ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Έντεκα ενότητες έργων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης . Πότε θα βγουν... Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για τους δήμους

Της Ντίνας Καράτζιου/

Έντεκα ενότητες έργων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης . Πότε θα βγουν οι προκηρύξεις. Πως θα παρακολουθείται και θα αξιολογείται η πορεία τους.

Στην προμετωπίδα των έργων που εντάσσονται στον μηχανισμό του ελληνικού σχεδίου για  το Ταμείο Ανάκαμψης για τους δήμους, βρίσκονται παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης,  ευφυή συστήματα και η εκπόνηση των Τοπικών Πολεδομικών  Σχεδίων.Η  λίστα των έργων  του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η εξής:

  • Υπογειοποιήσεις δικτύων σε αστικές και σε κάποιες δασικές περιοχές.
  • Το μεγάλο «Εξοικονομώ» του Δημοσίου για έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και οδοφωτισμού, η επιδότηση των οποίων θα γίνει μόνο με την προϋπόθεση συμμετοχής και των πόρων ενός ιδιωτικού φορέα. Το διατιθέμενο ποσό ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ ενώ οι εξοικονομήσεις εκτιμάται να είναι της τάξης των 600 εκ. ευρώ.
  • Οι στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι ονοματισμένες, όπως για παράδειγμα ο Ελαιώνας. Η ένταξη των αναπλάσεων έχει ως προϋπόθεση να έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
  • Έργα ύδρευσης , εξοικονόμησης πόσιμου νερού, άρδευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά, προστασίας βιοποικιλότητας, αντιπυρικής προστασίας.
  • Πολεοδομικά σχέδια, τα οποία εμπλέκουν όλους τους δήμους και θα περιλαμβάνουν και ειδικά πολεοδομικά και οριοθέτηση οικισμών .
  • Ψηφιακά έργα που θα αγγίξουν και τους δήμους.
  • Οι «έξυπνες πόλεις». Το πρόγραμμα αφορά κάποιους δήμους από δέκα έως είκοσι.
  • Έργα για ανακαινίσεις δημοτικών δομών υγείας
  • Έργα παιδικής προστασίας με τη δημιουργία παιδικών και βρεφικών σταθμών.
  • Έργα οδικών παρεμβάσεων για βελτίωση οδικής ασφάλειας.
  • Επιχειρηματικά πάρκα σε συνεργασία με ιδιώτες.

Το επόμενο τρίμηνο.

Τα έργα παρουσιάστηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ . Θ.Σκυλακάκη στη διαδικτυακή ημερίδα  που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)  με κεντρικό θέμα το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης. Αναφερόμενος γενικότερα στη δομή, τους στόχους και τους περιορισμούς τα προγράμματος «Ελλάδα 2.0», ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι τα περισσότερα έργα είναι κλειστά, προαποφασισμένα και με υψηλή ωριμότητα μελετών και ξεκινάνε άμεσα. Επίσης, σημείωσε ότι από τα 57 δις ευρώ που κινητοποιεί αυτό το ελληνικό σχέδιο, 40-43 δις ευρώ αφορούν ώριμες ιδιωτικές επενδύσεις. Η σημασία αυτών των επενδύσεων είπε, είναι ότι όταν συμβούν σε συγκεκριμένες περιοχές θα φέρουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Άρα, τόνισε, και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πάρα πολύ μεγάλος και αφορά στην υποδοχή και τη φιλοξενία αυτών των επενδύσεων.

Σε ότι αφορά στα ανοιχτά έργα, δηλαδή έργα και προγράμματα που έχουν και τοπικό χαρακτήρα και εμπλέκεται πολύ άμεσα ή έμμεσα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα οποία μπορεί να συμμετάσχει,  ο κ. Σκυλακάκης παρέθεσε την προαναφερθείσα λίστα και τόνισε, ότι  ότι λεπτομερής παρουσίασή τους θα γίνει το επόμενο τρίμηνο.

Οι προκηρύξεις

Για τις προκηρύξεις των έργων ο ίδιος  ανέφερε,  ότι σε ό,τι αφορά στα κλειστά έργα οι προκηρύξεις θα γίνουν νωρίτερα, ενώ για τα ανοικτά θα γίνει διαβούλευση μέχρι την έγκριση του Σχεδίου και στη συνέχεια θα βγουν οι προκηρύξεις από τα υπουργεία. Για την τεχνική βοήθεια σε μικρούς δήμους τόνισε πως τα ίδια τα έργα εμπεριέχουν την τεχνική βοήθεια – δαπάνες ωρίμανσης μελετών. Πέραν αυτού το ίδιο το Ταμείο Ανάκαμψης θα κάνει και μια ενεργή προώθηση και παρακολούθηση σε κάθε υπουργείο. Οπως είπε, σε περίπτωση καθυστερήσεων θα διαθέτει δικές του δυνάμεις συμβουλευτικές και μελετητικές προκειμένου να παρεμβαίνει.

Οι προτάσεις  της ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας από τον Αύγουστο του 2020 έχει προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και έργα που είναι ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και κοστολογημένα, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ουσιαστική και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εθνικής και τοπικής οικονομίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο  πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.  Τόνισε ακόμη, ότι  έχει προτείνει οριζόντιες δράσεις που στόχο έχουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε στην οικονομία η πανδημία, αλλά και την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων όσο και την αποκέντρωση: «Έχει προτείνει έργα που στοχεύουν στην βιωσιμότητα, το περιβάλλον, τις έξυπνες πόλεις.  Γεγονός  που αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία πρέπει να έχει ρόλο και λόγο στο σχεδιασμό του προγράμματος».  Για το  θέμα της τεχνικής στελέχωσης των δήμων ανάφερε χαρακτηριστικά,  ότι «μάλλον το μεγαλύτερο θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η τεχνική βοήθεια για την ωρίμανση των μελετών, κυρίως στους μικρούς Δήμους, καθώς αυτός θα είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας τόσο του συγκεκριμένου προγράμματος, όσο και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Αυτό, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του προσωπικού των Δήμων που λόγω κινητικότητας εξακολουθούν να αποψιλώνονται από εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας