ecopress
Δέσμη μέτρων ελάφρυνσης των επαγγελματιών, με αιχμή τη μείωση τόσο των ληξιπρόθεσμων όσο και των τρεχουσών εισφορών ώστε η συνολική επιβάρυνση περίπου του 7%... Τα σενάρια ασφαλιστικών ελαφρύνσεων των ελεύθερων επαγγελματιών

Δέσμη μέτρων ελάφρυνσης των επαγγελματιών, με αιχμή τη μείωση τόσο των ληξιπρόθεσμων όσο και των τρεχουσών εισφορών ώστε η συνολική επιβάρυνση περίπου του 7% των μη μισθωτών που δηλώνει εισοδήματα άνω των 18.000 με 20.000 ευρώ και έως 70.000 ευρώ το χρόνο, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Close up young woman with calculator counting making notes at home, hand is writes in a notebook. Savings, finances, concept.

Σύμφωνα με την «Ηχώ των Δημοπρασιών» στη σκιά της συζήτησης για τη μείωση ή όχι των συντάξεων, στο υπουργείο Εργασίας εδώ και μήνες, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν θέσει στο μικροσκόπιο διατάξεις του λεγόμενου Νόμου Κατρούγκαλου που είτε αποδείχθηκαν προβληματικές στην εφαρμογή τους, είτε άδικες.
Μεταξύ αυτών, είναι η συνολική επιβάρυνση του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών από φόρους και εισφορές για κύρια ασφάλιση αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και η μείωση των «άδικων» ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έχει δημόσια ταχθεί υπέρ της επανεξέτασης του θέματος των υψηλών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στην όποια απόφαση αναμένεται να διαδραματίσει και η αναμενόμενη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων “μετρούν” ήδη σενάρια για ελάφρυνση των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων, ώστε το εναπομείναν εισόδημα να μην οδηγεί τους ασφαλισμένους σε συνθήκες οικονομικής δυσχέρειας.
Μάλιστα, ενώ αρχικά το επικρατέστερο σενάριο αφορούσε την ελάφρυνση των ετήσιων εισοδημάτων από 40.000 έως 70.000 ευρώ, πλέον, εξετάζεται το ποσό να πέσει σημαντικά, ώστε να μειωθεί η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές, για εισοδήματα από 18.000 ευρώ και πάνω.
Στο υπουργείο Εργασίας έχουν εδώ και μήνες αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα και αναζητούν λύσεις στο πεδίο της περικοπής των ασφαλιστικών εισφορών, εκεί που η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι δυσανάλογα μεγάλη. Εντοπίζουν το πρόβλημα κυρίως στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς, βάσει των επίσημων στοιχείων του ΕΦΚΑ, η πλειονότητα των 1,4 εκατ. αυτοτελών απασχολουμένων καταβάλλει χαμηλότερες εισφορές ακόμη και εντός του 2018, σε σχέση με το 2016. Υπάρχει βέβαια κι ένα 0,5% των μη μισθωτών ασφαλισμένων που εμφανίζει εισόδημα από 30.000 έως 70.000 ευρώ για τους οποίους προκύπτουν εισφορές σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που πλήρωνε στο παρελθόν. Με εισόδημα 15-000 – 70.000 ευρώ εμφανίζεται ένα ποσοστό της τάξης του 7%•
Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων, έχουν εδώ και καιρό επισημάνει τόσο προς το ΣτΕ όσο και προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ότι ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τους υψηλούς φόρους προκαλεί δυσανάλογη επιβάρυνση στην εργασίας τους

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας