Συνολικά μέτρα για τη στήριξη του κλάδου των κατασκευών πρέπει να εξεταστούν και να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Ανδρεδάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο «Κόντρα 24», επισημαίνοντας ότι η κρίση της πανδημίας καθηλώνει την οικοδομική δραστηριότητα σε μία περίοδο που είχε αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημεία ανάκαμψης, μετά από μια βαθιά δεκαετή κρίση.
-«Για το σύνολο των κλάδων που απασχολούνται στα έργα και τις κατασκευές και ιδιαίτερα για τους μηχανικούς, η περίοδος της πανδημίας και η επόμενη ημέρα μετά από αυτή είναι μία δύσκολη περίοδος», είπε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, επισημαίνοντας ότι «πάνω που η οικοδομή άρχισε να κινείται τα δύο τελευταία χρόνια μετά από τη δεκαετή κρίση που έπληξε βαρύτατα τον τεχνικό κατασκευαστικό κλάδο, ήρθε η πανδημία του κορονοϊού να βυθίσει την οικοδομή, όπως και πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας ξανά σε μεγάλη ύφεση».
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι την περίοδο αυτή και για το επόμενο διάστημα πολλά προγραμματισμένα ιδιωτικά οικοδομικά έργα σταματούν και παράλληλα μικρές και μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις αναστέλλονται είτε αλλάζουν οι προγραμματισμοί τους. Σε αυτές τις συνθήκες «πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνονται σοβαρά μέτρα στήριξης των μηχανικών και του κλάδου της οικοδομής», είπε ο Ν. Ανδρεδάκης.
Ο Ν. Ανδρεδάκης μίλησε στο «Κόντρα 24» με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης των επιστημόνων με αποζημίωση των 600 ευρώ. Είπε ότι ακολουθήθηκε μία διαδικασία, που ήταν απαράδεκτη για τους μηχανικούς και συνολικά για όλους τους επιστημονικούς κλάδους, η οποία όπως τόνισε «ευτέλισε τις έννοιες της τηλεκατάρτισης και της επαγγελματικής επιμόρφωσης».
Ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις αστοχίες και χονδροειδή λάθη των προγραμμάτων, που αναρτήθηκαν στις πλατφόρμες. Επισήμανε τις «έντονες αντιδράσεις των μηχανικών για τον απαξιωτικό τρόπο που τους αντιμετώπισε η πολιτεία την περίοδο της κρίσης», γεγονός που όπως είπε «φάνηκε και από την διαδικτυακή κινητοποίηση κατά της ακολουθούμενης διαδικασίας τηλεκατάρτισης, που συγκέντρωσε σε λίγα 24ωρα περισσότερες από 7000 υπογραφές διαμαρτυρίας». Σημείωσε ακόμη ότι «ελάχιστος αριθμός μηχανικών έχει εισπράξει μέχρι σήμερα το τμήμα των 400 ευρώ από την αποζημίωση της τηλεκατάρτισης» και υπογράμμισε ότι:
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί «δεν επικεντρωνόμαστε σε αποζημίωση 800 ευρώ ή όποιου άλλου ποσού. Εκείνο που ζητάμε είναι να υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση μας με όλους τους άλλους πληττόμενους κλάδους για όσο διάστημα διαρκέσεις η κρίσης της πανδημίας», τονίζοντας ότι παράλληλα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα για την ανάκαμψη της οικοδομής και την επόμενη ημέρα.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ν. Ανδρεαδάκη εδώ
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: τρία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση
- ΙΟΒΕ-ΤΜΕΔΕ: 13,3 δις ευρώ στις κατασκευές από το Ταμείο Ανάκαμψης
- Καλές ειδήσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο
- Ε.E: εγκρίθηκαν κρατικές ενισχύσεις 2 δις για την Ελλάδα
- Οικονομικών: πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος
- ΣΑΔΑΣ: εκδήλωση για ασφάλεια κατασκευών και ευθύνες μηχανικού
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024