ecopress
Ποιος έχει δικαίωμα να πάρει το κατοικίδιο της οικογένειας μετά τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης; Το ζήτημα απασχόλησε σε 2ο βαθμό το παραπάνω γερμανικό... Τα κατοικίδια γίνονται «πράγματα» μετά τη διακοπή της συμβίωσης

Ποιος έχει δικαίωμα να πάρει το κατοικίδιο της οικογένειας μετά τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης;

Το ζήτημα απασχόλησε σε 2ο βαθμό το παραπάνω γερμανικό δικαστήριο μετά από προσφυγή που άσκησε γυναίκα κατά του πρώην συζύγου της με την αιτίαση, ότι μετά τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσής τους το 2016 αυτός δεν της επέτρεπε να επικοινωνεί με τον σκύλο ράτσας λαμπραντόρ, που φρόντιζαν μαζί κατά τη διάρκεια του γάμου τους. 

Κατά την αποχώρηση από την οικογενειακή στέγη, ο καθ’ ου πήρε τον σκύλο μαζί του σε νέα οικία, όπου το κατοικίδιο ζει αδιάλλειπτα έκτοτε. Η αιτούσα ζήτησε να της αποδωθεί το ζώο για μείνει μαζί της και, πάντως, να ρυθμιστεί το δικαίωμα επικοινωνίας της με αυτό, στηριζόμενη αφενός στις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου και αφετέρου στη νομοθεσία περί προστασίας των ζώων.

Εφόσον τα ζώα εμπίπτουν στην νομική έννοια των πραγμάτων, το δικαστήριο εφάρμοσε το άρθρο § 1568 b Abs. 1 BGB, το οποίο αντιστοιχεί στο δικό μας 1394 ΑΚ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης, καθένας από τους συζύγους δικαιούται να παραλάβει τα κινητά  (πράγματα) που του ανήκουν, ακόμα κι αν αυτά χρησιμοποιούνταν από κοινού ή μόνον από τον άλλο σύζυγο κατά τη διάρκεια του γάμου. Εν προκειμένω, ο καθ’ ου αποδείκνυε την κυριότητά του επί του κατοικιδίου, προσκομίζοντας το συμφωνητικό της αγοράς του, που ανατρέχει σε χρόνο προγενέστερο της σύναψης του γάμου του με την αιτούσα και εμφανίζει αυτόν και μόνον ως αγοραστή.

Περαιτέρω, το δικαστήριο διέγνωσε, ότι εν προκειμένω δεν παραβιάζεται η νομοθεσία περί της προστασίας των ζώων. Το κατοικίδιο ζούσε με τον καθ’ ου σε ευρύχωρο σπίτι με κήπο, είχε περίπου τρία χρόνια να επικοινωνήσει με την αιτούσα, συνεπώς η εκ νέου αλλαγή του περιβάλλοντος διαβίωσής του μάλλον θα το έβλαπτε, παρά θα το ωφελούσε. Τέλος, η αιτούσα δεν θεμελιώνει δικαίωμα επικοινωνίας με το ζώο. Οι διατάξεις του οικογενειακού δικαίου περί ρυθμίσεως του δικαιώματος επικοινωνίας με τέκνο μετά τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης των γονέων του, δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά στην περίπτωση του κατοικιδίου της οικογένειας.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας