ΕΛΕΑΒΙΟΜ: στο «Εξοικονομώ» σύγχρονες λύσεις θέρμανσης από βιομάζα
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 1 Φεβρουαρίου 2022 Αργύρης
Οι σύγχρονες λύσεις θέρμανσης από βιομάζα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απανθρακοποίηση του κτιριακού τομέα, τονίζει η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ) και ζητά να ενταχθεί στα προγράμματα «Εξοικονομώ» η χρήση σύγχρονων συσκευών καύσης τυποποιημένων στερεών βιοκαυσίμων συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών.
Η ΕΛΕΑΒΙΟΜ καταθέτοντας τις προτάσεις και παρατηρήσεις της για το νέο κλιματικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, επί του οποίου ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή σημειώνει ότι «δεν έχει ληφθεί υπόψη η σημαντική συνεισφορά της Βιοθερμότητας (παραγωγή ανανεώσιμης θερμότητας από βιομάζα) στους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κτηριακό τομέα», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει επίσης να θέσει σαφή προθεσμία απαγόρευσης εγκατάστασης για το σύνολο των ορυκτών καυσίμων στον κτιριακό τομέα – όχι μόνο για το πετρέλαιο – αλλά και για το ορυκτό αέριο».
Βιομάζα στον κτηριακό τομέα
«Η χρήση βιομάζας στον κτιριακό τομέα μπορεί να αποτελεί συχνά πηγή ρύπανσης, καθώς πραγματοποιείται πολλές φορές σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις (π.χ. ανοιχτά τζάκια, λέβητες χαμηλής απόδοσης και εκπομπών), με χρήση ακατάλληλων καυσίμων (π.χ. απόβλητα) και από μη πιστοποιημένους χρήστες» σημειώνει η ΕΛΕΑΒΙΟΜ και επισημαίνει ότι πρέπει να προκριθούν σύγχρονες λύσεις. Συγκεκριμένα προτείνει:
- Την ενίσχυση μέσω προγραμμάτων στήριξης (π.χ. Εξοικονομώ) τη μετάβαση σε χρήση σύγχρονων συσκευών καύσης τυποποιημένων στερεών βιοκαυσίμων (π.χ. πελλετών) συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών, π.χ. του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/1189 σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για λέβητες στερεού καυσίμου.
- Την προώθηση της χρήσης τηλεθερμάνσεων με χρήση βιομάζας, σε συνδυασμό με άλλες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας και όπου αυτό είναι εφικτό.
Παράλληλα, επισημαίνει η ΕΛΕΑΒΙΟΜ ότι ο κλιματικός νόμος δε θα πρέπει να προωθεί έμμεσα την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου ως τον μοναδικό τρόπο μείωσης των εκπομπών από τον κτιριακό τομέα. θα πρέπει επίσης να θέσει σαφή προθεσμία απαγόρευσης εγκατάστασης για το σύνολο των ορυκτών καυσίμων στον κτιριακό τομέα – όχι μόνο για το πετρέλαιο – αλλά και για το ορυκτό αέριο. Προτείνονται οι ακόλουθες προθεσμίες:
- Από 1.1.2035 απαγορεύεται η εγκατάσταση νέων καυστήρων/λεβήτων που χρησιμοποιούν ως καύσιμο ορυκτό («φυσικό») αέριο.
- Από 1.1.2040 απαγορεύεται η χρήση καυστήρων αερίου που δεν τροφοδοτούνται από δίκτυο 100% ανανεώσιμου αερίου, όπως βιομεθάνιο ή/και βιοϋδρογόνο.
Ευρωπαϊκός Συνδέσμος Βιοενέργειας
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιοενέργειας (Bioenergy Europe) το 2019, ο τομέας θέρμανσης – ψύξης στην ΕΕ27 εξακολουθεί να κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό (ποσοστό γύρω στο 78%) από τα ορυκτά καύσιμα, με 136 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου να προέρχονται από μη ανανεώσιμες πηγές (κυρίως ορυκτό αέριο), αφήνοντας περιθώρια όμως για περαιτέρω απανθρακοποίηση του τομέα. Το ίδιο έτος, η Βιοθερμότητα συνεισέφερε ποσοστό 17,4% επί του συνόλου των ενεργειακών πηγών και αντιπροσώπευσε το 85% της συνολικής κατανάλωσης ανανεώσιμης θέρμανσης και ψύξης, αποσοβώντας την εκπομπή 160 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμου CO2.
Kλιματικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ
Για το κλιματικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας σημειώνει ότι «θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και να θίγει όλους τους επιμέρους κλάδους της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας – και όχι μόνο αυτόν της ενέργειας – όπως τη γεωργία και κτηνοτροφία, την αγροδιατροφή, τον τουρισμό, το εμπόριο, τις μεταφορές, τη μεταποίηση.
Επίσης, ο κλιματικός νόμος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τεχνολογίες και πρακτικές δέσμευσης άνθρακα, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη αρνητικών εκπομπών, όπως ως προώθηση και ανάπτυξη δεξαμενών δέσμευσης άνθρακα, η Βιοενέργεια με τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (Bioenergy Carbon Capture and Storage – BECCS), καθώς και η παραγωγή βιοεξανθρακώματος (biochar) από υπολειμματική βιομάζα. Αυτές οι τεχνολογίες αρνητικών εκπομπών είναι άμεσα εφαρμόσιμες και επεκτάσιμες και μπορούν να συμβάλουν στην απεξάρτηση από τον άνθρακα των βιομηχανιών εντάσεως εκπομπών, ενώ παράλληλα απομακρύνουν το CO2 από την ατμόσφαιρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ή θερμότητα».
Σχετικά Άρθρα
- ΕΛΕΑΒΙΟΜ: τα κριτήρια ενεργειακής αξιοποίησης της δασικής βιομάζας
- Αλλάζουν ΚΕΝΑΚ και κτιριοδομικός κανονισμός για υποχρεωτικές ΑΠΕ στα κτίρια
- Εξοικονομώ: επιδότηση για αντλίες θερμότητας, με δείκτες ρύπανσης
- Bιοενέργεια: πως συμβάλει στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών
- ΕΕ: 500 εταιρείες ζητούν να ενταχθεί η Βιοενέργεια στο REPowerEU
- Παρατείνεται η διαβούλευση του Εθνικού Κλιματικού Νόμου