Τα πολεοδομικά κίνητρα για τα Επιχειρηματικά Πάρκα και την Εφοδιαστική
ΕπιχειρήσειςΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 19 Μαρτίου 2019 Αργύρης

Του Αργύρη Δεμερτζή/
Πολεοδομικά κίνητρα για την ανάπτυξη νέων και για να βγουν από την «καραντίνα» της αυθαίρετης δόμησης τα υφιστάμενα Επιχειρηματικά Πάρκα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας.
Ρύθμιση πρώτης γραμμής θεωρείται η μείωση των θέσεων στάθμευσης στο 50% του πλήθους που επιβάλλεται από την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία για νέες και εγκατεστημένες επιχειρήσεις προβλέπεται στα πολεοδομικά κίνητρα που δίνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τα Επιχειρηματικά Πάρκα.
Το νέο νομοσχέδιο, που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής καταρτίστηκε με πρωτοβουλίες του αρμόδιου αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλα, ενώ συγκέντρωσε τη θετική ανταπόκριση του επιχειρηματικού κλάδου και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, με την επισήμανση ότι “επιλύονται χρόνια προβλήματα και οδηγεί σε νέα εποχή τη Βιομηχανία και την Εφοδιαστική”.
Μείωση χώρων στάθμευσης
Ειδικότερα στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου σχετικά με τη μείωση χώρων στάθμευσης σημειώνεται ότι:
-« Συγκεκριμένα με την προτεινόμενη ρύθμιση θα επιτρέπεται να μειωθούν, οι θέσεις στάθμευσης, στο 50% του πλήθους που επιβάλλεται από την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία, ακόμη και για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις ΕΠ. Αυτή η ρύθμιση, τακτοποιεί πολεοδομικές παραβάσεις για μεμονωμένες επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί στην κατασκευή των προβλεπομένων χώρων στάθμευσης ή απελευθερώνει θέσεις στάθμευσης (γήπεδο ή κτήριο) που έχουν δεσμευτεί συμβολαιογραφικά για την έκδοση των αδειών δόμησης, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση.»
Τμηματική ολοκλήρωση έργων
Σχετικά με την διαδικασία διαπίστωσης της ολοκλήρωσης των έργων υποδομής στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι «επιτρέπεται η τμηματική ολοκλήρωση έργων ΕΠ εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό. Ειδικότερα μετά από την περαίωση των έργων υποδομής σε τμήμα του ΕΠ γίνεται η αυτοψία/ έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να διαπιστωθεί η περαίωση του τμήματος ώστε να εκδοθεί η σχετική πράξη διαπίστωσης και αντιστοίχως η άδεια λειτουργίας για το περαιωμένο τμήμα του ΕΠ. Η διάταξη αυτή έχει αναδρομική εφαρμογή και σε παλιά ΕΠ που αδειοδοτηθηκαν με το ν2545/97 και εκκρεμεί η έκδοση σχετικής διαπιστωτικής απόφασης».
Απαλλαγή από άδεια εγκατάστασης
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου επεκτείνονται οι διατάξεις απαλλαγής από άδεια εγκατάστασης και έκδοση Πρότυπης Περιβαλλοντικής Δέσμευσης (ΠΠΔ) που ισχύουν για τη μεταποίηση και στις επιχειρήσεις εφοδιαστικής του ν. 4302/14 που εγκαθίστανται εντός Επιχειρηματικών Πάρκων.
Ποσοστό κάλυψης
Παράλληλα προβλέπεται ότι στο ποσοστό κάλυψης 20% των υπαρχόντων κτηρίων προσμετρούνται όλα τα κτήρια που στεγάζουν επιτρεπόμενες δραστηριότητες του Αρθ. 43 και όχι μόνο τα βιομηχανικά κτήρια , όπως εμμέσως τεκμαίρεται στο νόμο όπου γίνεται αναφορά σε ” βιομηχανικές” συγκεντρώσεις.
Παράλληλα επεκτείνονται τα κίνητρα του ν3982/11 για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις εντός Επιχειρηματικών Πάρκων και στις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής που εγκαθίστανται σε αυτά.
Οικονομικές Ρυθμίσεις
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για τα Επιχειρηματικά Πάρκα και την εφοδιαστική, οι οποίες προβλέπουν ότι:
Δημιουργία του μετοχικού κεφαλαίου Εταιρίας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) υπό διάφορες εκδοχές (μετρητά, σε είδος), το οποίο πρέπει να καταβληθεί το αργότερο εντός έξι (6) μηνών μετά την έκδοση της ΚΥΑ της παρ.1 του άρθ. 47. Έτσι, ενώ δεν διαφοροποιείται το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου που πρέπει να συγκεντρωθεί από τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας, προσδιορίζονται με ακρίβεια οι διαδικασίες πιστοποίησης του και διατυπώνεται η διαδικασία, με την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν την συνδρομή για την κάλυψη των οικονομικών προϋποθέσεων δημιουργίας του ΜΚ 10%, εκ μέρους της ΕΑΝΕΠ, έξι μήνες μετά την έκδοση της παραπάνω ΚΥΑ, προκειμένου να αρθούν ασάφειες και αβεβαιότητες που δημιουργήθηκαν στις υπηρεσίες από σκέψη του ΣτΕ που διατυπώθηκε πρόσφατα σε εκδίκαση σχετικής υπόθεσης.
Ιδιαίτερο κίνητρο
Δυνατότητα η πρωτοβουλία ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου να μπορεί να αναληφθεί και από Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) ΑΕ υπό σύσταση. Ειδικότερα, επαναφέρεται σχετική διάταξη του Ν.2545/1997 ως προς το δικαίωμα αυτό και διατυπώνονται τα έγγραφα και οι διαδικασίες, με τις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν και σε αυτή την περίπτωση να εξετάζουν την συνδρομή για την κάλυψη των οικονομικών προϋποθέσεων δημιουργίας του ΜΚ 10%, εκ μέρους του Φορέα υπό σύσταση, πριν την έκδοση της ΚΥΑ της παρ. 1, του άρθ. 47. Στην περίπτωση αυτή, τόσο η ΕΑΝΕΠ όσο και η δημιουργία του ΜΚ 10% επιβάλλεται να δημιουργηθούν εντός 6 μηνών από την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.
ΑΕ Ειδικού Σκοπού
Με την προτεινόμενη διάταξη δημιουργείται ιδιαίτερο κίνητρο για την ανάληψη πρωτοβουλιών ανάπτυξης ΕΠ, καθώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς δεν υποχρεούνται να συστήσουν ΑΕ Ειδικού Σκοπού πριν την έγκριση της επένδυσης, ειδικότερα στις περιπτώσεις πολύ μεγάλων καθυστερήσεων εκ μέρους της Διοίκησης. Ιδιαιτέρως επισημαίνεται ότι με την ρύθμιση αυτή, διευκολύνονται σημαντικά δημόσιοι φορείς, ΟΤΑ και Επιμελητήρια, να αναλαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες και να προβαίνουν στην ίδρυση ΑΕ όταν αυτές οι πρωτοβουλίες εξελίσσονται θετικά, χωρίς να χάνεται μεγάλος και πολύτιμος χρόνος, ειδικά για δημόσιους φορείς, όπου η συμμετοχή τους σε ΑΕ απαιτεί μεγάλες διοικητικές διαδικασίες και ελέγχους που μπορούν εξελίσσονται παράλληλα με την εξέταση του φακέλου έγκρισης της επένδυσης. Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι για την αξιολόγηση της παραπάνω επιλογής, πρέπει να αναφερθεί ότι η δυνατότητα να αναπτύσσονται ΒΕΠΕ από φορείς υπό σύσταση, με την ισχύ του Ν.2545/1997 πριν το Ν.3982/2011, λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά και έδωσε σημαντικό πλήθος υποδοχέων που τα περισσότερα εξ αυτών κατασκευάστηκαν και ολοκληρώθηκαν.
Χρόνος ίδρυσης
Δημιουργείται δυνατότητα επιλογής σε ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων που μπορούν να επιλέξουν το χρόνο ίδρυσης των Φορέων ΕΑΝΕΠ, πριν ή μετά την εγκριτική ΚΥΑ, ανάλογα με το επενδυτικό σχέδιο και τις παραμέτρους που συνδέονται με αυτό.
Σχετικά Άρθρα
- Επιχειρηματικά Πάρκα: νομοσχέδιο για ίδρυση-λειτουργία
- Επιχειρηματικά πάρκα: ξεκλειδώνουν 138 εκατ. € για ΑΠΕ και έξυπνη μεταποίηση
- Ένταξη 20 βιομηχανικών πάρκων στο Ταμείο Ανάκαμψης
- ΚΕΕΕ: πρόταση τριών σημείων για τα Επιχειρηματικά Πάρκα
- Επιχειρηματικά Πάρκα: ο νέος νόμος θα δοκιμαστεί στην πράξη
- ΥΠΕΘΟ: φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεως επιχειρήσεων