ecopress
Από το «Ριζοσπάστη». Μετά από πολλές παλινωδίες των προκατόχων της η κυβέρνηση έρχεται να ανακοινώσει την εγκατάλειψη του έργου, στο πλαίσιο οδηγιών και κατευθύνσεων...

Από το «Ριζοσπάστη». Μετά από πολλές παλινωδίες των προκατόχων της η κυβέρνηση έρχεται να ανακοινώσει την εγκατάλειψη του έργου, στο πλαίσιο οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΕ

Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να ακυρώσει την εκτροπή του Αχελώου, που ανακοινώθηκε επισήμως από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλο, στην Ημερίδα για την 1η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας, στις 29/9 στη Λάρισα, προκαλεί αντιδράσεις ανάμεσα στους μικρομεσαίους αγρότες και γενικότερα τους κατοίκους της περιοχής.
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το τεράστιο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας θα καλυφθεί από κάποια μικροέργα, αποτελεί κοροϊδία σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής, αφού αυτά τα έργα είναι μεν αναγκαία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τη λύση για το μεγάλο πρόβλημα της άρδευσης, αλλά και της ύδρευσης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της αποτροπής της ερημοποίησης που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Μάλιστα, στις δημόσιες δηλώσεις του και στις συναντήσεις που είχε στη Λάρισα, ο αρμόδιος υπουργός διέρρεε ότι τα μικρότερα έργα που σχεδιάζει η κυβέρνηση προϋπολογίζονται στα 600 εκατ. ευρώ, προφανώς για να γίνουν συγκρίσεις με τα 250 εκατ. ευρώ (κατ’ άλλους λιγότερα) που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου, στη φάση που βρίσκεται σήμερα το έργο.
Πρόκειται δηλαδή για μια καταφανέστατη προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει την εκτροπή, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι στόχος της είναι η προώθηση των επιλογών της ΚΑΠ της ΕΕ για επιτάχυνση της συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών και βιομηχανιών του αγροτοδιατροφικού τομέα, που επιτείνει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Αντιλαϊκές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και Οδηγίες

Το πλαίσιο της απόφασης που πήρε η κυβέρνηση, διαμορφώνεται από τις Οδηγίες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για το νερό, για την «απελευθέρωση» του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, για την ΚΑΠ. Η κοινοτική οδηγία – πλαίσιο για τα νερά, του 2000, με την οποία εναρμονίστηκε η ελληνική νομοθεσία απ’ το 2003, θέτει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης νερού, σε αντιπαράθεση με τη μεγιστοποίηση της προσφοράς σε κάθε υδατικό διαμέρισμα.
Έτσι, δεν εστιάζει ούτε στα τεχνικά έργα και τις πολιτικές εμπλουτισμού των υπόγειων και επίγειων υδροφορέων, ούτε στην αναγκαιότητα προστασίας των δασών που συμβάλλουν καθοριστικά στον εμπλουτισμό των υδροφορέων. Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλία δεν αρδεύεται ούτε το 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων (βαμβάκι, τριφύλλι, καλαμπόκι, ντομάτες και άλλα κηπευτικά, οπωροφόρα δένδρα κ.λπ.) και από αυτά το 70% περίπου αρδεύεται από τα υπόγεια νερά της Θεσσαλίας με 33.500 γεωτρήσεις. Η στάθμη του υπόγειου νερού έχει υποχωρήσει από 15 έως και πάνω από 80 μέτρα, υδατορεύματα και υγρότοποι είναι στεγνά το καλοκαίρι και η κατάσταση οδεύει προς ερημοποίηση.
Επιπρόσθετα, η εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας 2000/60 για το νερό, που συνδυάζει περιβαλλοντικά κριτήρια με οικονομικά εργαλεία και οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, αποτελεί επίσης το όχημα για την εφαρμογή της ΚΑΠ 2014 – 2020, η οποία έχει ως στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίου και γης στον αγροτικό τομέα.
Πιστός στην υπηρέτηση αυτής της πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε διαχρονικά το έργο της εκτροπής, προτείνοντας ακόμα και την κατεδάφιση των υποδομών που έχουν φτιαχτεί έως τώρα (σύμφωνα με δηλώσεις τοπικών στελεχών του). Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα προβλήματα λειψυδρίας στη Θεσσαλία οφείλονται σε σπάταλη και καταχρηστική κατανάλωση νερού και για την αντιμετώπισή τους προκρίνονται αυστηρά διαχειριστικά μέτρα και έργα τοπικής κλίμακας, όπως αυτά που προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός.
Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, καμιά αντίδραση δεν υπήρξε έως τώρα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις ανακοινώσεις Φάμελλου, προδίδοντας τη συμφωνία τους με την ουσία της πολιτικής που επιβάλει την εγκατάλειψη του έργου.

Η θέση του ΚΚΕ

Όπως έχει αποδειχτεί και επιστημονικά, η εκτροπή του Αχελώου θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της άρδευσης, αλλά και της υποβαθμισμένης ποσότητας και ποιότητας των υπόγειων υδροφορέων της Θεσσαλίας, καθώς και των εδαφών σε ορισμένες περιοχές της. Θα μπορούσε, επίσης, να εξασφαλίσει την ύδρευση των μεγάλων πόλεων (Λάρισα και Βόλος), καθώς και την αναγκαία ποσότητα νερών στον ποταμό Πηνειό, ώστε να προστατευτούν οι οικολογικές λειτουργίες του και η αξιόλογη φυσική περιοχή των εκβολών του (Δέλτα Πηνειού).
Το ΚΚΕ είχε διαχρονικά σταθερή θέση υπέρ της εκτροπής του Αχελώου. Πάλευε και παλεύει μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες για την ολοκλήρωση των έργων, για φτηνό νερό σε επάρκεια, που μαζί με άλλες διεκδικήσεις, θα μπορούσε να δώσει ανάσα στη μικρομεσαία αγροτιά και τη δυνατότητα να παραμείνει στη γη και να συνεχίσει να παράγει.
Το ΚΚΕ προβάλλει ταυτόχρονα στους αγρότες και στο λαό την αναγκαιότητα αυτά τα έργα και οι υποδομές, όπως η γη και όλα τα μέσα παραγωγής, να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία. Μόνο κάτω από μια άλλη εξουσία και οικονομία, έργα όπως αυτό της εκτροπής του Αχελώου θα μπορούσαν με επιστημονικά κεντρικό σχεδίασμά να συμβάλουν καθοριστικά στη συνδυασμένη αξιοποίηση του αγροτικού, του ενεργειακού και γενικότερα του βιομηχανικού τομέα, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον σε όφελος των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Π.Ρ.

Πηγή:  Ριζοσπάστης

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας