Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονίας» εντάχθηκε προς χρηματοδότηση, με απόφαση του Περιφερειάρχη, πρόταση που υπέβαλε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για την επιμόρφωση, κατάρτιση και ενίσχυση των δυνατοτήτων απασχόλησης ανέργων νέων επιστημόνων πολυτεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Στο στάδιο της αξιολόγησης προς ένταξη βρίσκεται μία ακόμα πρόταση που υπέβαλε το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με τον ΣΕΠΒΕ προϋπολογισμού της τάξεως του 1.200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η πρόταση που ήδη εγκρίθηκε αφορά στο έργο «Ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας σε άνεργους νέους επιστήμονες πολυτεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση του brain gain, στις περιοχές παρέμβασης των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης». Το έργο εντάχθηκε στον, Άξονα Προτεραιότητας ΑΞ08 «Προώθηση της βιώσιμης απασχόλησης υψηλής ποιότητας και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος και συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ.
Ως περιοχή εφαρμογής ορίζεται η περιοχή της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης (όπως εγκρίθηκε με την υπ.αρ. 3386/26-6-2018 Απόφαση Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας) που περιλαμβάνει: α) το σύνολο της έκτασης των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, β) τη Δ.Ε. Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και γ) τη ΔΚ Καλοχωρίου του Δήμου Δέλτα.
Το πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση 100 ανέργων νέων επιστημόνων πολυτεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων, μέσω της υλοποίησης των δράσεων κατάρτισης, συμβουλευτικής και πιστοποίησης. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών θα πραγματοποιηθούν τρεις κύκλοι κατάρτισης των 25 ατόμων στο αντικείμενο «επιχειρηματικότητα και ψηφιακά συστήματα διαχείρισης έργων και πληροφοριών» και ένας κύκλος κατάρτισης 25 ατόμων στο αντικείμενο «κυκλική οικονομία και περιβαλλοντική διαχείριση». Απευθύνεται στο σύνολο των ανέργων νέων επιστημόνων πολυτεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων της περιοχής παρέμβασης, με στόχο την αντιμετώπιση του brain drain. Οι δε υπηρεσίες που θα παρασχεθούν αποτελούν μια ολοκληρωμένη παρέμβαση και παράγουν αποτελέσματα προς το γενικό δημόσιο όφελος, καθώς προάγουν την κοινωνική συνοχή και διευκολύνουν την κοινωνική ένταξη των ανέργων επιστημόνων.
Θα υπάρξουν εκτεταμένες δράσεις δημοσιοποίησης για τους ενδιαφερόμενους.
Η δεύτερη –υπό αξιολόγηση- πρόταση που υποβλήθηκε από το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με τον ΣΕΠΒΕ έχει τίτλο «αναβάθμιση των προσόντων και κτήση νέων δεξιοτήτων ανέργων επιστημόνων πολυτεχνικών και τεχνολογικών σχολών στους τομείς των ΤΠΕ της Ποιότητας και της Καινοτομίας, από τις περιοχές παρέμβασης των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης».
Η υλοποίησή της προβλέπεται να ωφελήσει 260 μακροχρόνια ανέργους, επιστήμονες αποφοίτους πολυτεχνικών και τεχνολογικών σχολών, με στόχο την ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Οι ωφελούμενοι θα είναι κάτοικοι της περιοχής παρέμβασης και θα εκπαιδευθούν σε αντικείμενα σε βιώσιμους τομείς, όπως αυτοί των κατασκευών, της μεταποίησης, των ΤΠΕ και των εξειδικευμένων υπηρεσιών.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας, δήλωσε σχετικά: «Είναι η πρώτη φορά που το ΤΕΕ/ΤΚΜ υλοποιεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης με συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Το αποτέλεσμα, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της μεθοδικής προσπάθειας που καταβάλλεται για τη συμβολή του Τμήματος στην ανάσχεση του φαινομένου του brain drain. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, γι` αυτό, τόσο στα στελέχη του ΤΕΕ/ΤΚΜ που επεξεργάστηκαν τις υποβληθείσες προτάσεις, όσο και τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Κάθε επιστήμονας που δεν έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει στον τόπο του τα εφόδιά του και αναγκάζεται να μεταναστεύσει, αποτελεί ένα πολύτιμο αναπτυξιακό “κεφάλαιο” που χάνεται για την Ελλάδα. Γι` αυτό, η προσήλωσή μας στη στήριξη των μηχανικών, προκειμένου να έχουν ως ρεαλιστική επιλογή την παραμονή και επαγγελματική δραστηριοποίηση στο αντικείμενό τους, αποτελεί και μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη.»
Σχετικά Άρθρα
- ΔΥΠΑ: τα 13 «ανοιχτά» προγράμματα για 38.500 θέσεις εργασίας, με επιχορήγηση
- «Κλείνουν» οι αιτήσεις για επιχορήγηση επιχειρηματικότητας 14.800 ευρώ
- Νεανική επιχειρηματικότητα: αιτήσεις για επιχορήγηση 14.800 ευρώ
- ΟΑΕΔ: εκπνέει η προθεσμία για επιδοτούμενη εργασία 4000 ανέργων
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: «κλείνουν» οι αιτήσεις για χρηματοδότηση έως 14.800 ευρώ
- ΟΑΕΔ: νέα δράση με πρoσλήψεις 10.000 νέων ανέργων