ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Με εχέγγυα βιωσιμότητας, ούτως ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους στο μέλλον θα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες τις ελληνικές επιχειρήσεις... Τα κριτήρια των τραπεζών για τη χορήγηση ρευστότητας σε επιχειρήσεις

Της Ντίνας Καράτζιου/

Με εχέγγυα βιωσιμότητας, ούτως ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους στο μέλλον θα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες τις ελληνικές επιχειρήσεις από τη δεξαμενή κεφαλαίων των 15 δις, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα δώσουν ρευστότητα  στις επιχειρήσεις και στην  πραγματική οικονομία.

Μάλιστα,  θεωρώντας δεδομένη τη δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων,  έγκυρες πληροφορίες από τον τραπεζικό τομέα, αναφέρουν , ότι οι τράπεζες, υπό το φόβο μίας νέας έκρηξης κόκκινων δανείων επιδόθηκαν σε άτυπα stess tests όσον αφορά τον έλεγχο της οικονομικής αντοχής κυρίως των τουριστικών επιχειρήσεων, στις οποίες εστιάζει  μία μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου για τη χορήγηση ζεστού χρήματος,

Ακραία σενάρια

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πρώτες εκτιμήσεις που υπάρχουν για  τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  λόγω της κρίσης του κορονωιού  προσδιορίζουν το ποσοστό αυτό από  10 έως 15%  του συνόλου. Ως εκ τούτου, ο προσανατολισμός των τραπεζών  είναι να προσφέρουν ρευστότητα κατά προτεραιότητα σε ισχυρές μονάδες του τουρισμού, αλλά και σε επιχειρήσεις που θα αντέξουν τους ισχυρούς κραδασμούς που θα προκαλέσει η πανδημία. Για αυτό και υπογραμμίζουν  τη στήριξη σε βιώσιμες και οριακά βιώσιμες επιχειρήσεις.

Εξού και τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι ακραία:  «Τα σενάρια αυτά προβλέπουν ότι ακόμη και το 2022 μία ξενοδοχειακή επιχείρηση δεν θα έχει επανακάμψει πλήρως από την κρίση της πανδημίας.  Χρησιμοποιούνται ακόμη και δείκτες εσόδων που προβλέπουν 15 % λιγότερα έσοδα για το 2022 από την τελευταία  χρυσή χρονιά του τουρισμού με έσοδα 19 δις», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Υπογραμμίζει επίσης, ότι «η εκτίμηση των  τραπεζών για τα τουριστικά έσοδα- και  παρά τις προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση, είναι, ότι αυτά  δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δις». Και προσθέτει, «μολονότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τη συμπεριφορά των δανειοληπτών,  το πιο πιθανό σενάριο,  είναι η υγειονομική κρίση να ανατρέψει τη σχετικά ομαλή πορεία που υπήρχε όσον αφορά την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων επιχειρηματικών δανείων, τα οποία την τελευταία τριετία, έβαινε μειούμενη και να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των κόκκινων δανείων»

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω των οποίων θα χορηγηθεί 15δις στην ελληνική οικονομία περιλαμβάνουν εκτός από τη χορήγηση άμεσης ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αφορούν και στα μέτρα αναστολών πληρωμών αλλά και αναδιάρθρωσης παλαιότερων δανείων.

Επιχειρηματίες αναφέρουν στο ecopress, ότι το τραπεζικό σύστημα δεν θα είναι γενναιόδωρο  και πάση θυσία, θα θελήσουν να περιορίσουν το ρίσκο για τα δικά τους κεφάλαια, τα οποία δεν καλύπτονται από κρατικές εγγυήσεις.

Πάντως, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν στις 21 Μαϊου  ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι Υφυπουργοί, κ. κ.  κ. Γιάννης Τσακίρης, Νίκος Παπαθανάσης και Χρίστος Δήμας και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Νίκος Μαντζούφας κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν στα μέτρα παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο υπουργός Ανάπτυξης επ’ αυτού ήταν κατηγορηματικός: «Σας θυμίζω ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί έναντι του Πρωθυπουργού ότι η χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι 15 δις ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις. Παρακολουθούμε στενά την πιστωτική επέκταση των τραπεζών, οι οποίες πρέπει, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, να πάρουν, θα έλεγα, ένα σημαντικά μεγαλύτερο, αλλά λελογισμένο ρίσκο, προκειμένου και να κερδίσουμε το χρόνο που χάσαμε, αλλά να γίνουμε και πιο ανταγωνιστικοί από άλλες χώρες και αγορές».

Επ’ αυτού, οι ίδιες τραπεζικές αναφέρουν, ότι μπορεί οι τράπεζες να διευρύνουν τις δυνατότητες τους λόγω των προγραμμάτων εγγυοδοσίας και επιδοτήσεων που έχει ενεργοποιήσει το ελληνικό Δήμοσιο και σε συνδυασμό με τους χαλαρότερους κανόνες όσον αφορά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων που επέτρεψε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, εντούτοις, θα προχωρήσουν σε πολύ ρεαλιστικές και λελογισμένες κινήσεις, γιατί δεν είναι διατεθειμένες να ρισκάρουν ένα μεγάλος εύρος  μη εξυπηρετούμενων δανείων».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας