Σε δύο σενάρια καταλήγει το υπουργείο Εργασίας για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, γεωτεχνικών, νομικών, υγειονομικών και οικονομολόγων με προγραμματισμό το επίδομα, που θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις από 150 έως 400 ευρώ να καταβληθεί στους δικαιούχους έως τα Χριστούγεννα, ως μέτρο ενίσχυσης από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊου.
Η νέα ενίσχυση θα δοθεί από την εισφορά των 10 ευρώ το μήνα, που πληρώνουν οι ίδιοι οι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ υπέρ του κλάδου ανεργίας. Στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως αυτοαπασχολουμένων έχουν συγκεντρωθεί εισφορές συνολικού ύψους 67 εκατ. ευρώ. Ποσό, που βάζει και το ανώτατο όριο της σχετικής δαπάνης για το έκτακτο βοήθημα, αφού όμως αφαιρεθούν ανελαστικές δαπάνες της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν στη τρέχουσα χρηματοδότηση των επιδομάτων ανεργίας αυτοαπασχολουμένων.
Τα δύο σενάρια
Το προς διάθεση λοιπόν ποσό με την μορφή εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος διαμορφώνεται περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Οι προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος σε όλες τις περιπτώσεις θέτουν ως όρο οι επιστήμονες να δηλώνουν πολύ χαμηλά έως και μηδενικά εισοδήματα στην Εφορία τον τελευταίο χρόνο.
Με αυτά τα δεδομένα τα σενάρια που εξετάζονται αρμοδίως για την χορήγηση του επιδόματος είναι:
1. Μόνον προς τους νέους επιστήμονες, και συγκεκριμένα σε όσους έχουν έως 5 ασφάλισης, οι οποίοι υπολογίζεται ότι ανέρχονται περί τους 100.000 και σε αυτή την περίπτωση το ύψος του βοηθήματος θα είναι περί τα 400 ευρώ ανά δικαιούχο.
2. Καταβολή του επιδόματος σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες χωρίς όριο ηλικίας ασφάλισης, οι οποίοι υπολογίζεται ότι ανέρχονται περί τους 300.000 και σε αυτή την περίπτωση το ύψος του επιδόματος θα είναι περί τα 150 ευρώ ανά δικαιούχο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για τη χορήγηση του σχετικού επιδόματος υπάρχουν ενστάσεις εκπροσώπων των μικρομεσαίων εμπόρων και βιοτεχνών των οποίων οι ασφαλισμένοι, αν και συνεισφέρουν κάθε μήνα (τέως ΟΑΕΕ πλην οικονομολόγων), θα εξαιρεθούν από την εν λόγω ενίσχυση.
Τηλεδιάσκεψη Γ. Βρούτση με επιστημονικούς φορείς
Στο μεταξύ την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Σπύρου Πρωτοψάλτη, με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων για το ζήτημα της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο συμφωνήθηκε όλοι οι επιστημονικοί σύλλογοι να επεξεργαστούν μία κοινή πρόταση, την οποία θα καταθέσουν στο υπουργείο την επόμενη εβδομάδα. Η πρόταση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την υπογραφή υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια, το εύρος των δικαιούχων και το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης, την οποία ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει να υλοποιήσει άμεσα.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα κριτήρια και το εύρος των δικαιούχων που θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα, το οποίο θα δοθεί μέσα από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011.
Συγκεκριμένα, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι κάτωθι πρόεδροι: Δημήτρης Βερβεσός (Δικηγορικός Σύλλογος Ελλάδος), Γιώργος Στασινός (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), Κωνσταντίνος Κόλλιας (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος), Θανάσης Εξαδάκτυλος (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), Θανάσης Δεβλιώτης (Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία), Αθηνά Τραχήλη (Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος), Γιώργος Ρούσκας (Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Ελλάδας), Δημοσθένης Τσιριγώτης (Δικαστικοί Επιμελητές Ελλάδος) και Σπύρος Μάμαλης (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος).
Σημειώνεται ότι η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και νομοθετήθηκε πρόσφατα στο νομοσχέδιο Ν. 4756/2020 «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων και άλλες κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις».
Προβλέπεται ότι η ενίσχυσηθα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.
Σχετικά Άρθρα
- Εισαγγελέας για τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας επιστημόνων
- Εργασίας: ο χάρτης των πληρωμών πριν το Πάσχα-τι καταβάλλεται
- Ποιοι θα πάρουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ
- Ασφαλιστικό: οι 13 σημαντικές ρυθμίσεις που ψηφίζονται στη Βουλή
- ΟΠΕΚΑ: πότε χορηγείται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση
- Οι πληρωμές για επιταγή ακρίβειας και επίδομα θέρμανσης