Τα πέντε “κλειδιά” για χρηματοδότηση καινοτόμων έργων στις ελληνικές πόλεις, από τα 100 εκ ευρώ του ΕΠΤΑ της ΕΕ
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕνέργειαΠεριβάλλον 18 Δεκεμβρίου 2017 Αργύρης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χρηματοδότηση έως 100 εκατ. ευρώ στη διάθεση των ευρωπαϊκών πόλεων και απευθύνει πρόσκληση υποβολής προτάσεων για καινοτόμα έργα, με προθεσμία που ήδη τρέχει από την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 έως το τέλος Απριλίου.
Η Ιουλία Μωραΐτου, Πολιτικός Μηχανικός Διδάκτωρ Χωροταξίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης, με γνώση και μακρά ενασχόληση στα ευρωπαϊκά θέματα, τονίζει προς το ecopress.gr ότι οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν σε ένα σκληρό και ανταγωνιστικό στίβο αξιολόγησης, παρουσιάζοντας η ίδια τις πέντε βασικές προϋποθέσεις –κλειδιά, που είναι αναγκαία για να μπουν οι ελληνικοί δήμοι στον σκληρό στίβο διεκδίκησης μέχρι την τελική εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων.
Οι ελληνικές πόλεις, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλης της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρόκληση αλλά και την δυνατότητα να αναπτύξουν ολοκληρωμένες και βιώσιμες προτάσεις, ώστε να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό την χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για πολλά και σημαντικά καινοτόμα έργα.
Ειδικότερα από την ΕΕ ανακοινώθηκε ότι ποσό έως 100 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) θα συμβάλει στη χρηματοδότηση δημιουργικών έργων στους ακόλουθους τομείς: προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ποιότητα του αέρα, στέγαση και απασχόληση, καθώς και δεξιότητες για την τοπική οικονομία, σύμφωνα με τους στόχους του αστικού θεματολογίου της ΕΕ. Οι πόλεις που το επιθυμούν καλούνται να υποβάλουν αίτηση εδώ, από την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 και έως τον Απρίλιο 2018, για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων «Αστικές καινοτόμες δράσεις».
Σειρά σεμιναρίων θα διοργανωθούν στα κράτη μέλη προκειμένου να βοηθήσουν τους αιτούντες να υποβάλουν ολοκληρωμένες προτάσεις και να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να λάβουν χρηματοδότηση.
Η αρμόδια Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική, κ. Κορίνα Κρέτσου, δήλωσε: «Οι Αστικές καινοτόμες δράσεις παρέχουν στις πόλεις τη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε πρωτοποριακά έργα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις στην Ευρώπη. Η παρούσα 3η πρόσκληση υποβολής προτάσεων, με επίκεντρο τις αστικές δράσεις για την προστασία του κλίματος, έρχεται να συμπληρώσει τις δεσμεύσεις και τα επιτεύγματά μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής με τίτλο “One Planet Summit” στο Παρίσι.»
H ανακοίνωση στον ιστότοπο της ΕΕ
Οι προϋποθέσεις -κλειδιά
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να συγκεντρώνουν οι ενδιαφερόμενοι για να διεκδικήσουν με αξιώσεις την τελική έγκρισή των προτάσεων τους και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, όπως τονίζει η Ιουλία Μωραΐτου στο ecopress.gr είναι:
- Σε βάθος ανάγνωση και πλήρη κατανόηση των κείμενων πολιτικής της ΕΕ,
- Διαδικτύωση και «συμμαχίες» πόλεων σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο,
- Επί της ουσίας διαχειριστική επάρκεια,
- Ουσιαστικές επιλογές επιστημονικών συνεργατών και τεχνοκρατών, που θα μπορούν να υποστηρίξουν σοβαρά όλες τις φάσεις αυτής της διεκδίκησης από την πρωτοτυπία στην κεντρική ιδέα κοινού ενδιαφέροντος για τις διακρατικές συνεργασίες, στην υποβολή, στον προγραμματισμό και στρατηγικό σχεδιασμό των δράσεων μέχρι και την υλοποίηση. Και βέβαια
- Σωστή και επιτυχημένη υποβολή της πρότασης και ίσως και την τελική επιδιωκόμενη επιβίωση, στον σκληρό ανταγωνισμό και στην κρίση των αξιολογητών, που δεν είναι και ότι ευκολότερο…
-Ας μην ξεχνάμε πως τα σεμινάρια που πρόκειται να γίνουν είναι κρίσιμος στίβος εξεύρεσης απαντήσεων σε πολλά βασικά αλλά και επιμέρους θέματα τονίζει η ίδια, σημειώνοντας ειδικότερα ότι:
Προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της τρίτης πρόσκλησης που ανέρχεται σε 80-100 εκατ ευρώ αποτελούν τέσσερις αστικές θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι:
- προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
- ποιότητα του αέρα,
- κατοικία,
- θέσεις εργασίας και δεξιότητες στην τοπική οικονομία.
Η θεματική φαρέτρα του συμφώνου του Άμστερνταμ που σφράγισε τις προτεραιότητες της Αστικής Ατζέντα (Urban Agenda) και που έχει επικυρωθεί από τους αντίστοιχους με το αντικείμενο υπουργούς των κρατών μελών της ΕΕ το Μάιο του 2016, εκτείνεται μεταξύ άλλων στα αντικείμενα:
- της κυκλικής οικονομίας,
- των θέσεων εργασίας και δεξιοτήτων στην τοπική οικονομία,
- στην αστική κινητικότητα,
- στην διατήρηση της ποιότητας του αέρα,
- στη διαχείριση του ζητήματος της φτώχειας στον αστικό χώρο,
- στην ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση,
- στις διαδικασίες ενσωμάτωσης μεταναστών και προσφύγων,
- στις βιώσιμες χρήσεις γης και τέλος
- στον τεράστιας σημασίας τομέα της κατοικίας στις πόλεις.
Το πλαίσιο πολιτικής αυτό για τα ζητήματα του αστικού χώρου χρηματοδοτείται παραδοσιακά από το χρηματοδοτικό πλαίσιο της πολιτικής συνοχής και στο ερευνητικό του κομμάτι από το χρηματοδοτικό πλαίσιο της πολιτικής έρευνας- καινοτομίας.
Η Ιουλία Μωραΐτου καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι: Στο πλαίσιο λοιπόν της χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής εντάσσεται και η τρίτη προκήρυξη υποβολής υποψηφιότητας χρηματοδότησης για τις Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (με καταληκτική ημερομηνία τις 30 Μαρτίου 2018 και συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό 372 εκατ. για όλη την τρέχουσα περίοδο 2014-2020), με στόχο να απαντηθούν -ή δυνατό- οι σύνθετες προκλήσεις που οι σύγχρονες πόλεις μας αντιμετωπίζουν και που οι τοπικές αρχές, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να διαχειριστεί και να διευθετήσει ουσιαστικά με τολμηρές και πρωτότυπες επιλογές και δράση.
Σχετικά Άρθρα
- Η ΕΕ εγκαινιάζει την Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία
- ΕΕ: προκήρυξη 90 εκατ. ευρώ για έργα αστικής καινοτομίας
- Πρόσκληση 50 εκατ. ευρώ για δράσεις του Ευρωπαϊκού Bauhaus
- ΥΠΕΝ: “καμπανάκι” για προτάσεις έργων στα δίκτυα ύδρευσης
- ΕΕ: νέα πρόσκληση για προτάσεις έργων αστικής καινοτομίας
- Νέα έργα ΟΤΑ 340 εκατ ευρώ εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης»