Δήμους. Οι επαρχιακοί Δήμοι χρειάζονται περισσότερα χρήματα για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αγροτικής οδοποιίας, σε σχέση με έναν Δήμο του κέντρου. Το «Α. Τρίτσης» είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, γιατί θα αποφέρει τεράστια οφέλη στις τοπικές κοινωνίες όλης της χώρας. Πρέπει να τρέξουμε και να μην αφήσουμε να χαθεί η μεγάλη αυτή ευκαιρία να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις πόλεις και τα χωριά μας και κατ’ επέκταση τη ζωή των συμπολιτών μας».
Σχετικά Άρθρα
- «Αντώνης Τρίτσης»: ναυάγιο στα έργα των μισών δήμων
- Μαξίμου: πράσινο φως για 1000 προσλήψεις μηχανικών στους ΟΤΑ
- «Αντώνης Τρίτσης»: τελειώνουν τα χρήματα, ναυαγούν έργα
- «Αντώνης Τρίτσης» ποιοί και γιατί φράκαραν τις εντάξεις έργων
- «Αντώνης Τρίτσης»: προθεσμία για απένταξη έργων των Δήμων
- ΚΕΔΕ: παγώνουν τα έργα στους δήμους λόγω εκτίναξης του κόστους υλικών