του Κώστα Βουτσαδάκη/ Μικρή, αλλά όχι αμελητέα είναι η επίπτωση της θερινής ώρας στην κατανάλωση ενέργειας σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την...
του Κώστα Βουτσαδάκη/
Μικρή, αλλά όχι αμελητέα είναι η επίπτωση της θερινής ώρας στην κατανάλωση ενέργειας σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την δημόσια διαβούλευση που έγινε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της κατάργησης, το 2019, της αλλαγής της ώρας.
Υπενθυμίζεται πως, εφόσον εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο η σχετική πρόταση της Κομισιόν που ανακοίνωσε χθες ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η αλλαγή της ώρας θα καταργηθεί την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα:
-Ως το Μάρτιο θα ληφθούν οι αποφάσεις από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
-Στις 31 Μαρτίου 2019 θα γίνει η τελευταία υποχρεωτική αλλαγή της θερινής ώρας.
-Ως τον Απρίλιο του 2019 κάθε κράτος μέλος θα γνωστοποιήσει αν θα εφαρμόζει μόνιμα τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.
-Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 θα αλλάξει για τελευταία φορά η ώρα, από όσα κράτη μέλη επιλέξουν να εφαρμόζουν σε μόνιμη βάση τη χειμερινή ώρα.
Η θερινή ώρα εφαρμόστηκε υποχρεωτικά στην ΕΕτο 1980 (στην Ελλάδα ισχύει από το 1971) με βασικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας: να πραγματοποιούνται οι ανθρώπινες δραστηριότητες κατά το δυνατόν με το φως του ήλιου ώστε να μην χρειάζεται ο τεχνητός φωτισμός. Όμως από τότε το μερίδιο του φωτισμού στη συνολική κατανάλωση ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά, με την τοποθέτηση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης αλλά και επειδή έχει αυξηθεί η ζήτηση για άλλες χρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Κομισιόν:
-Στην Ιταλία η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας που οφείλεται στη θερινή ώρα το 2016 ήταν
περίπου 580 γιγαβατώρες, ή 0,2% της ετήσιας κατανάλωσης, αξίας περίπου 94,5 εκατ. ευρώ.
-Στη Γαλλία, εκτιμάται ότι το 2010 ότι η εξοικονόμηση φωτισμού ήταν περίπου 440 GWh (~ 0,1% της ετήσιας κατανάλωσης)
-Η Γερμανική Ένωση Βιομηχανιών Νερού και Ενέργειας (BDEW) δήλωσε ότι η θερινή ώρα δεν παίζει πλέον ρόλο για την εξοικονόμηση δεδομένου ότι η κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό έχει μειωθεί σε 8% περίπου του συνόλου.
-Στην Ισπανία, οι εκθέσεις του Ινστιτούτου Διαφοροποίησης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (IDAE) για το 2015 κάνουν λόγο για μείωση κατά 5% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για φωτισμό λόγω της θερινής ώρας, που ισοδυναμεί με ετήσια εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ.
Διεθνώς η θερινή ώρα εφαρμόζεται σε περίπου 60 χώρες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ορισμένες χώρες (Ισλανδία, Κίνα, Ρωσία, Τουρκία) σταμάτησαν την αλλαγή της ώρας.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πλέον οριακή και ολοένα και συχνότερα οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Επιπλέον οι αλλαγές της ώρας έχουν αμφισβητηθεί από πολίτες, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών. Είναι ενδεικτικό ότι στη δημόσια διαβούλευση που έγινε το καλοκαίρι του 2018 ελήφθησαν 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός απαντήσεων που έχουν ληφθεί σε δημόσια διαβούλευση που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 84 % από αυτές ήταν υπέρ της κατάργησης των εποχιακών αλλαγών της ώρας.
Οι μελέτες αναδεικνύουν επίσης τη σημασία της εναρμόνισης, δηλαδή το όποιο καθεστώς αποφασιστεί (διατήρηση ή κατάργηση των αλλαγών της ώρας) να εφαρμοστεί από όλους. Διαφορετικά, αν δηλαδή κάποιες χώρες συνεχίσουν να αλλάζουν την ώρα και άλλες όχι,
θα υπάρξουν επιπτώσεις στο διασυνοριακό εμπόριο, τον τουρισμό, τις μεταφορές, κ.α.
Σχετικά Άρθρα
- Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: το «μπαλάκι» στην Κομισιόν για την ενεργειακή ακρίβεια
- Αλλάζει η ώρα την Κυριακή
- ΕΕ: συμφωνία για ανεφοδιασμό φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα
- Ευρωπαϊκή συμφωνία για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια
- Στην πρώτη γραμμή για την κλιματική αλλαγή
- ΕΕ: νέο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας
σχετικά άρθρα