ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες, που συνδέονται ή όχι με κόκκινα δάνεια, μετασχηματισμός κτιρίων γραφείων ή κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης... Στροφή των τουριστικών επενδύσεων σε μεγάλα οικόπεδα για χτίσιμο από το μηδέν

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες, που συνδέονται ή όχι με κόκκινα δάνεια, μετασχηματισμός κτιρίων γραφείων ή κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου σε τουριστικά με αλλαγή χρήσης είναι οι τομείς που συγκεντρώνουν το κύριο επενδυτικό ενδιαφέρον από ελληνικά και ξένα κεφάλαια στον τομέα του τουριστικού real estate.

Οι επενδυτές που έχουν επιδείξει μεγάλη διστακτικότητα στην ανέγερση νέων μονάδων,  εξαιτίας του φόβου καθυστερήσεων και εμπλοκών κατά την έκδοση των περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών, αρχίζουν τώρα να στρέφουν το ενδιαφέρον τους και  στην αγορά μεγάλων εκτάσεων, αναζητώντας τις λεγόμενες λύσεις green field (οικόπεδα για χτίσιμο από το μηδέν), για την ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών μονάδων υψηλής ποιότητας.

Αυτά τονίστηκαν την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 σε συνέντευξη Τύπου του Οργανισμού Enterprise Greece και της Questex Hospitality Group ενόψει της διεξαγωγής, για πρώτη φορά στην Αθήνα, του Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum, από τις 17 ως τις 19 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επικαλέστηκε ο Mark Cheney, στέλεχος της Questex οι επενδύσεις στον τουρισμό και τα logistics αναμένεται να ξεπεράσουν τα 22,4 δις. και θα δημιουργήσουν 605.000 θέσεις εργασίας.

Κινητήρια δύναμη πίσω από το επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι η αλματώδης ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια που οδήγησε το 2017, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Enterprise Γρηγόρης Στεργιούλης, σε 30 εκατομμύρια αφίξεις και έσοδα άνω των 15 δις. Ευρώ , με τις προβλέψεις για το 2018 να κάνουν λόγο για 32 εκατομμύρια αφίξεις και αύξηση των εσόδων κατά 15%. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, ο φετινός Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος όλων των εποχών με 5 εκατομμύρια αφίξεις και ανάλογες είναι οι προβλέψεις για τον Οκτώβριο.

Τόνισε επίσης ότι η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή (Αίγυπτος, Τουρκία) δημιουργεί ευκαιρία για την χώρα μας, να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να σταθεροποιήσει την θέση της στην πρώτη θέση της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Την τελευταία τριετία 350 επενδυτικά σχέδια για μονάδες 4-5 αστέρων μεγάλης δυναμικότητας αδειοδοτήθηκαν και περισσότερες από 26.000 νέες κλίνες υψηλών κατηγοριών προστέθηκαν στο ξενοδοχειακό δυναμικό. Αλλά, επίσης, ξενοδοχεία εκτός λειτουργίας σε όλη την Ελλάδα αναβαθμίστηκαν, εκσυγχρονίστηκαν, αξιοποιήθηκαν κατάλληλα αντλώντας το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών ομίλων και hotel operators υψηλού επιπέδου. Σε αυτό συντέλεσε αναμφισβήτητα και μία σειρά από επενδύσεις σε υποδομές που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ).

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το πρώτο «Αμαν και Νικι» άνοιξαν στην Αργολίδα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πολυτελείς βίλες και ξενοδοχειακός μονάδες στην Πελοπόννησο στη Μεσσηνία, Λακωνία.

Αυτές οι μονάδες και οι άλλες δίνουν ώθηση για νέες απαιτήσεις. Τα επόμενα χρόνια θα γίνει επενδυτικό «hub» η Ελλάδα και το συνέδριο αναδεικνύει τη δυναμική του αύριο, το Μεσογειακό τουριστικό προϊόν. «Η περιοχή μας φλέγεται αλλά η χώρα μας είναι πιο σταθερή και προηγμένη χώρα και διεκδικούμε το μερίδιο που μας ανήκει. Να μάθουμε από τα λάθη μας. Μπορούμε καλύτερα» όπως είπε ο κ. Στεργιούλης.

Κατασκευές και αδειοδοτήσεις 

-«Οι επενδυτές δεν προτιμούν την αγορά γης για την ανάπτυξη νέων μονάδων εξαιτίας του φόβου της γραφειοκρατίας, των εμπλοκών και καθυστερήσεων στην έκδοση των αδειών», όπως τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο  βοηθός γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Η Αγγέλα Μιχαλοπούλου, γενική διευθύντρια επενδύσεων του Οργανισμού Enterprise Greece,  εξειδικεύοντας τις νέες τάσεις της αγοράς σημείωσε ότι  το επενδυτικό ενδιαφέρον που διαχειρίζεται ο οργανισμός είναι πολύ αυξημένο όχι μόνο για έτοιμα κτίρια αλλά και για αγορά γης. Όπως είπε: «οι επενδυτές ψάχνουν στα αστικά κέντρα Αθήνα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη αστικά κτήρια γραφείων κτλ για αλλαγή χρήσης και  χρήση δημοσίων κτηρίων (Ταμεία). Θετικό ότι περιμένουμε τα τρία ξενοδοχεία των Ταμείων στην Αθήνα. Στην αρχή ήταν περιορισμένος ο αριθμός για αναπτύξεις από το μηδέν τώρα ζητούν και τις λεγόμενες green field (οικόπεδα για χτίσιμο από το μηδέν). Ζητούν ακίνητα σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησο Χαλκιδική και υπάρχει τάση ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα, π.χ. ανοίγει το πρώτο Moxy στην Πάτρα».

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Γιάννης Γούλιος ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν 26.000 νέες κλίνες υψηλής ποιότητας, σε μονάδες 4 και 5  αστέρων.
Μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της χρυσής βίζα με τις πληροφορίες από το Enterprise Greece να κάνουν λόγο για αύξηση με ρυθμό 40% σε σχέση με πέρυσι. Εκτός από Ρώσους και Κινέζους, αυξημένη είναι η ζήτηση και από Τούρκους πολίτες που εξασφαλίζουν πενταετή παραμονή με την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας