ΤΕΕ: Κεντρικό μητρώο ελέγχου λειτουργίας και συντήρησης των ανελκυστήρων
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομία 19 Μαρτίου 2019 Αργύρης
Τη δημιουργία κεντρικού μητρώου καταχώρησης και ελέγχου λειτουργίας και συντήρησης όλων των ανελκυστήρων σε κάθε κτίριο προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Με αφορμή το νέο περιστατικό ατυχήματος σε ανελκυστήρα του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός κοινοποίησε ότι με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, πρότεινε τη δημιουργία μητρώου, όπου θα περιλαμβάνονται όχι μόνο τα απαραίτητα τεχνικά δεδομένα και τα στοιχεία αδειοδότησης τοποθέτησης ανελκυστήρα, αλλά κυρίως ο χρόνος ελέγχου, ο χρόνος συντήρησης, οι τυχόν ελλείψεις και παρατηρήσεις, ο πιστοποιημένος τεχνικός που έχει αναλάβει κάθε εργασίακαι όλες οι σχετικές πληροφορίες και ενημερώσεις.
Αναλυτικά ο Γ. Στασινός δήλωσε τα ακόλουθα:
«Είναι απαράδεκτο να μη γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι και η προγραμματισμένη συντήρηση στους ανελκυστήρες κάθε κτιρίου. Και μάλιστα σε χώρους συνάθροισης κοινού και σε κρίσιμα κτίρια δημόσιου συμφέροντος, όπως τα νοσοκομεία. Η ασφάλεια των πολιτών και η διασφάλιση της ζωής τους αποτελεί τη βασική υποχρέωση του κράτους. Χρειάζονται εδώ και τώρα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αποδεικνύεται, με κάθε περιστατικό, ανεπαρκές.
Η Ελληνική Πολιτεία δεν γνωρίζει, ούτε για τα δημόσια ούτε για τα ιδιωτικά κτίρια, πόσοι και ποιοι ανελκυστήρες λειτουργούν, πόσοι και ποιοι είναι πιστοποιημένοι, πότε έχουν συντηρηθεί, πότε έχουν ελεγχθεί και ποιος έχει την ευθύνη. Παρά τις αντίστοιχες νομικές υποχρεώσεις, οι πληροφορίες αυτές, όταν υπάρχουν διαθέσιμες, βρίσκονται διάσπαρτες και αποσπασματικές σε φακέλους και συρτάρια διαφόρων υπηρεσιών.
Είναι επίσης γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η συμμόρφωση κάθε ακινήτου στις απαιτήσεις ασφαλείας επαφίεται μόνο σε, σπάνιους στην πραγματικότητα, έκτακτους επιτόπου ελέγχους από περιορισμένης διαθεσιμότητας προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα διασφαλιστεί ποτέ η ασφάλεια των πολιτών. Και θα αναμένουμε παθητικά και μοιρολατρικά πότε θα υπάρξει νέο περιστατικό ή, ακόμη χειρότερα, θύματα.
Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει θέληση.
Έχω ενημερώσει σχετικά τον αρμόδιο για τη βιομηχανία, όπου υπάγονται οι ανελκυστήρες, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Πολιτεία να διασφαλίσει τον έλεγχο και την εφαρμογή της νομοθεσίας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών. Επαναλαμβάνω και σήμερα, με επιστολή μου προς τον κ. Πιτσιόρλα, τα αντίστοιχα θέματα.
Προτείνουμε τη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου καταχώρισης και ελέγχου λειτουργίας και συντήρησης όλων των ανελκυστήρων σε κάθε κτίριο. Τα στοιχεία του μητρώου θα περιλαμβάνουν όχι μόνο τα απαραίτητα τεχνικά δεδομένα και τα στοιχεία αδειοδότησης αλλά κυρίως τον χρόνο ελέγχου, τον χρόνο συντήρησης, τις τυχόν ελλείψεις και παρατηρήσεις, τον πιστοποιημένο τεχνικό που έχει αναλάβει κάθε εργασία κλπ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική εποπτεία και επίκαιρος, στιγμιαίος, έλεγχος για κάθε συμβάν και κάθε περίπτωση, ώστε να εμπεδωθεί γρήγορα κουλτούρα νομιμότητας σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία, για ένα σημαντικό θέμα ασφάλειας που άπτεται της προστασίας της ζωής.
Το ΤΕΕ έχει εξηγήσει επακριβώς πως μπορεί αυτό το μητρώο να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει γρήγορα, με τις κατάλληλες τεχνικές δικλείδες ασφαλείας. Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο χρειάζεται ορισμένες βελτιώσεις και προσαρμογές στη σύγχρονη εποχή, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε χρονικό ορίζοντα λίγων μηνών.
Με την εμπειρία που διαθέτει το ΤΕΕ από τα ηλεκτρονικά συστήματα για το δομημένο περιβάλλον, μπορεί να δημιουργήσει και να διασφαλίσει την γρήγορη και απρόσκοπτη λειτουργία ενός τέτοιου μηχανισμού και του αντίστοιχου εθνικού μητρώου ελέγχου και συντήρησης ανελκυστήρων. Ας μην περιμένουμε να θρηνήσουμε θύματα για να σοβαρευτούμε. Υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχουν τα εργαλεία, υπάρχει η γνώση, απομένει μόνο η πολιτική βούληση. Οι πολίτες της χώρας δικαιούνται να γνωρίζουν ότι στα κτίρια της χώρας υπάρχει ασφάλεια. Ας ασχοληθούμε, έστω τώρα, με τα πραγματικά σημαντικά ζητήματα: με το ζήτημα της ασφάλειας και της ζωής του καθενός μας δεν πρέπει ούτε να παίζουμε, ούτε να αδιαφορούμε».
Τι ανακοίνωσε η διοίκηση του νοσοκομείου
Στις 6 Μαρτίου 2019 είχε συντηρηθεί ο ανελκυστήρας που έπεσε στο Ιπποκράτειο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί γιατρός, ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο.
Αυτό αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία τονίζει πως ο εν λόγω ανελκυστήρας αντικαταστάθηκε πλήρως το 2005, υποστηρίζεται από συμβόλαιο συντήρησης με εξειδικευμένη εταιρεία ανελκυστήρων, έχει πιστοποιηθεί την 21η Ιανουαρίου 2019 από ανεξάρτητο φορέα (TUV Austria Hellas) και έχει προσκομισθεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό ανελκυστήρα.
«Σύμφωνα με το βιβλίο συντήρησης του συγκεκριμένου ανελκυστήρα, αποδεικνύεται ότι αυτός συντηρήθηκε κανονικά στις 6 Μαρτίου 2019. Επιπλέον, σύμφωνα με τη σύμβαση, υπάρχει καθημερινή παρουσία (8ωρη τις καθημερινές και 24ωρη κατά τις ημέρες εφημερίας) τεχνικού συντηρητή που είναι υπάλληλος της συντηρήτριας εταιρείας. Αυτός βρισκόταν στον τόπο του ατυχήματος όταν αυτό συνέβη», σημειώνει η διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία επισημαίνει πως αμέσως μετά το ατύχημα διέταξε την απενεργοποίηση της λειτουργίας του ανελκυστήρα.
Επίσης, ζήτησε εγγράφως από τον συντηρητή να δώσει γραπτές εξηγήσεις και απέστειλε αίτημα έκτακτου επιτόπιου ελέγχου προς το Μικτό Κλιμάκιο Όργανο Ελέγχου Ανελκυστήρων του Δήμου Αθηναίων, το οποίο ήδη από σήμερα το πρωί βρίσκεται στον χώρο και πραγματοποιεί τεχνικό έλεγχο «προς διερεύνηση του συμβάντος, με την ολοκλήρωση του οποίου θα μας δοθεί και το πόρισμα της επιτροπής».
Όσον αφορά το περιστατικό, το νοσοκομείο υποστηρίζει ότι την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 «συνέβη ατύχημα στον φορειοφόρο ανελκυστήρα Νο 6 που εξυπηρετεί τη μετακίνηση ασθενών στο Γ’ κτίριο του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός γιατρού του νοσοκομείου μας. Ο γιατρός, μετά τον απεγκλωβισμό του και την παροχή πρώτων βοηθειών, διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ν. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, που διαθέτει ορθοπαιδικό τμήμα, όπου υπεβλήθη επιτυχώς σε χειρουργική επέμβαση και είναι καλά στην υγεία του».
Η διοίκηση επιφυλάσσεται για νεότερη ενημέρωση, αφού λάβει το σχετικό πόρισμα, καταλήγει η ανακοίνωση του Ιπποκρατείου.
Σχετικά Άρθρα
- Οι εκκρεμότητες για το Εθνικό Μητρώο Υποδομών
- Ανελκυστήρες: λήγει η προθεσμία καταχώρησης για όλα τα κτίρια
- Ασανσέρ προστίμων από 1500 έως 60.000 ευρώ για χιλιάδες ιδιοκτήτες
- ΤΕΕ: αρχίζει η καταχώρηση όλων των έργων στο Εθνικό Μητρώο Υποδομών
- ΤΕΕ: ένταξη του ανελκυστήρα στην ταυτότητα κτιρίου για όλα τα ακίνητα
- Γέφυρες: διοικητική αρχή και κανονισμός επιθεώρησης και συντήρησης