Τελική λύση για 1,5 εκατομμύριο δασικά αυθαίρετα, με μοντέλο «δασικού ισοζυγίου» ανακοινώνει το ΥΠΕΝ – Οι νέες ρυθμίσεις
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧωροταξία 4 Δεκεμβρίου 2018 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Τελική λύση για 1,5 εκατομμύριο δασικά αυθαίρετα, με μοντέλο «δασικού ισοζυγίου» δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με νέο σχέδιο νόμου για τις «οικιστικές πυκνώσεις».
Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση από την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, με προγραμματισμό να ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες από τη Βουλή και να αρχίσει η εφαρμογή του από τη νέα χρονιά.
ΣτΕ
Η ανακοίνωση του νομοσχεδίου, σε κάθε περίπτωση γίνεται πριν την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, ημερομηνία κατά την οποία εκδικάζεται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετική προσφυγή, προκειμένου να εκδοθεί οριστική απόφαση για τις «οικιστικές πυκνώσεις», που έχει θεσμοθετήσει και εφαρμόζει το ΥΠΕΝ, δηλαδή για την συνταγματικότητα της οριοθέτησης των οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση και την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.
Συνέντευξη Τύπου
Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, πραγματοποιούν συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 06 Δεκεμβρίου 2018 το μεσημέρι (στη συνεδριακή αίθουσα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων), με θέματα «την πρόοδο των μέτρων αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης σε ευαίσθητες περιβαλλοντικές περιοχές, καθώς και την πρόταση νόμου για την εφαρμογή των δασικών χαρτών στις περιοχές των οικιστικών πυκνώσεων, η οποία την ίδια ημέρα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση».
Οι νέες ρυθμίσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του ecopress από τις μέχρι τώρα επίσημες δηλώσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, η τελική λύση που καθιερώνει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ αποκλείει τη συλλήβδην νομιμοποίηση των δασικών αυθαιρέτων και ειδικότερα προβλέπει:
- Θεμελιώνει το μοντέλο του «δασικού ισοζυγίου», κατά τα πρότυπα του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου», λύση που έχει γίνει αποδεκτή από το ΣτΕ και εφαρμόζεται με τους νόμους τακτοποίησης, έναντι προστίμου πολεοδομικών υπερβάσεων και αυθαιρέτων κατασκευών.
- Θέτει αυστηρούς κανόνες τακτοποίησης και όχι νομιμοποίησης των δασικών αυθαίρετων, με πρόστιμο, που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες τους για να διατηρηθεί και να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση το ακίνητο τους, για όσο διάστημα διαρκεί ο κύκλος ζωής του, ως κατασκευή.
- Απαγορεύει για τα τακτοποιημένα δασικά αυθαίρετα, την μεταβίβαση τους, όπως επίσης την επισκευή και ανακατασκευή τους.
- Επίσης απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά την πολεοδόμηση των περιοχών στις οποίες έχουν φυτρώσει δασικά αυθαίρετα.
- Καθιερώνει αυστηρά μέτρα βαρύτατων προστίμων και κατεδαφίσεων για δασικά αυθαίρετα, που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας, όπως σε Εθνικούς Δρυμούς, ακτές, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.
- Διαφορετική και ευνοϊκότερη αντιμετώπιση θα έχουν τα χιλιάδες «δασικά αυθαίρετα», που βρίσκονται μεν σε περιοχές οι οποίες είχαν δασικό χαρακτήρα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 αλλά έχουν κτιστεί με νόμιμες οικοδομικές άδειες, σε περιοχές επέκτασης σχεδίων πόλης οικισμών, με αποφάσεις κυρίως των παλαιών νομαρχών. Πράγμα που θα επιβεβαιωθεί και από την ολοκλήρωση της κατάρτισης των δασικών χαρτών, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί έως το 2020 σε όλη τη χώρα
-«Δεν αμφισβητούνται οι νόμιμες πράξεις της διοίκησης και οι πράξεις χαρακτηρισμού, που έγιναν με βάση τα επαρκή κριτήρια του Ν 998/79 και τα σχετικά ΠΔ», έχει δηλώσει στη Βουλή ο αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος
- Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις για τα ακίνητά τους, πληρώνοντας κατ΄αρχήν ένα παράβολο, ώστε να δημιουργηθεί το νέο «μητρώο δασικών αυθαιρέτων».
- Οι εισπράξεις από τα πρόστιμα τακτοποίησης των δασικών αυθαιρέτων θα συγκεντρώνονται σε ειδικό Ταμείο, («Πράσινο Ταμείο»), ώστε να λειτουργήσει ο μηχανισμός του «δασικού ισοζυγίου», δηλαδή να καλυφθεί άμεσα και μακροπρόθεσμα η περιβαλλοντική ζημία, που έχει γίνει από την αυθαίρετη δόμηση σε δασικές περιοχές.
- Όσοι από τους ιδιοκτήτες στοιχειοθετούν συνταγματικά ιδιοκτησιακά δικαιώματαεπί των ακινήτων τους, μέσω των πόρων του «δασικού ισοζυγίου» και του ήδη θεσμοθετημένου μηχανισμού της Τράπεζας Γης θα καλυφθούν με αποζημιώσεις είτε μετεγκαταστάσεις μέσω Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης, σε νέες περιοχές.
Σ. Φάμελλος
Το περίγραμμα των νέων ρυθμίσεων για τα δασικά αυθαίρετα και τις οικιστικές πυκνώσεις παρουσίασε στις 7 Νοεμβρίου 2018 ο αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος, παρουσία του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Δημαρά, δηλώνοντας σχετικά στους δημοσιογράφους ότι:
-«Με τη νομοθετική πρωτοβουλία για τις οικιστικές πυκνώσεις θα εφαρμοστεί η δασική νομοθεσία σε όλες τις περιοχές. Δεν αποτελεί η οικιστική πύκνωση εξαίρεση από την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας», δήλωσε ο Σ. Φάμελλος και σημείωσε ότι: « η νομοθεσία για τις οικιστικές πυκνώσεις, δε θα παραβιάζει τους κανόνες του περιβάλλοντος». Τόνισε επίσης ότι οι προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου «θα αφορούν και θέματα δόμησης, αλλά όχι πολεοδόμησης».
-«Άρα θα υπάρχει ένας αυστηρός έλεγχος της νομιμότητας, ας το πούμε έτσι, των οικιστικών πυκνώσεων και δεύτερον, των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών διότι δε μπορεί προφανώς, να πω ένα παράδειγμα ένας πυρήνας δρυμού να περιλαμβάνει και τακτοποίηση κτιρίων. Θα υπάρχουν λοιπόν περιβαλλοντικοί κανόνες και προφανώς θα υπάρχει μετά μια διαδικασία που θα επιλύει για χιλιάδες περιπτώσεις και θα έλεγα μια διαδικασία που έχει αντιστοίχιση με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήραμε στο θέμα των αυθαιρέτων, υπάρχει μια συνάφεια δηλαδή» είπε ο κ Φάμελλος.
Η «μάχη» του ΣτΕ
Το ενδιαφέρον για τα δασικά αυθαίρετα και τις οικιστικές πυκνώσεις στρέφεται στην «μάχη» του ΣτΕ. Μετά από δύο αναβολές που έχουν μεσολαβήσει με αίτημα του ΥΠΕΝ, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 συνεδριάζει η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού Δικαστηρίου για να κρίνει την συνταγματικότητα των ρυθμίσεων περί οριοθέτησης των οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση και την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, που έχει καθιερώσει το ΥΠΕΝ και εφαρμόζει από το 2015.Το θέμα εισάγεται στην Ολομέλεια με αρνητική εισήγηση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ. Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ έχει κρίνει ότι η οριοθέτηση των οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση και εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι αντισυνταγματική. Παρέπεμψε όμως το θέμα λόγω σοβαρότητας στην Ολομέλεια, για να εκδοθεί τελική απόφαση. Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει γίνει το ΓΕΩΤΕΕ, τη WWF και άλλους φορείς. Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το ΥΠΕΝ θα είναι καθοριστική για την τελική κρίση του ΣτΕ.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: τέλος Δεκεμβρίου κλείνει η πλατφόρμα τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων
- Δασικά αυθαίρετα: γιατί από 1 εκατ. έγιναν μόλις 350 αιτήσεις τακτοποίησης
- Δασικά αυθαίρετα: αίτηση τακτοποίησης και για οικολογικά ευαίσθητες περιοχές
- Οι πυρκαγιές «έκαψαν» και την πλατφόρμα τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων
- ΓΓ Δασών για δασικά αυθαίρετα: τακτοποιούνται για 30 χρόνια, αφού ελεγχθούν
- ΥΠΕΝ: επίσημη λειτουργία της πλατφόρμας τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων