ecopress
Σύμπραξη Ελλάδας – Κίνας ενάντια στη ρύπανση των εδαφών! Μία σημαντική  επιστημονική δράση με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και τη γεωργική παραγωγή ξεκίνησε... Σύμπραξη Ελλάδας –Κίνας για απορρύπανση εδαφών και παραγωγή βιομάζας

Σύμπραξη Ελλάδας – Κίνας ενάντια στη ρύπανση των εδαφών! Μία σημαντική  επιστημονική δράση με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και τη γεωργική παραγωγή ξεκίνησε πρόσφατα.

Στον πυρήνα της δράσης, η οποία στην ολοκλήρωσή της θα φέρει ένα σημαντικό αποτέλεσμα όσον αφορά  τις θετικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, είναι αφενός η βιώσιμη αποκατάσταση ρυπασμένων εδαφών από βαριά μέταλλα και μεταλλοειδή (ΒΜ&Μ) και αφετέρου, η παραγωγή βιομάζας χρήσιμης για την παρασκευή βιο-υλικών και εν προκειμένω, μοριοσανίδων & μονωτικών πάνελ. Βιομηχανική  κάναβη, λινάρι και κενάφ είναι τα κλωστικά  φυτά που επιλέχθηκαν για τους τρεις πειραματικούς αγρούς τους προγράμματος  που θα δημιουργηθούν σε  Λαύριο, Αλίαρτο Βοιωτίας και επαρχία Hunan στην Κίνα , με την καλλιέργεια των οποίων,  θα απομακρυνθούν οι  επικίνδυνοι ρυπαντές.

Το πρόγραμμα

Tο πρόγραμμα  με τίτλο «Forte Project»που αφορά την καλλιέργεια κλωστικών φυτών για τη βιώσιμη αποκατάσταση ρυπασμένων εδαφών και την παραγωγή βιο- υλικών για βιομηχανική χρήση, τρέχει με συντονιστή το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικά υπεύθυνη την Δρ. Ελένη Γ. Παπάζογλου. Από ελληνικής  πλευράς συμμετέχουν επίσης το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας και  η Εταιρεία CHIMAR HELLAS A.E.  A.B.E.E.

Όσον αφορά τους Κινέζους εταίρους  συμμετέχουν με πέντε φορείς, (δύο επιστημονικά ινστιτούτα, ένα πανεπιστήμιο και δύο εταιρείες) που είναι οι εξής: INSTITUTE OF BAST FIBER CROPS, ZHEJIANG XIAOSHAN INSTITUTE OF COTTON & BAST FIBER CROPS, SHANDONG AGRICULTURAL UNIVERSITY, SHANGHAI ZHONGWEI BIOCHEMISTRY CO. LTD και HUNAN AIRBLUER ENVIRONMENTAL PROTECTION TECHNOLOGY CO., LTD. Το Forte project χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μέσω του Επιχειρησιακού προγράμματος: Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ((ΕΠΑνΕΚ 2014 -2020), και είναι συνολικής διάρκειας 36 μηνών.

Με τη μέθοδο της φυτοεξυγίανσης η απορρύπανση των εδαφών

«Η φυτοεξυγίανση είναι η χρήση μη-τροφικών φυτών για την απομάκρυνση ανόργανων και οργανικών ρυπαντών από το περιβάλλον ή για τη μετατροπή τους σε μη τοξικές και επικίνδυνες μορφές», εξηγεί στο Ecopress.gr  η Δρ. Ελένη Γ. Παπάζογλου, η οποία θα παρουσιάσει αύριο στη Θεσσαλονίκη το «Forte Project» στην Ημερίδα «Βιομάζα και Αγροτικός Τομέας», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Agrotica.  Η κ. Παπάζογλου αναφέρει, ότι υπάρχουν δύο μέθοδοι βάσει των οποίων επιτυγχάνεται η φυτοεξυγίανση : Η φυτοεξαγωγή, με την οποία τα βαριά μέταλλα συσσωρεύονται στην υπέργεια βιομάζα, ενώ μειώνονται οι συγκεντρώσεις τους στο έδαφος. Και η δεύτερη μέθοδος η οποία είναι η φυτοσταθεροποίηση, με την οποία οι επικίνδυνοι ρυπαντές ακινητοποιούνται στην επιφάνεια των ριζών και στο έδαφος».

Οι Πειραματικοί  Αγροί του «Forte Project»

Ο πρώτος πειραματικός αγρός, βρίσκεται στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Πρόκειται για μία καθαρά γεωργική παραγωγή χωρίς ρύπανση. Θα εγκατασταθούν στους αγρούς του ΚΑΠΕ και θα δημιουργηθούν συγκριτικές καλλιέργειες βιομηχανικής κάναβης, λιναριού  και κενάφ. Στο Λαύριο σε μία περιοχή επιβαρυμένη με βαριά μέταλλα και μεταλλοειδή λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας που αναπτύχθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων και βεβαίως μέχρι πρόσφατα (1864 -1982), θα διεξαχθεί η δεύτερη πειραματική καλλιέργεια. Μία περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή επιλέχτηκε και από την πλευρά της Κίνας. Πρόκειται για την επαρχία Hunan, που αποτελεί τη μεγαλύτερεη παραγωγό ρυζιού της χώρας. Σε πολλά από τα γεωργικά εδάφη της επαρχίας αυτής οι συγκεντρώσεις καδμίου και αρσενικού έχουν υπερβεί τα όρια της επικινδυνότητας, εξαιτίας τριών παραγόντων ανορθολογικής περιβαλλοντικής διαχείρισης: Την εξορυκτική δραστηριότητα, τα απόβλητα της οποίας πέφτουν στον ποταμό  Xiangjiang, τα νερά του οποίου χρησιμοποιούνται για την άρδευση της περιοχής και τέλος εξαιτίας της  χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Τα κλωστικά φυτά του  «Forte Project»

Βιομηχανική κάναβη: Ετήσια ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Δίνει ίνες και λάδι χρήσιμα για βιο-υλικά και βιοενέργεια. Συσσωρεύει νικέλιο, κάδμιο, μόλυβδο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Λινάρι: Ετήσιο φυτό Φθιννοπωρινής σποράς. Δεν χρειάζεται άρδευση και είναι ανθεκτικό στην αλατότητα. Συσσωρεύει κάδμιο χαλκό και ψευδάργυρο.

Κενάφ: Ετήσια ανοιξιάτικη καλλιέργεια με καλή προσαρμοστικότητα σε διάφορες κλιματολογικές συνθήκες. Συσσωρεύει: κάδμιο, μόλυβδο, αρσενικό και σίδηρο.

Πληροφορίες για το ερευνητικό πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας