ESG: μεταρρυθμιστικό εργαλείο για τις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροιΧρήμα 10 Ιουλίου 2024 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 15%, αύξηση του δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών κατά 40% και άνοδο της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων τους κατά 9% είναι οι τρείς βασικοί στόχοι, που έχει θέσει το Υπερταμείο στον πυρήνα της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022-24, για τις θυγατρικές επιχειρήσεις του χαρτοφυλακίου του.
-«Έχουμε χαράξει ολοκληρωμένη στρατηγική ως Υπερταμείο, στην οποία εντάσσουμε και υποστηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες των θυγατρικών εταιριών μας, που επιτυγχάνουν καλές επιδόσεις με ESG κριτήρια, ως ένα μεταρρυθμιστικό εργαλείο, που οδηγεί σε κοινούς στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη και αποτελέσματα υπέρ της κοινωνίας και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών», τόνισε ο Γρηγόρης Δημητριάδης διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσιάστηκαν οι στόχοι και τα αποτελέσματα της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022-24 για τις επιχειρήσεις του χαρτοφυλακίου του.
Εν αναμονή του νέου νόμου για τις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου
Αναφέροντας ως εμβληματικό παράδειγμα την περίπτωση της ΔΕΗ, που συνδυάζει θετική οικονομική πορεία, με σημαντικές επενδύσεις και επιδόσεις βιωσιμότητας και πράσινου μετασχηματισμού, ο κος Δημητριάδης είπε ότι:
-«Οι στρατηγικές ESG, δεν είναι πολυτέλεια, σε αναμέτρηση με τα πολλά και σημαντικά προβλήματα, που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι «ΔΕΚΟ του Υπερταμείου» αλλά αντιθέτως δίνουν την κατεύθυνση για βιώσιμες λύσεις και επενδύσεις, ώστε το παράδειγμα της ΔΕΗ να ακολουθήσουν και οι άλλες «ΔΕΚΟ του Υπερταμείου».
Σημείωσε δε ότι οι θυγατρικές εταιρίες «καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στους τομείς της ενέργειας, του εφοδιασμού τροφίμων, των μεταφορών και υποδομών, με αιχμή τις αστικές συγκοινωνίες, της τεχνολογίας, των ταχυδρομικών υπηρεσιών και της διαχείρισης των ακινήτων της δημόσιας περιουσίας».
-«Περάσαμε τις παιδικές ασθένειες και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να μετεξελιχθούμε σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο, σύμφωνα με τις διεθνείς εμπειρίες και πρακτικές που ακολουθούν 60 χώρες, που έχουν ανάλογους οργανισμούς για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας τους, με τους οποίους συνεργαζόμαστε και τα στελέχη μας ανταλάσσουν τεχνογνωσία και παρακολουθούν τις δράσεις τους», είπε ο κος Δημητριάδης.
Γρηγόρης Δημητριάδης διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου
-«Προς την κατεύθυνση αυτή δίνει λύση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι: «περιμένουμε πριν κλείσει η Βουλή για τη θερινή περίιδο, να ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος νόμος για να τον εφαρμόσουμε».
-«Σε αυτό το μετασχηματισμό του Υπερταμείου, σε ένα σύγχρονο Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο από το 2025, οι στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης με ESG κριτήρια θα είναι καθοριστικός παράγοντας», είπε ο κος Δημητριάδης,
Μίλησε παράλληλα για «σημαντικές επενδύσεις και έργα που παίρνουν σάρκα και οστά», όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ και η αναμενόμενη είσοδος στρατηγικού επενδυτή στις Ελληνικές Αλυκές. Και ανακοίνωσε ότι με αφετηρία την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, το Υπερταμείο θα διατηρεί μετοχική παρουσία, ώστε μεταξύ άλλων να εποπτεύει και την εφαρμογή των ESG κριτηρίων στις συμβάσεις παραχώρησης, που θέτει πλέον στους όρους των διαγωνισμών.
Λύση προσβασιμότητας με συμμετοχή των χρηστών
Η υλοποίηση παρεμβάσεων και έργων προσβασιμότητας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και εμποδιζόμενα άτομα στο σταθμό στο σταθμό Μοναστηράκι του Μετρό παρουσιάστηκε από την Άνθη Τροκούδη, διευθύντρια Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας του Υπερταμείου, ως οριζόντια πιλοτική δράση γενικότερης εφαρμογής, που έγινε σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ.
Πρόκειται για παρεμβάσεις σήμανσης, υποδομών και εφαρμογών ενημέρωσης, οι οποίες επιλέχθηκαν, μελετήθηκαν και υλοποιήθηκαν με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων των ίδιων των χρηστών και των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, ώστε να δίνουν άμεσες και πρακτικές λύσεις στις καθημερινές μετακινήσεις τους. Παράλληλα αποτελούν πλέον μοντέλο για την εφαρμογή τους, σε όλους τους σταθμούς του μητροπολιτικού δικτύου.
Άνθη Τροκούδη, διευθύντρια Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας του Υπερταμείου
Πάνω από 25% των εκπομπών του θερμοκηπίου της Ελλάδας από τις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου
-«Οι εταιρίες που είναι στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, δραστηριοποιούνται σε κλάδους που προσμετρούνται πάνω από 25% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Ελλάδας και έχουμε δεσμευτεί έως το 2024 να έχουμε μείωση τους κατά 15%», είπε η κα Τροκούδη παρουσιάζοντας τους τρείς βασικούς στόχους της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022-24 για τις θυγατρικές επιχειρήσεις του χαρτοφυλακίου του Υπερταμείου.
Σε αυτούς τους στόχους είναι ακόμη η αύξηση του δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών, που ως καταναλωτές χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των ΔΕΚΟ του Υπερταμείου κατά 40% και παράλληλα μέσω βιώσιμων επενδύσεων, η αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων των θυγατρικών του Υπερταμείου κατά 9%.
Στη 12η θέση διεθνούς κατάταξης
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι σταδιακά από την 28η το 2022 και την 14η το 2023, το Υπερταμείο ανέβηκε το 2024 στη 12η θέση κατάταξης του Global Sovereign Wealth Funds Scoreboard, ανάμεσα σε 200 δημόσια και συνταξιοδοτικά ταμεία, ως προς τη διαχείριση κρατικών κεφαλαίων, σχετικά µε το περιβάλλον, την κοινωνία και την ανθεκτικότητα και τη δημοσιότητα που ακολουθεί στις δράσεις του.
Εφοδιασμός τροφίμων και μετά από φυσικές καταστροφές
Από την πλευρά του, ο Απόστολος Αποστολάκος, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ) τόνισε στη συνέντευξη Τύπου το σημαντικό ρόλο που παίζει ο οργανισμός ευθύνης του, στον εφοδιασμό τροφίμων στην κατανάλωση, ακόμη και μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Μίλησε για δράσεις ενημέρωσης προς μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων για εξοικείωση τους με τους φυσικούς πόρους της διατροφής. Και τόνισε ότι το Παρατηρητήριο Τιμών, που λειτουργεί ο ΟΚΑΑ είναι πολύτιμο εργαλείο για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τις πραγματικές τιμές των προϊόντων, στην εποχή της ακρίβειας.
Το Υπερταμείο πρωταγωνιστεί στη μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία
Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ακόμη ότι με προτεραιότητα την ανάπτυξη που έχει θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στη διακυβέρνηση, το Υπερταμείο και οι θυγατρικές του, εφαρμόζουν στρατηγικές ESG, τις οποίες ενσωματώνουν στην επιχειρησιακή λειτουργία, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
To Υπερταμείο έχει διττό ρόλο, είναι Ενεργός Μέτοχος στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του και Υπεύθυνος Επενδυτής στην ελληνική οικονομία.
Ως Ενεργός Μέτοχος το Υπερταμείο ζητά από τις θυγατρικές του να υλοποιούν εξειδικευμένα ESG action plans και ESG KPIs που περιλαμβάνουν δράσεις όπως ετήσιες Μετρήσεις Ανθρακικού Αποτυπώματος Scope 1 & 2, οδικούς χάρτες για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, Έρευνες Ικανοποίησης Πελατών/Πολιτών αλλά και Έρευνες Δέσμευσης και Ικανοποίησης Εργαζομένων. Επιπλέον, το Υπερταμείο για πρώτη φορά διαβουλεύτηκε με τους υποψηφίους επενδυτές της παραχώρησης στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας, για την ενσωμάτωση όρων ESG στον διαγωνισμό.
Με πρωτοβουλία του Ομίλου, για πρώτη φορά όλες οι θυγατρικές εταιρείες δημοσίευσαν εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, μία καινοτομία για εταιρείες του δημόσιου τομέα, καθώς έως τώρα δημοσιεύονταν μόνο οι οικονομικές τους εκθέσεις.
Περισσότερα δε, από 70 μέλη ΔΣ και 250 στελέχη στον όμιλο έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης (Growthfund Sustainability Academy), με στόχο να ηγηθούν της πράσινης μετάβασης και να υλοποιήσουν ESG δράσεις.
Το πλαίσιο παρακολούθησης και υλοποίησης των 130 ESGKPIs περιλαμβάνει:
- Δημιουργία Ομάδας ESG ανά θυγατρική και ορισμός μέλους ΔΣ ως υπεύθυνου για θέματα ESG από τα ΔΣ των θυγατρικών
- Δημιουργία ESGDataSet για τη συστηματοποίηση της καταγραφής δεδομένων ESG
- Κατάρτιση ESGPolicy και Εγχειριδίου για τις Θυγατρικές (με την τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD).
- Έγγραφα Προσδοκιών: Οι κατευθύνσεις που το Υπερταμείο έχει από τις θυγατρικές του σε ό,τι αφορά την ανταπόκρισή τους σε καίρια θέματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική συμπερίληψη, επικοινωνούνται με διαφάνεια προς τις διοικήσεις των θυγατρικών του.
- Υλοποίηση Έργων-Πιλότων ESG με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών (σταθμός Μοναστηράκι και Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας).
Στις Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτυπώνονται οι καλές επιδόσεις των θυγατρικών σε κρίσιμες θεματικές βιώσιμης ανάπτυξης και ESG ως εξής:
Περιβάλλον
Όμιλος ΟΑΣΑ: στόχος μείωσης -3% του ανθρακικού αποτυπώματος για το 2024
ΓΑΙΑΟΣΕ: Πρόγραμμα ανακύκλωσης παλαιών βαγονιών – 123 οχήματα, Ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ – 4.284.000MJ,2 Φωτοβολταϊκά πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
ΕΛΤΑ: – 19,19% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΕΘ HELEXPO: 6 zero – waste εκθέσεις
ΟΚΑΑ: -14.80% Δείκτης Ενεργειακής Έντασης (2022 vs 2021)
ΤΑΙΠΕΔ: Συμμετοχή στην υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα GreenTechPort
ΑΕΔΙΚ: Συμμετοχή στο πρόγραμμα TRIĒRĒSμε εκπόνηση πιλοτικού έργου χρήσης υδρογόνου
Ελληνικές Αλυκές: Παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιώντας μόνο ήλιο & αέρα, Μετρήσεις Βιοποικιλότητας σε 3 αλυκές
ΚΑΘ: 75% ανάκτηση οργανικών και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που παράγονται στους χώρους της
Κοινωνία
Όμιλος ΟΑΣΑ: Πιλοτικό έργο προσβασιμότητας Σταθμός Μοναστηράκι, Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ΑμεΑ και +12,8% στη χρήση των ΜΜΜ από ΑμεΑ (Δείκτης ΑμεΑ 2023 σε σχέση με το 2022)
ΚΑΘ:>1.000 τόνοι φρούτων και λαχανικών μοιράστηκαν σε ευπαθείς ομάδες μέσα από την πρωτοβουλία SocialPlate
ΕΛΤΑ: 11.000 αντικείμενα κατασκευάστηκαν από τους ωφελούμενους της «Σχεδίας», χρησιμοποιώντας παλιά γραμματόσημα
ΑΕΔΙΚ:mobileapp&onlineticketing για τους πελάτες της εταιρείας, δημιουργία προσβάσιμου ψηφιακού μουσείου για την ανάδειξη της ιστορίας της Διώρυγας
ΟΚΑΑ: HealthyHabits – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων, συμμετοχή σε πρωτοβουλίαSocialDining, διοργάνωση 8 εθελοντικών αιμοδοσιών
ΕΤΑΔ: παροχή onlineticketing, εργασίες βελτίωσης προσβασιμότητας στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
ΓΑΙΑΟΣΕ: Αναβάθμιση σιδηροδρομικού σταθμού στον Πύργο
ΟΑΣΑ: Δημιουργία chatbot για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών
Συμμετοχές 5GPHAISTOS: 7 επενδύσεις σε start-ups
Διακυβέρνηση
ΚΑΘ, ΕΛΤΑ: πιστοποιήσεις ISO για την υγιεινή και την ασφάλεια
ΟΑΣΑ, ΕΛΤΑ, ΕΤΑΔ: Ενίσχυση προσβασιμότητας και έλεγχοι πεδίου από ομάδες ΑμεΑ
ΓΑΙΑΟΣΕ: πιστοποιήσεις ISO για ενεργειακή διαχείριση και για περιβαλλοντική διαχείριση
Ελληνικές Αλυκές, ΕΛΤΑ, ΟΚΑΑ: Πιστοποιήσεις ISO για την περιβαλλοντική διαχείριση
Ελληνικές Αλυκές, ΑΕΔΙΚ: Σχεδιασμός rebranding
ΓΑΙΑΟΣΕ: Πλαίσιο πράσινων προμηθειών
ΔΕΘ-Helexpo: πιστοποίηση ISO για τη διοργάνωση βιώσιμων εκδηλώσεων
ΤΑΙΠΕΔ: Μελέτη κοινωνικού αντικτύπου από το έργο προστασίας δασών από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF)
ΕΤΑΔ, ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ: Έλεγχοι προσβασιμότητας ιστοτόπων
Στο ίδιο πλαίσιο, η συμμετοχή του Υπερταμείου σε διεθνή δίκτυα όπως το One Planet Sovereign Wealth Funds Network και το EMENA Network, καταδεικνύει ότι στο επίκεντρο του επιχειρηματικού μοντέλου που εφαρμόζει είναι η βιωσιμότητα και ότι παραμένει προσηλωμένο σε διεθνείς συνέργειες για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Σχετικά Άρθρα
- Υπερταμείο: αύξηση εσόδων και μείωση στο δείκτη εκπομπών άνθρακα
- Δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου για «πράσινες» επενδύσεις
- Υπερταμείο: σε λειτουργία κόμβος «ανοικτών δεδομένων» των δημόσιων επιχειρήσεων
- Υπερταμείο: δημιουργία αξίας 0,7 δις ευρώ το διάστημα 2022-2024
- Οικονομικών: νέος νόμος για το υπερταμείο και τις θυγατρικές του
- Υπερταμείο: μετασχηματίζεται με σύμβουλο τη Black Rock