ecopress
Ξεπέρασαν τους 15.000 οι εγεγραμμένοι στο μητρώο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που πρόσφατα έθεσε σε ισχύ το αρμόδιο υπουργείο και μέχρι τις 30/11/2018 όλοι οι... Στους 15.000 οι εγγεγραμμένοι στο  μητρώο των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Ξεπέρασαν τους 15.000 οι εγεγραμμένοι στο μητρώο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που πρόσφατα έθεσε σε ισχύ το αρμόδιο υπουργείο και μέχρι τις 30/11/2018 όλοι οι εμπλεκόμενοι στην οικονομία του διαμοιρασμού, θα πρέπει να εντάξουν τα ακίνητα τους.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων, με θέμα: «Δια-μοιράζοντας» την τουριστική ανάπτυξη και στην οποία το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης τουριστικών προορισμών Ελλάδας-Εξωτερικού και φορεών του κλάδου του τουρισμού. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πιτσιλής επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος, για αυτούς που πρέπει να πάρουν το ειδικό μητρώο και απευθυνόμενος στην πλατφόρμες διαμοιρασμού επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει περεταίρω συνεργασία στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής τονίζοντας ότι δεν μπορεί αυτές να είναι πλατφόρμες έκνομης λειτουργίας. «Ο φόρος μετράει χιλιετίες και η οικονομία του διαμοιρασμού λίγα χρόνια» σημείωσε ο κ. Πιτσιλής. Σε ό,τι αφορά τη συλλογή του φόρου, τονίστηκε, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη να λαμβάνουν οι φορολογικοί μηχανισμοί του κράτους, τα έσοδα απευθείας από τις πλατφόρμες, αλλά όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, στόχος είναι οι οικειοθελής δήλωση των εισοδημάτων από τα άτομα που μσθώνουν τα ακίνητα τους.

Κοινή διαπίστωση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πως το φαινόμενο του Airbnb είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που χρήζει ρύθμισης τόσο προς την πλευρά της φορολόγησης όσο και της πλευράς που αφορά το σκέλος της όχλησης των τοπικών κοινωνιών από τις αυξημένες τουριστικές ροές, που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιοχές. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανάφερε, ότι το Airbnb ήρθε ξαφνικά στην χώρας μας το 2012 χωρίς να υπάρχει προετοιμασία και ζήτησε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση φαινομένων που δυσχαιρένουν τη ζωή των ντόπιων.

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος της Σαντορίνης Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος σημείωσε ότι η Σαντορίνη έχει προ πολλού χτυπήσει τον κώδωνα του υπερ-τουρισμού και των προβλημάτων που προκύπτουν από το μεγάλο ρεύμα τουριστών αλλά και τις μισθώσεις ακινήτων. Όπως είπε η Σαντορίνη των 76τχμ με τους 25.000 κατοίκους δέχεται κάθε μέρα 100.000 περίπου επισκέπτες (1,7 εκατομμύρια είναι επισκέπτες του νησιού το 2017), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υποδομές του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012 έως το 2017 η κατανάλωση νερού στην Οία αυξήθηκε κατά 110%, ενώ από πέρσι μέχρι φέτος παρουσίασε αύξηση επιπλέον 29%. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που προκαλείται και στις ανάγκες για ενέργεια, αφού, όπως τονίζει ο δήμαρχος, το 2013 το νησί χρειαζόταν 32,5ΜW, ενώ σήμερα χρειάζεται 50ΜW. Παράλληλα, εστίασε και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που όπως είπε κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα αρνητικός στο φαινόμενο του Airbnb, αλλά χρειάζεται ρύθμιση και πρότεινε μεταξύ άλλων: Μίσθωση μόνο σε φυσικά πρόσωπα, όρια στις ημέρες ενοικίασης, μέγιστο όριο υπνοδωματίων, αλλά και προδιαγραφές στα υπό μίσθωση ακίνητα.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τουρισμού της Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας τόνισε ότι το Airbnb αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο στην περιοχή και 2.500 ακίνητα είναι ήδη στην πλατφόρμα του Airbnb συμβάλλοντας ενεργά στην άνοδο του τουρισμού. Ο κ. Πέγκας διάκειται ευμενώς για τη δράση του Airbnb στη θεσσαλονίκη υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό έχει διαχυθεί εισόδημα στην τοπική οικονομία.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός επανέλαβε ότι το ΞΕΕ ποτέ δεν είπε να καταργηθεί το Airbnb αλλά αντίθετα ζήτησε ίσους κανόνες ανταγωνισμού. Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλικός, το Airbnb ήρθε για να μείνει, αφού ο κλάδος της ξενοδοχίας δεν εκμεταλλεύτηκε το κενό που υπήρχε και καλύφτηκε από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Το σίγουρο είναι, ότι το εν λόγω μοντέλο θα επαναπροσδιορίσει το μοντέλο των ξενοδοχείων, όπως είπε υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να μιλάει κανείς για οικονομία διαμοιρασμού όταν υπάρχουν εταιρίες που διαχειρίζονται πλειάδα ακινήτων και ουσιαστικά λειτουργούν ως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας