Ενεργητική πυροπροστασία σε Αρχαία Αγορά, Άρειο Πάγο, Κεραμεικό
Αστικό περιβάλλονΕιδήσειςΠεριβάλλονΠολεοδομίαΥποδομέςΦυσικοί πόροι 17 Σεπτεμβρίου 2024 Αργύρης
Το Υπουργείο Πολιτισμού εντάσσει στο πρόγραμμα της ολιστικής ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού το σύστημα της ενεργητικής πυροπροστασίας τους.
Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΥΠΠΟ, συνολικού προϋπολογισμού 6.500.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟ και του Οργανισμού Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων, και εξελίσσεται δια των αρμοδίων υπηρεσιών του, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών, την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
«Το υφιστάμενο σύστημα ενεργητικής πυροπροστασίας δεν καλύπτει το σύνολο της έκτασης του αρχαιολογικού χώρου. Είναι ήδη 20ετίας και χρήζει αναβάθμισης, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της φωτιάς. Η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας κρίνεται μείζονος σημασίας για τους αρχαιολογικούς χώρους, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση, αλλά και οι σύγχρονες καλές πρακτικές. Ενισχύουμε τις υποδομές πυροπροστασίας και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, δίνοντας έμφαση και στην ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων από μέρους του προσωπικού των αρχαιολογικών χώρων. Η κατασκευή ενός σύγχρονου συστήματος για την ενεργητική πυροπροστασία των συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και υπηρετεί την αναγκαιότητα για ταχύτερη προσαρμογή στις νέες συνθήκες, με τον πιο ολιστικό τρόπο. Η μορφή και ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον των αρχαιολογικών χώρων, συνδυάζοντας τη διασφάλιση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης, με την ελάχιστη παρέμβαση στο αρχαιολογικό τοπίο και την απρόσκοπτη θέαση των μνημείων», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Αρχαία Αγορά-Άρειος Πάγος
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, η υλοποίηση του έργου της ενεργητικής πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Αγοράς και του Αρείου Πάγου, όπου εντάσσονται και τα κατάλοιπα του Ελευσινίου εν ‘Αστει (Ναού αφιερωμένου στη Δήμητρα), προέκυψε λόγω των αυξημένων κινδύνων πυρκαγιάς, εξαιτίας της πυκνότητας της βλάστησης, γεγονός που επιδεινώνεται από την ξηρασία. Να σημειωθεί ότι ο χώρος γειτνιάζει με άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Ακρόπολη και οι Λόφοι Μουσών-Νυμφών-Πνύκας, καθώς και με αστικά άλση, όπως το αλσύλλιο του Θησείου. Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, επίσης, υποδέχεται, σε καθημερινή βάση, έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου στον οργανωμένο και περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς. Τοποθετείται δίκτυο πυρόσβεσης περιμετρικά της περίφραξης, τροφοδοτούμενο από το υφιστάμενο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, που βρίσκεται κοντά στο πάρκο Θησείου. Το κεντρικό δίκτυο σωληνώσεων θα είναι υπέργειο ή όπου απαιτείται υπόγειο, προστατευμένο σύμφωνα με τους κανονισμούς. Στον αρχαιολογικό χώρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος είναι κατά ένα τμήμα του περιφραγμένος και ο υπόλοιπος ανοιχτός, όλο το 24ωρο, για το κοινό, προβλέπονται δύο ανεξάρτητα δίκτυα πυρόσβεσης, τα οποία χωροθετούνται περιμετρικά της περίφραξης και τροφοδοτούνται, επίσης, από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Το παλαιό δίκτυο, το οποίο τροφοδοτείται από το δίκτυο της πόλης, θα εξυπηρετεί πλέον μόνο τις ανάγκες για άρδευση και ύδρευση του αρχαιολογικού χώρου.
Αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού
Όπως ενημερώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το υφιστάμενο πυροσβεστικό δίκτυο του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού αποτελείται από τρεις πυροσβεστικές φωλιές πλήρως εξοπλισμένες, μια βόρεια του μουσείου, μια στην περίφραξη της οδού Πειραιώς, μια έναντι της Ιεράς Οδού πλησίον της Αγίας Τριάδος, ενώ μια τέταρτη προβλέπεται να τοποθετηθεί στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Σε αρκετά σημεία υπάρχουν, επίσης, πυροσβεστήρες τροχήλατοι. Έχει πρόσφατα εγκατασταθεί σύστημα εκτόξευσης ύδατος στο νότιο λόφο, ενώ προβλέπεται να τοποθετηθεί ένα, ακόμη, στα πρανή, κατά μήκος της οδού Ερμού. Βάσει του νέου σχεδιασμού, τοποθετείται δίκτυο πυρόσβεσης περιμετρικά της περίφραξης, τροφοδοτούμενο από το υφιστάμενο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Το δίκτυο θα τροφοδοτεί τις εξωτερικές πυροσβεστικές φωλιές αλλά και τα δίκτυα αυτόματης διαβροχής, τα οποία τοποθετούνται σε επιλεγμένες θέσεις.
Για την προειδοποίηση του κοινού, σε περίπτωση πυρκαγιάς στους δύο αρχαιολογικούς χώρους, τοποθετείται εντός της Στοάς Αττάλου και στα γραφεία προσωπικού στον Κεραμεικό, μεγαφωνικά συστήματα ειδοποίησης. Στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση του προσωπικού των αρχαιολογικών χώρων στη χρήση των νέων συστημάτων.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΠΟ: αναβαθμίζεται η προσβασιμότητα στην Κνωσό
- Μάτι: χώρος δασικής αναψυχής με σημαντικά νέα αρχαιολογικά ευρήματα
- Αρχαιολογία: οι όροι έγκρισης οικοδομικής άδειας γηπέδου ΠΑΟ
- Καλαμάτα: πρωτοβουλία για περιβάλλον και μνημεία πολιτισμού Κάτω Βέργας
- ΕΛΙΠΥΚΑ: δωρεάν webinar για συστήματα ενεργητικής πυροπροστασίας
- Ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Θερμοπυλών