Τέλος χρόνου για τις επιστρεπτέες προκαταβολές
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΟικονομίαΧρήμα 31 Μαΐου 2023 Αργύρης
Εκπνέει σήμερα 31 Μαΐου 2023 για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις η προθεσμία για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, που θα τις απαλλάξουν την υποχρέωση της εφάπαξ και έντοκης επιστροφής των ποσών των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, έως τις 31 Μαΐου, σε όλες τις επιχειρήσεις να καταθέσουν εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά τους όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν λάβει, αφού μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους που είχαν πραγματοποιηθεί είχε διαπιστωθεί ότι αρκετές επιχειρήσεις δεν πληρούσαν τα κριτήρια για τα κρατικά δάνεια, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 2022 να επιστρέψουν 100% της κρατικής ενίσχυσης που είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό οι εν λόγω επιχειρήσεις καλούνται τώρα να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, μέχρι αύριο, ενώ όσοι χάσουν την προθεσμία και δεν τα καταθέσουν, όπως επίσης και οι επιχειρήσεις για τις οποίες θα διαπιστωθεί ότι δεν τήρησαν τη ρήτρα της απασχόλησης, θα κληθούν να εξοφλήσουν εφάπαξ και με τον τόκο που «τρέχει» από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.
Τα ποσά επιστροφής
Τα ποσά που επιστρέφονται, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας, είναι τα εξής:
1.Για επιχειρήσεις που είχαν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουάριου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
-επιστρέφεται το 25%, εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
-επιστρέφεται το 33,3%, εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
2.Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
3.Για νέες επιχειρήσεις που είχαν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
-επιστρέφεται το 25%, εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) , άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
-για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 33,3%. Εξάλλου, με βάση και τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών:
-ποσά που βεβαιώθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, καταβάλλονται έως την 30ή Ιουνίου 2023.
-σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.
-εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται.
-εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται.
-η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022.
-εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης η κρατική ενίσχυση θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και επιβάλλεται τόκος.
Σχετικά Άρθρα
- Επιστρεπτέα προκαταβολή: τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις
- Επιστρεπτέα: παράταση και για την εφάπαξ εξόφληση
- Οικονομικών: τι αλλάζει στην επιστρεπτέα προκαταβολή
- Επιστρεπτέα: γενναία παράταση-όλες οι αλλαγές
- Επιστρεπτέα: πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά για 700.000 επιχειρήσεις
- Ποιοι δεν θα επιστρέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή