ecopress
«Το ζήτημα των υδάτινων πόρων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τις χώρες με πολλά νησιά όπως είναι η Ελλάδα» επισήμανε  ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και...

«Το ζήτημα των υδάτινων πόρων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τις χώρες με πολλά νησιά όπως είναι η Ελλάδα» επισήμανε  ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Ζαμπάρας που συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι UniVerdeFoundation, Marevivo and UNEP-MAP με θέμα το θέμα της διαχείρισης των υδάτων στα μικρά νησιά και συγκεκριμένα: “Agenda2030 andtherighttowaterofthesmallerislands. Thesustainablealternativesforaqualitywatersupply“.

«Η Ελλάδα έχει γύρω στις 6.000 νησιά και νησίδες και από αυτά γύρω στα 230 είναι κατοικημένα, όπως εύκολα αντιλαμβάνεστε η διαχείριση του νερού σε ένα τόσο μεγάλο δίκτυο νησιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.  Αν σε αυτήν την πραγματικότητα προσθέσουμε το γεγονός της μεγάλης αύξησης των τουριστικών ροών όπου οι ανάγκες για πόσιμο νερό θα έχουν αυξηθεί πολύκαθώς και τα σημαντικά προβλήματα ξηρασία που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής που προβλέπεται να φτάσει σε μείωση κατά  20% των βροχοπτώσεων τις επόμενες δεκαετίες  μπορούμε να καταλάβουμε τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε ως χώρα τα επόμενα χρόνια» τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής.

Στην συνέχεια ο Μ. Ζαμπάρας ανέλυσε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενη έτη με τις ελλείψεις αλλά και το μεγάλο κόστος που επωμιζόντουσαν τα νησιά της Ελλάδας για την κάλυψη τους σε πόσιμο νερό καθώς και τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να καταφέρει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των νησιών με αφαλατώσεις και να μειώσει έτσι κατά πολύ το οικονομικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την διαχείριση των υδάτων και όπως ανέφερε ο βουλευτής μερικές από αυτές είναι:

Η αφαίρεση από τη «διευρυμένη» Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων τις αρμοδιότητες που αφορούν το νερό. Το νερό θα πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό και η διαχείριση του θα γίνεται μόνο από το δημόσιο. Η μείωση του  ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%), Η ολοκλήρωση των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής στην Κλιματική Κρίση και των Σχεδίων Ασφάλειας Νερού σε όλη τη χώρα, ο σχεδιασμός νέας υδατικής πολιτικής, προσανατολισμένη στις νέες ανάγκες της πράσινης μετάβασης, η κατοχύρωση, χρηματοδότηση και διασφάλισης της πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο, η εφαρμογή και  η εποπτεία σε πολιτικές τιμολόγησης για τις υπηρεσίες νερού, που θα είναι κοινωνικά δίκαιες, διαφανείς και βιώσιμες, με υποχρεωτικό πλαφόν απέναντι σε υπέρογκες αυξήσεις και πολλά ακόμα.

Κλείνοντας ο βουλευτής ανέφερε: «Δυστυχώς οι προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη μας όσο αφορά την κλιματική αλλαγή είναι δυσοίωνες και είναι τώρα περισσότερο από ποτέ η ανάγκη μια πολιτικής με πράσινο πρόσημο και με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας