ΤΕΕ: Άτοκα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΧρήμα 30 Μαρτίου 2020 Αργύρης
“Πρέπει να υπάρξει άμεση ενίσχυση όλων των ατομικών, προσωπικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των ελευθέρων επαγγελματιών, όχι ως βοήθημα ή επίδομα, αλλά ως ένα εργαλείο ρευστότητας άμεσης απόδοσης για τη λειτουργία της οικονομίας στο μικρο-επίπεδο των επιχειρήσεων”.
Αυτά αναφέρει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε άρθρο του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», με τίτλο «Άτοκα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης». Το πλήρες κείμενο του άρθρου του Προέδρου του ΤΕΕ έχει ως εξής:
Ο τεχνικός κόσμος της χώρας βρίσκεται ήδη σε πολύ δυσχερή θέση. Αφενός, όπως όλοι, αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητα μπροστά σε μια νέα απειλή. Αφετέρου όμως αντιμετωπίζουμε ανυπέρβλητα προβλήματα, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως επιστήμονες, είτε ως τεχνικές εταιρείες, είτε ως εργολάβοι, είτε ως κατασκευαστές, είτε ως μελετητές.
Η αλυσίδα παραγωγής και εξυπηρέτησης όλων των θεμάτων και εργασιών που χειρίζονται οι μηχανικοί έχει πληγεί από την κρίση. Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από την αρχή μέχρι το τέλος καμία εργασία, με τις υπάρχουσες συνθήκες. Ακόμη χειρότερα, η κατάσταση στην αγορά δείχνει να επιδεινώνεται και με οικονομικούς όρους πλέον.
Και όλα αυτά έρχονται πάνω που προσπαθούσαμε να ορθοποδήσουμε μετά από μια 10χρονη κρίση, που ο τεχνικός κόσμος της χώρας πλήρωσε ίσως περισσότερο από κάθε άλλον κλάδο, με τη μείωση εργασιών να φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από το 90%. η αβεβαιοτητα κυριαρχεί. Και αντάμα περπατά ο φόβος.
Πολλοί συνάδελφοι μηχανικοί διαμαρτύρονται γιατί η πολιτεία δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας. Ο προβληματισμός μας είναι βάσιμος, αλλά μέσα στην κρίση οφείλουμε να εμπιστευόμαστε αυτούς που η πολιτεία -και επομένως η κοινωνία- τους έχει αναθέσει να λαμβάνουν τις αποφάσεις για την υγεία μας. Όλοι, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, λαμβάνουμε τα μέτρα που μπορούμε και εργαζόμαστε από απόσταση ή όπως ασφαλέστερα μπορούμε. Οφείλει όμως η πολιτεία να ξεκαθαρίσει ποιοι μπορούν να δουλεύουν και ποιοι όχι: δεν μπορεί από τη μία να μην κλείνουν υποχρεωτικά τα γραφεία των μηχανικών, τα εργοτάξια κ.λ.π., και από την άλλη να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους κινούνται για να πάνε στη δουλειά τους.
Παράλληλα, η κατάσταση έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα στην πλειονότητα του τεχνικού κόσμου. Η ένταξη στους ΚΑΔ των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών -και μάλιστα όχι όλων- ήταν ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί.
Πρέπει να προστεθούν και άλλοι ΚΑΔ, που αναλυτικά έχουμε ανακοινώσει. Πρέπει να υπάρξει άμεση ενίσχυση όλων των ατομικών, προσωπικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των ελευθέρων επαγγελματιών, όχι ως βοήθημα ή επίδομα, αλλά ως ένα εργαλείο ρευστότητας άμεσης απόδοσης για τη λειτουργία της οικονομίας στο μικρο-επίπεδο των επιχειρήσεων. Και επιπλέον πρέπει άμεσα, καθώς όλα μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά, να προχωρήσουν οι εξαγγελίες για τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. και το κυριότερο, να δοθεί άμεσα, μέσα στον Απρίλιο, η δυνατότητα χορήγησης άτοκων δανείων κεφαλαίου κίνησης με ευέλικτους όρους από τις τράπεζες.
Θεωρώ επίσης αυτονόητο, αν και δεν έχει νομοθετηθεί ακόμη, ότι η κυβέρνηση θα χορηγήσει την έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις που πληρώνονται -από όσους μπορούν μέχρι το τέλος Μαρτίου, ως κίνητρο. Και θα καθιερώσει κανόνα ότι για όσους δεν πληρώσουν τα ποσά κάθε είδους ρυθμίσεων αυτούς τους 2-3 μήνες, δεν θα χάσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί, είτε αφορούν φορολογικές, είτε ασφαλιστικές, είτε δανειακές υποχρεώσεις.
Αυτά είναι ένα πακέτο άμεσων μέτρων ανακούφισης από τις πρώτες επιπτώσεις του κορονάίού. Για το υπόλοιπο πακέτο ενίσχυσης που θα χρειαστεί συνολικά η οικονομία για να ξαναξεκινήσει, οφείλουμε να το σχεδιάσουμε από τώρα για αύριο.
Σχετικά Άρθρα
- ΕΑΤ: δάνεια έως 250.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις- Όροι και προϋποθέσεις.
- Δάνεια έως και 400.000 από το νέο ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας
- Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στα τέλη Μαΐου για ΜμΕ επιχειρήσεις
- InvestEU: δάνεια 2,5 δις ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: δάνεια ύψους 2,2, δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- ΤτΕ: μειώθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια