Τα έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και περιβάλλοντος στη Δυτική Ελλάδα
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΠεριβάλλον 6 Δεκεμβρίου 2018 Αργύρης
Ανοίγει δουλειές η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Με άξονα το ενεργειακό και με όχημα τις συμπράξεις με τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα και τα Επιμελητήρια της περιοχής, δρομολογεί σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν από παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε δημόσια κτίρια, όπως είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών έως και την ανασυγκρότηση του περιφερειακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, με αρχική εστίαση στις πλημμύρες, τη διάβρωση των ακτών και τις πυρκαγιές στη Δυτική Ελλάδα.
Στα έργα που σχεδιάζονται η Περιφέρεια φιλοδοξεί να απασχοληθούν μηχανικοί όλων των ειδικότήτων και αρκετοί κλάδοι της οικοδομής που έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Παράλληλα έχει δρομολογήσει την ίδρυση της πρώτης ενεργειακής κοινότητας στη Δυτική Ελλάδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τα ΑΤΕΙ της περιοχής.
Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων
Στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, στην οποία έχουν συμπράξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τα ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας καταγράφηκε το ‘ενεργειακό αποτύπωμα’ των υπηρεσιών, ενεργειακές ανάγκες και ενεργειακές καταναλώσεις προκειμένου να συνταχθεί τεκμηριωμένη τεχνική έκθεση. Με βάση την τεχνική έκθεση θα ληφθούν μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης ενώ θα αναζητηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα ακολουθήσει η μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα τρία πιο ενεργοβόρα δημόσια κτίρια στη Δυτική Ελλάδα είναι το Διοικητήριο της Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, το Διοικητήριο της Ηλείας στον Πύργο και το κτίριο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, πρώην Γεωργική Σχολή, στην Πάτρα.
Πρόκειται για κτίρια χωρίς θερμομόνωση, σωστούς υαλοπίνακες (τζάμια) και χωρίς στεγανότητα, παρότι ορισμένα από αυτά είναι υπηρεσίες 24ώρου λειτουργίας. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Μπαλαμπάνης έχει την εγκατάσταση των «έξυπνων μετρητών» στα κτίρια της Περιφέρειας και στους τρεις νομούς, αλλά «και σε άλλα κτίρια όπως ο Ογκολογικός Ξενώνας στην Πάτρα, εστιάζοντας σε κοινωνικά προβλήματα όπως το κόστος λειτουργίας νοσηλευτικών και προνοιακών ιδρυμάτων». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Περιφέρειας και μόνο η αποτύπωση των ενεργειακών καταναλώσεων, πριν ακόμη γίνουν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, μπορεί να εξοικονομήσει το 20-25% της ενέργειας στα δημόσια κτίρια, με τη μέθοδο της άμεσης κινητοποίησης, όπου παρατηρούνται αδικαιολόγητες καταναλώσεις και διαρροές.
Το καλό παράδειγμα έχει δώσει ήδη το Πανεπιστήμιο της Πάτρας εξοικονομώντας με ανάλογες παρεμβάσεις ποσό 150 χιλ. ευρώ από λογαριασμούς.
Η Περιφέρεια, τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα Επιμελητήρια, διεκδικούν με τη σύμπραξή τους να προηγηθούν στην κατανομή των νέων χρηματοδοτήσεων προγραμμάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Νέος περιφερειακός σχεδιασμός
Οι πλημμύρες, η διάβρωση των ακτών και οι πυρκαγιές είναι οι τρεις προτεραιότητες του νέου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που ετοιμάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η σχετική διαβούλευση με τους συναρμόδιους θεσμικούς φορείς, δήμους και κοινότητες, ολοκληρώθηκε και δρομολογήθηκαν τρεις πιλοτικές εφαρμογές:
-Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Ηλεία
-Μέτρα για τη διάβρωση των ακτών στην Αχαϊα, από τον Άγιο Βασίλειο έως και το Αίγιο και
-Μέτρα για τις πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία
Θάβεται το 90% των σκουπιδιών στη Δυτ. Ελλάδα
«Οι δήμοι πρέπει να τρέξουν, να ωριμάσουν μελέτες και να κάνουν χρήση των χρημάτων που διατίθενται», δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Μπαλαμπάνης στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» όταν ρωτήθηκε για την υστέρηση της Περιφέρειας σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα του νέου Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Σύμφωνα με την εικόνα που έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης κάποιες διαχειριστικές ενότητες όπως η Ναύπακτος και γύρω περιοχές βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο για το έργο της μηχανικής διαλογής, το Αγρίνιο επίσης προχωρά ενώ σε πολύ καλό δρόμο είναι η Ηλεία με την Τριανταφυλλιά. Αυτή την περίοδο είναι ανοικτές δύο μεγάλες προσκλήσεις, η μία για μονάδες διαλογής και διαχείρισης του υπολείμματος σε ΧΥΤΥ και η άλλη που αφορά τοπικά σχέδια διαχείρισης, αποκλειστικά για τους δήμους και τις διαχειριστικές ενότητες. Πρόκειται για πιο ήπιες δράσεις όπως η κομποστοποίηση και η ανακύκλωση ή ακόμη και η προμήθεια μικρών κομποστοποιητών και νέων απορριμματοφόρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας στη Δυτ. Ελλάδα πάνω από το 90% των στερεών αποβλήτων συνεχίζει να θάβεται . «Είναι αναγκαίο, για την προσαρμογή με τα σημερινά δεδομένα, να δουλέψουμε την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή και δράσεις που θα μειώνουν το υπόλειμμα που θα πηγαίνει στους ΧΥΤΑ Αυτό είναι το ζητούμενο και ευελπιστούμε ότι θα καταλήξουμε, τόνισε ο Ν. Μπαλαμπάνης.. Το θέμα με τα εργοστάσια διαλογής που θα μειώσουν σε μεγάλο ποσοστό το ποσοστό της ταφής είναι πολύ σημαντικό. Βρισκόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε στον ‘αέρα’ εργαλεία για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων δράσεων από τους δήμους, είμαστε σε επαφή αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για το καλό της Δυτικής Ελλάδας. Τα εργοστάσια διαλογής, όταν γίνουν, θα μειώσουν την παραγωγή απορριμμάτων, αλλά αυτό δυστυχώς δεν επαρκεί για τους δημάρχους και τις τοπικές αρχές».
Αυτόνομη και μεταφερόμενη ενεργειακή μονάδα
Μεταφερόμενη μονάδα που θα παράγει ρεύμα από φωτοβολταϊκά πάνελ, θα μπορεί να ηλεκτροδοτεί περιοχές ή οικισμούς, έπειτα από την εκδήλωση πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών. Θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε μονάδες υγείας, καταυλισμούς, αντλιοστάσια κ.α.
Η αυτόνομη και μεταφερόμενη ενεργειακή μονάδα παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Σύμφωνα με την παρουσίαση η μονάδα θα λειτουργεί σε κοντέινερ, το οποίο θα μεταφέρεται στη συγκεκριμένη περιοχή που έχει πληγεί για να προσφέρει ανακούφιση στους κατοίκους. Με τη βοήθεια των φωτοβολταϊκών πάνελ η μονάδα αποθηκεύει σε ηλεκτρικές μπαταρίες ενέργεια, την οποία μπορεί να παράσχει σε περίπτωση που την χρειαστεί κάποιο χωριό, καταυλισμός, ή ακόμα και τμήμα κάποιας πόλης.
Η μονάδα αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροδότηση ενός οδικού κόμβου ή φωτεινών σηματοδοτών, ώστε να αποτραπούν τροχαία ατυχήματα, αλλά και η ηλεκτροδότηση ενός αντλιοστασίου, που δεν έχει δεύτερη πηγή ενέργειας.
Ακόμη, μέσω της μεταφερόμενης μονάδας, θα μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν και υγειονομικές μονάδες.
Τη δημιουργία της μεταφερόμενης ενεργειακής μονάδας συνέλαβε το Τμήμα Μηχανολογίας του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Την ιδέα βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα και την στήριξε η Περιφέρεια.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: πάνω από 38.000 οι αιτήσεις στα προγράμματα «Εξοικονομώ»
- ΥΠΕΝ: ξεκινούν πέντε νέα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης
- ΥΠΕΝ: πρόγραμμα ενεργειακού εικονικού συμψηφισμού για βιομηχανία
- Δυτική Ελλάδα: ξεκινάει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2027
- Δυτική Ελλάδα: έργα & συνέργειες ενεργειακής αυτονομίας και ανθεκτικότητας
- Έργα 72 εκατ. ευρώ ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του στρατού