Τάσος Ταστάνης: ξεχασμένα υλικά γίνονται καλλιτεχνήματα και ταξιδεύουν
ΑρχιτεκτονικήΕιδήσειςΈργα 14 Δεκεμβρίου 2019 Αργύρης
Η πρώτη ατομική εικαστική έκθεση, με τίτλο «καράβια στα πέλαγα του κόσμου» του Τάσου Ταστάνη, αρχιτέκτονα και δημοτικού συμβούλου Γλυφάδας κερδίζει το ενδιαφέρον του κοινού και δίνει το έναυσμα να ξεκινήσει από το ΕΜΠ Πολυτεχνείο ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα, το πώς η τέχνη μπορεί να χρησιμοποιήσει υλικά, που αλλιώς θα τα είχαμε πετάξει ως απορρίμματα.
Η έκθεση του Τάσου Ταστάνη που γίνεται σε συνεργασία με την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών και τον Δήμο Γλυφάδας, αφιερωμένη στα πέντε χρόνια από τον θάνατο του αδελφού του Άρη Ταστάνη, του σημαντικότερου ποιητή και λογοτέχνη με αναπηρία στην Ελλάδα γίνεται αφορμή, να καθιερωθεί από το Δήμο Γλυφάδας ένας νέος θεσμός για την ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης των ανθρώπων με αναπηρία.
Σχετική πρόταση έγινε στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης, υπερθεμάτισαν για την υλοποίηση της δημοτικοί σύμβουλοι και ανταποκρίθηκε θετικά ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.
Τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Καράβια στα πέλαγα του κόσμου» του Τάσου Ταστάνη έγιναν στο κατάμεστο ισόγειο του Παλαιού Δημαρχείου της Γλυφάδας (Λ. Ποσειδώνος απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου) το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019.
Η έκθεση παραμένει ανοιχτή, με δωρεάν είσοδο μέχρι την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019, με ώρες επίσκεψης 12.00 με 14.00 και 18.00 με 20.00.
Μέσα από την εικαστική ματιά του καλλιτέχνη το κοινό μπορεί να θαυμάσει συνθέσεις και δημιουργίες με αντικείμενα και θαλασσοδαρμένα υλικά. Μαζεμένα σπαράγματα από καρνάγια και θάλασσες, σκουριά, αλμύρα παλιά ξύλα, καρφιά, σχοινιά, δίχτυα, καραβόπανα έρχονται από το χτες που κάποτε συντρόφευαν ψαράδες και ναυτικούς μέσα στη θάλασσα, ξαναγεννιούνται, παίρνουν μορφή και ψυχή για να ταξιδεύσουν στο σήμερα, μαζί με τα δικά μας όνειρα, τις δικές μας ελπίδες, στα μακρινά ταξίδια του μυαλού.
Ομιλίες
Ανοίγοντας την εκδήλωση των εγκαινίων, ο συντονιστής της δημοσιογράφος Άρης Χατζηγεωργίου τόνισε πως «ο Τάσος Ταστάνης φτιάχνοντας την πυξίδα του βρέθηκε να παλεύει με αυτά τα αδρά υλικά για να μας ταξιδέψει σ’ ένα σύμπαν δημιουργίας». «Τα καράβια αυτά – πρόσθεσε με έμφαση – είναι καράβια χωρίς σημαία ευκαιρίας».
«Ο Τάσος Ταστάνης είναι ένας εκ των ενεργών συμπολιτών μας, υποψήφιος δήμαρχος και ένας εξαίρετος συνάδελφος στο Δημοτικό συμβούλιο» επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος ευτύχησε να γνωρίζει τον καλλιτέχνη από μικρός, καθώς το πατρικό του σπίτι ήταν απέναντι από το τεχνικό του γραφείο. «Είναι καθήκον μας – πρόσθεσε – να στηρίζουμε κάθε τέτοια πρωτοβουλία, πόσο μάλλον όταν είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αδελφού του Άρη». «Αυτή η έκθεση – κατέληξε – μας συνδέει με τις μνήμες μας, με το παρόν, αλλά και το μέλλον μας».
«Θέλω να συγχαρώ τον Τάσο και θέλω να δείτε με προσοχή κάθε ένα από αυτά τα μοναδικά καράβια. Έχουν μια αφαίρεση που δείχνουν την προέλευσή τους. Ότι έχουν γίνει από Αρχιτέκτονα, ο οποίος ξέρει να χειρίζεται την αφαίρεση και να δίνει στα αντικείμενα τη θέση που έχουν στην καινούργια τους ζωή», τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ματθαίος Παπαβασιλείου. Επίσης δήλωσε ότι το έργο του Τάσου Ταστάνη μπορεί να αξιοποιηθεί ως πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το Πολυτεχνείο με θέμα το πώς η τέχνη μπορεί να χρησιμοποιήσει υλικά που αλλιώς θα τα είχαμε πετάξει ως απορρίμματα.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Ρέλλας, Σκηνοθέτης, Ακτιβιστής Ανάπηρος, μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία υπογράμμισε στη δική του παρέμβαση: «Είναι η τρίτη φορά που κάνουμε ένα αφιέρωμα για τον Άρη Ταστάνη. Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι για ποιήματα που έγραψε ο ίδιος. Είναι με έργα του αδελφού του. Ειλικρινά σας λέω ότι για εμένα, για εμάς που είμαστε από την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών και μαζί με τον Άρη ξεκινήσαμε αυτήν τη προσπάθεια, δεν βλέπω καμιά διαφορά. Με τον ίδιο τρόπο, Τάσο μου, που ο Άρης πάντρευε τις λέξεις εσύ παντρεύεις τα υλικά από την όμορφη Μυτιλήνη. Είμαι πολύ συγκινημένος και ταυτόχρονα χαρούμενος γιατί μέσα από τα έργα σου συνεχίζω να θυμάμαι τον Άρη».
Ο δημοσιογράφος Αργύρης Δεμερτζής, αφού αναφέρθηκε στη φιλία του εδώ και τέσσερεις δεκαετίες με τον καλλιτέχνη Τάσο Ταστάνη και τον αείμνηστο αδελφό του λογοτέχνη και πρωτοπόρο του αναπηρικού κινήματος Άρη Ταστάνη επισήμανε: «Αυτό που εκθέτει ο Τάσος είναι η ταυτότητα του και ο καθρέφτης της ψυχής του. Τα έργα του είναι καράβια εμπνευσμένα από τα καρνάγια της αγαπημένης γενέθλιας γης, του νησιού της Λέσβου, οι έντεχνες κατασκευές, η σύνθεση, τα χρώματα, οι όγκοι το όμορφο, σεμνό και δημιουργικό αποτέλεσμα έχει τη σφραγίδα του αρχιτέκτονα. Με την αξιοποίηση υλικών, τα οποία ενώ είναι φορτισμένα με μνήμες και συμβολισμούς βρίσκει τρόπους αντί για απορρίμματα να γίνουν καλλιτεχνήματα”.
-“Ο Τάσος είναι πάντα στα κοινά, είναι πάντα στα κινήματα. Άρα τα έργα του έχουν και πολιτικό μήνυμα”, είπε ο ίδιος και σημείωσε: “Βγάζει από το περιθώριο ξεχασμένα υλικά και τους δίνει οντότητα, τα μετατρέπει σε καράβια, που μας ταξιδεύουν, με όραμα και ελπίδα. Ο Ταστάνης λέει συχνά πως θα αλλάξουμε τον κόσμο. Σε αυτές τις εποχές, δίνει ένα μήνυμα για την ισονομία, για την κατάργηση των αποκλεισμών. Για να σπάσουν όλες εκείνες οι μπάρες και τα τείχη που δημιουργούν περιθώρια. Ένα μήνυμα συνύπαρξης, ένα μήνυμα αλληλεγγύης, μέσα από αυτό που κάνει. Γιατί αυτή η βαθιά του δημοκρατική πίστη, η πίστη στη δύναμη του ανθρώπου είναι η ίδια του η ψυχή». Με αφορμή το ισχυρό μήνυμα που εξέπεμπε ο Άρης Ταστάνης, ο Αργύρης Δεμερτζής πρότεινε έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό στο Δήμο Γλυφάδας για ανθρώπους με ιδιαίτερες δεξιότητες.
Ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, δάσκαλος και δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας, αφού έκανε μια γλαφυρή αναδρομή στους κοινούς κοινωνικούς αγώνες με τον Αρη και Τάσο Ταστάνη από τη δεκαετία του ’90, ανάφερε: «Τα καράβια του Τάσου τα γνώρισα πριν από πολλά χρόνια. Ζούσαν για χρόνια κλεισμένα, σκονισμένα στο γραφείο του. Ήτανε κι αυτά ένα απάνεμο λιμάνι. Μόνο τις νύχτες, κρυφά απ’ τον ιδιοκτήτη τους, έβγαιναν στα πέλαγα του κόσμου για να συναντήσουν τ’ αδέλφια τους. Τα καλοκαίρια, τα καράβια του Τάσου έφευγαν για τη Μυτιλήνη και τις νύχτες άκουγαν τον Άρη να απαγγέλλει τα ποιήματά του».
Βαθιά συγκινημένος ο καλλιτέχνης Τάσος Ταστάνης, αφού ευχαρίστησε όσους τον ενέπνευσαν στο έργο του, αλλά και όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση τόνισε: «Ξεκίνησα εδώ και πολλά χρόνια να πλάθω, να σμιλεύω αυτά τα καράβια, γιατί για μένα ήταν μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης. Το να χρησιμοποιείς τις γραμμές τα χρώματα τα θαλασσοδαρμένα υλικά είναι για να εισχωρείς βαθύτερα, στην κατανόηση του κόσμου και των ανθρώπων. Και πάνω από όλα βέβαια να ξεπερνάς την καθημερινότητα. Η φυγή είναι μπροστά σου και είναι μια πρόκληση. Τα καράβια είναι η ύπαρξη μου, η πιο όμορφη φυγή της πραγματικότητάς μου. Τις ώρες και τις νύχτες που πλάθω τα καράβια μου με συντροφεύει η σιωπή τα ξεχνάω όλα. Εκεί έχεις να παλέψεις με τα συναισθήματά σου. Εκεί υπάρχει το σμίλευμα και το ταξίδι των καραβιών. Πρέπει με το ξύλο, τα καρφιά, τη σκουριά, τα σύρματα να κάνεις κάτι. Να τους δώσεις μορφή, να τους δώσεις την ψυχή σου. Το γεγονός ότι αυτά τα καράβια ενέπνευσαν τον αδελφό μου Άρη να γράψει την τελευταία ποιητική του συλλογή και κάποια από αυτά να τα συμπεριλάβει στο βιβλίο του είναι πολύ συγκινητικό και όμορφο για μένα».
Τα εγκαίνια της έκθεσης οι μουσικοί Μίνα Δάκου και ο Γιώργος Καραμούτσιος συντρόφευσαν με τραγούδια της θάλασσας.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η τελειόφοιτος φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ Φελίσια Ταστάνη.
Παρουσίες
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλαων: Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στη Νότια Αθήνα Θεανώ Φωτίου. Ο πρώην υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής στη Νότια Αθήνα Γιάννης Μπαλάφας. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Η βουλεύτρια της Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη. Η πρόεδρος του ΟΣΥ Ζωή Γεωργίου. Ο Μιχάλης Υδραίος, πρώην μέλος του ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΕ. Ο Αιμίλιος Βουγιουκλάκης Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας». Η Σάσα Πατεράκη, Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας. Ο Κώστας Λιβαδάς, ιατρός, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΙΓΝΕ. Ο Νίκος Ανδρεαδάκης, Β΄ Αντιπρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ. Η Μαρία Καραμεσινη πρώην Διοικητής του ΟΑΕΔ κ.α.
Φωτογραφίες
Σχετικά Άρθρα
- Δήμος Αλίμου: ταξίδι στα πέλαγα του κόσμου με καλλιτεχνικές συνθέσεις
- Ela Five Residences: φωτεινή επιστροφή κατοικίας στη σκοτεινή ζώνη της Αθήνας
- Φυσικές καταστροφές: έκθεση φωτογραφίας για έρευνα, πρόληψη και δράση
- Τα απόβλητα γίνονται περιβαλλοντική τέχνη, σε δημόσιους χώρους
- Oμαδική εικαστική έκθεση με θέμα διαλεκτική με τη Μινωική Τέχνη
- ΕΥ: η Ελλάδα στη 2η θέση του δείκτη ελκυστικότητας ΑΠΕ