ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Στη «μέγγενη» των τραπεζών η χρηματοδότηση για 9 στις 10 επιχειρήσεις
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΟικονομίαΧρήμα 19 Ιουνίου 2020 Αργύρης

Της Ντίνας Καράτζιου/
Τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και η μεγάλη επικοινωνιακή προβολή καλλιέργησαν ελπίδες στον επιχειρηματικό κόσμο για άμεση και γρήγορη παροχή ρευστότητας μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, οι οποίες εντέλει δεν ευοδώθηκαν.
Από τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτεται ωστόσο, ότι μόνο μία στις δέκα επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδοτούμενου επιτοκίου
Κατώτερο των αναγκών του επιχειρηματικού κόσμου για παροχή ρευστότητας αναδείχτηκε το πρόγραμμα με επιδότηση επιτοκίου ΤΕΠΙΧ ΙΙ, παροχή δηλαδή δανείων Κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για 2 χρόνια, το οποίο κατέβασε αυλαία.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, «έχουν εγκριθεί και προωθηθεί σε όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις συνολικού ύψους 1.290 εκ ευρώ», τη στιγμή που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για δάνεια στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που υποβλήθηκαν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του ΥΠΑΝ (ΠΣΚΕ), συνολικού αιτούμενου ποσού 10,2 δισ. ευρώ ανήλθε σε 98.622 αιτήσεις
Μεγάλες προσδοκίες και φρούδες ελπίδες
Η προσδοκία για άμεση παροχή ρευστότητας με χαλαρούς τραπεζικού όρους αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για ένα μεγάλο κύμα συμμετοχής επιχειρήσεων, οι οποίες όμως, όπως δείχνουν οι αριθμοί, δεν μπόρεσαν τελικώς να εξασφαλίσουν την ένταξή τους, στα επιδοτούμενα δάνεια. Παρόλο που στους όρους ένταξης του εν λόγω χρηματοδοτικού εργαλείου, καταγράφεται ότι «οι συνεργαζόμενες τράπεζες με εξαιρετικά σύντομες διαδικασίες θα χορηγούν, κατόπιν αξιολόγησης, δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας CoViD-19», οι τράπεζες, δεν παρέκκλιναν από τη συνήθη τακτική τους.
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των αιτήσεων, εφάρμοσαν αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, προφανώς για να περιορίσουν το ρίσκο για τα δικά τους κεφάλαια, τα οποία δεν καλύπτονται από κρατικές εγγυήσεις.
Υπενθυμίζεται, ότι με το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων να ξεπερνάει κάθε πρόβλεψη, οι 98.622 αιτήσεις που κατατέθηκαν οδήγησαν στην υπερκάλυψη του προϋπολογισμού του νέου προγράμματος, με αποτέλεσμα να μπει αρχικά φραγή στην υποβολή νέων δηλώσεων και στη συνέχεια, με νέα ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου να οριστεί ως νέα ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 20η Μαΐου.
Όσον αφορά στον αριθμό των κατατεθεισών αιτήσεων, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη, μόνο την ημέρα που ξανάνοιξε το σύστημα υποδοχής αιτήσεων για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, κατατέθηκαν 40 χιλιάδες αιτήσεις!
Ιδού τι είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στον ANT1 για το ζήτημα: «Σήμερα, στις 12:00 το μεσημέρι, ξεκίνησε ξανά η δυνατότητα των επιχειρήσεων να κάνουν αίτηση στο ταμείο ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τα δάνεια που δίνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα και εξασφαλίζει κεφάλαιο κίνησης με 100% άτοκη χρηματοδότηση τα πρώτα δύο χρόνια και μηδενικό επιτόκιο στο 40% του κεφαλαίου της συμμετοχής ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την υπόλοιπη διάρκεια. Από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τώρα, περισσότερες από 40.000 επιπλέον επιχειρήσεις μπήκαν για να κάνουν αίτηση παροχής ρευστότητας μέσα από αυτό το εργαλείο».
Σημειώνεται ότι το ζήτημα του μεγάλου όγκου των επιχειρήσεων που έμειναν εκτός του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τέθηκε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος ζήτησε να διαβιβάσει στη Βουλή τα στοιχεία για τον δείκτη δανειοδότησης των επιχειρήσεων μέσω των δανείων από τα ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Μάλιστα, αναφέρει ότι οι απορριφθείσες επιχειρήσεις αγγίζουν τις 100 χιλιάδες, υπογραμμίζοντας ότι 9 στις 10 επιχειρήσεις έμειναν τελικά αποκλεισμένες από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ»
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πληροφορεί για την ολοκλήρωση του νέου υποπρογράμματος παροχής δανείων «Κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για 2 χρόνια», στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ. Και υπογραμμίζει:
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο υποπρόγραμμα, για κεφάλαιο κίνησης με επιδότηση επιτοκίου, ξεκίνησε στις 28 Απριλίου 2020 και απευθυνόταν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας CoViD 19 έχοντας ρήτρα μη απόλυσης. Μέσα στο διάστημα των 7 εβδομάδων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αξιολόγησε 10.700 αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού ποσού 1.400 εκ ευρώ όπως είχαν αποσταλεί από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.
Έχουν ήδη εγκριθεί και προωθηθεί σε όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις συνολικού ύψους 1.290 εκ ευρώ ώστε να προχωρήσει η υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και η εκταμίευση των ποσών.
Για το σύνολο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ αναλώθηκε πλήρως ο κρατικός προϋπολογισμός των 816 εκατ. Ευρώ (που συμπεριλαμβάνει και τις δύο προηγούμενες δράσεις του ΤΕΠΙΧ όπως είχαν ξεκινήσει τον Μάρτιο 2019) ο οποίος με την μόχλευση και συγχρηματοδότηση κατά 40% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έδωσε τη δυνατότητα παροχής δανείων και τόκων ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σχετικά Άρθρα
- ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: από το ΕΣΠΑ ανοίγουν νέα δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: δάνεια ύψους 2,2, δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 500 εκατομμυρίων ευρώ για ΜμΕ
- Δίκαιη μετάβαση: αιτήσεις για δάνεια, με επιδότηση επιτοκίου
- ΤΜΕΔΕ: ευνοϊκά δάνεια από 3.000 έως 25.000 € για μικρές επιχειρήσεις
- ΕΑΤ: τα προγράμματα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων
