Τεχνητή αναδάσωση στις τριπλοκαμένες εκτάσεις της Πεντέλης
ΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροι 23 Αυγούστου 2024 Αργύρης
Ανακοινώσεις για την επόμενη μέρα των εκτάσεων που έχουν καεί στην Πεντέλη από τη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής έγιναν από υπηρεσιακά στελέχη για τη δασική πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αναφέρθηκε ότι θα γίνει τεχνητή αναδάσωση στις διπλοκαμένες και τριπλοκαμένες εκτάσεις.
Η αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος της Πεντέλης και η αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις και βοηθητικούς χώρους αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στη Βορειανατολική Αττική μετέδωσε η ertnews σημειώνοντας ότι η αναδάσωση αναμένεται να γίνει με δέντρα που δεν θα μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη, σε αντίθεση με τα πεύκα και τις ελιές. Από την αυτοψία στα καμένα της περιοχής, διαπιστώνεται ότι σωροί από ξερόχορτα και κομμένα κλαδιά δεν είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή.
Στην επόμενη μέρα των εκτάσεων που έχουν καεί εστιάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, με το σχέδιο δράσης να βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες ώστε να μην υποβαθμιστεί το δασικό οικοσύστημα.
Ο πρώτος πυλώνας αφορά παλαιότερες καμένες εκτάσεις και έχουν ενταχθεί από τον Απρίλιο στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων και ο δεύτερος αφορά στην πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου.
“Πέρα από τις εκτάσεις που πριν την πυρκαγιά είχαμε ήδη εντάξει στο Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, η νέα φωτιά θα μας δώσει και νέες εκτάσεις οι οποίες λόγω του γεγονότος ότι είναι δοπλοκαμένες και τριπλοκαμένες θα πρέπει να τις βοηθήσουμε με τεχνητή αναδάσωση” τόνισε ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Γκουντούφας.
Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, πέρασε από 104.000 στρέμματα, με την καμένη έκταση να ανέρχεται στα 91.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 77% είναι δασικές εκτάσεις, ενώ μόλις το 10% αποτελούσε δάσος υψηλής βλάστησης, με τη υπόλοιπη έκταση να αποτελεί κυρίως χαμηλή θαμνώδης βλάστηση και βραχώδης περιοχή.
Η μεγάλη πυρκαγιά της βορειοανατολικής Αττικής ήρθε να συναντήσει προγενέστερες φωτιές οι οποίες έπληξαν το 2009 και το 2022 την Πεντέλη, γεγονός το οποίο συνιστούν το έδαφος πρόσφορο μόνο για τεχνητή αναδάσωση.
Μέσω ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος το οποίο προβλέπει ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα ολοκληρωθούν οι αυτοψίες της διεύθυνσης αναδασώσεων και στις 23 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη αναδασώσεων, θα ξεκινήσουν τα αντιδιαβροτικά έργα τα οποία θα ολοκληρωθούν σε διάστημα τριών μηνών. Ενώ ταυτόχρονα, έχοντας ως οδηγό την αυτόχθονη βλάστηση της περιοχής που έχει καταστραφεί, θα ξεκινήσουν αναδασώσεις σε έκταση 18.000 στρεμμάτων σε Πεντέλη και Καπανδρίτι, όπως από τον Απρίλιο, προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.
“Για την προσέγγιση και την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων που δημιουργούνται, έχουμε επιλέξει και μέσω των μελετών που θα εκπονηθούν, να εγκατασταθούν και είδη πλατύφυλλα τα οποία είναι περισσότερο ανθεκτικά στην έναρξη και τη μετάδοση της φωτιάς. Με τέτοια είδη έχουμε δώσει οδηγία και σποροπαραγωγικό υλικό και παράγονται στα δημόσια φυτώρια όπως είναι δρυς, κουτσουπιά και άλλα πλατύφυλλα” σημειώνει ο Διευθυντής Δασικών Έργων και Υποδομών, Σταύρος Τσιλικούντας.
“Υπάρχουν σημεία που οι συστάδες υψηλών δέντρων έχουν σωθεί ακριβώς γιατί έχουμε κάνει παρεμβάσεις πρόληψης, έργα αντιπυρικής προστασίας, επομένως αυτά τα δέντρα σώθηκαν, πέρασε η φωτιά από κάτω χωρίς να τα πειράξει” εξηγεί ο κ. Γκουντούφας.
Δείτε το ρεπορτάζ της ertnews στο βίντεο:
Σχετικά Άρθρα
- «Το δάσος μας»: ζωντανεύουν 1.000 στρέμματα με 70.000 δέντρα
- Πέντε συμβάσεις για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης
- Δυτική Αττική: αντιδιαβρωτικά έργα στις καμένες δασικές εκτάσεις
- Πεντέλη: απειλή οριστικής καταστροφής των καμένων δασικών εκτάσεων
- Πάρνηθα: έργα αποκατάστασης 11.124 στρεμμάτων στα καμένα
- «ΣΥΜΜΑΧΙΑ» επιχειρήσεων για την αναδάσωση του Αγίου Στεφάνου